Presa internaţională comentează rezultatul alegerilor din Spania. Un alt subiect de mare interes pentru ziarele străine este abdicarea Împăratului Akihito al Japoniei şi preluarea conducerii de către fiul său Naruhito.
El Pais informează că după victoria de duminică, „Partidul Socialist Spaniol va încerca să formeze un guvern unicolor”. Un alt ziar spaniol, El Mundo punctează că „buletinele de vot au produs un rezultat complex şi extrem de fragmentat, dar au eliminat riscul constituirii unui executiv captiv tendinţelor separatiste şi totodată cel al repetării alegerilor”. Sub titlul „Dreapta divizată din Spania îi oferă victoria lui Sanchez”, Financial Times constată că „rezultatul a validat strategia moderată, discretă a candidatului” socialiştilor. Totuşi, socialiştii nu au obţinut majoritatea absolută, iar ascensiunea noilor partide, inclusiv a formaţiunii de extremă dreapta, „ar putea submina capacitatea premierului de a guverna”, remarcă Washington Post. The Telegraph trage concluzia că „implozia dreptei spaniole este o lecţie sumbră pentru conservatorii” din Regatul Unit, care după cum notează The Times „sunt obsedaţi de Brexit în timp ce ţara decade”. Wall Street Journal extinde lecţia spaniolă la nivel continental, remarcând că „partidele de centru-stânga din Europa, confruntate cu scăderea susţinerii, se mută mai la stânga pentru a-i recâştiga pe alegătorii din clasa muncitoare recuperaţi de mişcări de extremă stânga şi populiste”. Iar Le Monde apreciază că „verdictul dat de spanioli este al unei democraţii dinamice şi al unui sistem de partide politice în plină mutaţie”. Pentru Europa, problema Kosovo se menţine între priorităţi, după cum arată summitul Balcanilor de vest, organizat în comun de Angela Merkel şi Emmanuel Macron pentru „revitalizarea dialogului dintre Serbia şi Kosovo privind posibilele schimbări ale frontierei”, după cum evidenţiază EUobserver. Citat de ziarul sârb Politika, preşedinele Kosovo declară că „a sosit momentul ca Serbia să recunoască Kosovo”. Însă, după cum observă cotidianul belgrădean Danas, „Fără SUA nu se poate ajunge la niciun rezultat”.
Un alt subiect prezent în paginile ziarelor străine vizează Japonia, unde începe o nouă eră. „Împăratul Akihito, care abdică marţi, a domnit timp de trei decenii, din 1989, în era Heisei, ‘simbol al statului şi al unităţii poporului’, având-o alături pe Împărăteasa Michiko”, relatează cotidianul Japan Times. „Cuplul imperial şi-a făcut o misiune din a fi alături de poporul nipon, făcând vizite la adăposturile din zonele calamitate şi la centrele de evacuare pentru a aduce alinare victimelor”, relevă ziarul din Japonia. Şi adaugă că o altă prioritate de vârf a perechii imperiale a fost să „vindece rănile trecutului”, prin „vizitarea câmpurilor de bătălie din al doilea război mondial, din ţară şi din străinătate, pentru a-i plânge pe cei care au murit în conflictul în care Japonia a luptat în numele tatălui împăratului”. Le Soir aminteşte că pentru a putea ceda tronul, Akihito a trebuit să aştepte trei ani, iar Le Figaro scrie că moştenitorul său, Naruhito, în vârstă de 59 de ani, „va deveni al 126-lea ocupant al Tronului Crizantemei” şi va domni în noua eră, Reiwa, a ordinii şi armoniei. Departe de ordine şi armonie, pentru presa americană, Trump rămâne principala temă. Washington Post face socoteala că preşedintele Statelor Unite „a făcut peste 10.000 de afirmaţii false sau înşelătoare” de când a devenit şeful administraţiei americane şi că „în ultimele şapte luni, Trump a dublat numărul declaraţiilor de acest fel pe care le făcuse în primele 20 de luni ale mandatului său”.
Revenim pe Bătrânul Continent, dar cu o temă de interes planetar. Sub titlul „Dovezile sunt ‘incontestabile’: ‘Terra este pe cale să moară'”, La Libre Belgique dedică un articol reuniunii mondiale privind biodiversitatea, care are loc săptămâna aceasta la Paris, cu avertismentul că „distrugerea naturii ameninţă omul ‘cel puţin în egală măsură’ cu schimbarea climatică”.
(Adriana Buzoianu, RADOR)