Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Mondială (BM) au estimat că Serbia a obținut un rezultat uimitor reuşind să reducă datoria ei publică. La un moment dat datoria publică a fost de peste 70 % din PIB, iar acum este de 50 %, cu o tendință de reducere în continuare, a declarat ministrul sârb de finanțe, Sinisa Mali. Acesta a amintit care sunt criteriile UE de la Maastricht în care se menţionează că nivelul datoriei publice trebuie să fie de 60% din PIB, şi că în urmă cu câțiva ani, respectiv în anul 2014, Serbia a înregistrat o datorie publică mai mare de 70 % din PIB, în timp ce la sfârșitul lunii martie a acestui an a fost de 50,8 %.
„Și acest lucru l-am făcut în timpul consolidării financiare. Am avut recent ocazia de a vorbi despre acest lucru la Bursa de la Londra, unde 300 din cei mai mari investitori din Europa Centrală și de Est au ascultat care sunt rezultatele reformelor noastre. Oamenii au fost impresionați de faptul că am reușit să realizăm creştere în ciuda consolidării și a reducerii salariilor și a pensiilor”, a adăugat Mali.
Ministrul a subliniat că reducerea datoriei publice este parte a politicii economice responsabile care are ca scop „ca urmaşilor noştri să nu le lăsăm împrumuturi scumpe și un grad ridicat de îndatorare a țării”.
Mali a adăugat că spre deosebire de guvernarea actuală guvernul anterior a lăsat țara în pragul falimentului.
De asemenea, FMI și Banca Mondială, prognozează că Serbia o să fie stat purtător al creșterii economice în regiune, cu o creștere cumulativă care la sfârșitul anului 2023 va fi cu 21,1 % mai mare decât în anul 2018.
Conform previziunilor instituțiilor financiare internaționale, economia sârbă, în următorul cincinal va avea o creștere anuală medie de 4% și nicio țară cu care Serbia se învecinează nu va avea o creștere cumulativă mai mare ca a Serbiei.
FMI prognozează că PIB-ul pe cap de locuitor în 2023 va ajunge la 10.394 dolari, valoare care în raport cu suma de 7.207 dolari în 2018 reprezintă o creştere de 44%./ciliu/fcostea
(www.b92.rs – 1 mai)