Astăzi se împlinesc 80 de ani de când velierul „Mircea” a intrat în serviciul Marinei Militare. Nava-școală a Academiei Navale Mircea cel Bătrân a fost construită (1938-1939) la șantierul naval din Hamburg, Germania, unde a și fost modernizată în anul 1966, ultimele reparații capitale fiind realizate la Șantierul Naval Brăila (1994 – 2002).
Velierul „Mircea” se află, astăzi, în marș, între Insula Sicilia și estul Peninsulei Iberice, iar luni, va acosta în portul Barcelona. Calea de intoarcere, de la Hamburg la Constanța, va fi aceeași ca in urmă cu 80 de ani, afirmă rectorul Academiei Navale Mircea cel Bătrân, comandor Octavian Tărăbuţă:
„Este copilul de suflet al Academiei Navale, pentru că învățământul românesc de marină are 147 de ani. Ne mândrim cu această aniversare, o navă care de 80 de ani nu numai că a servit la antrenarea tuturor generațiilor de marinari ai României, dar a și purtat stindardul țării în toată Europa și de trei ori chiar peste Oceanul Atlantic, în America de Sud și America de Nord. Cu acest prilej, marșul de instrucție al navei-școală Mircea care, reamintesc, a început pe data de 5 mai, va cuprinde, în primul rând, porturi europene, cu destinația finală Portul Hamburg, acolo unde nava-școală Mircea a fost construită, acolo unde s-a născut. Pe data de 27 iunie, în șantierul unde nava a fost construită, vom organiza ceremonii complexe, la care atât noi, marinarii români, cât și partenerii noștri, marinarii germani, ne vom bucura de colaborările noastre pe care le-am avut și, din Portul Hamburg, pe drumul de întoarcere către Constanța, Mircea va trece prin exact aceleași porturi prin care a trecut în 1939, când a venit pentru prima dată în țară“, ne-a spus comandorul Octavian Tărăbuță.
Astăzi, nava-școală Mircea se află între Siracuza și Barcelona, unde va acosta pe data de 20 mai.
„Studenții Academiei Navale și elevii Școlii de Maiștri sunt bine, programul de instrucție decurge normal. Vreau să le urez tuturor celor care s-au format la bordul navei-școală Mircea multă sănătate și să-i asigur că aceleași trei atribute ale navei s-au păstrat și se vor păstra și în viitor, adică tradiția, profesionalismul și aventura vor face parte întotdeauna din instrucția și educația viitorilor marinari“, a mai spus comandorul Octavian Tărăbuță. (RADIO CONSTANŢA – 17 mai)/oavram
RADOR (17 mai)