Apar noi detalii, unele revoltătoare, în scandalul peştelui contaminat cu metale grele, ce ar fi ajuns cu sutele de tone în România. Cantităţi mari ar fi fost distribuite inclusiv prin reţelele unor mari retaileri, spune chiar procurorul care anchetează dosarul contrabandiştilor. Era transportat în condiţii improprii şi era spălat cu clor şi cu oţet ca să nu miroasă. Ministrul sănătăţii spune, însă, că deocamdată nu există niciun pericol de intoxicare cu metale grele. Ascultaţi argumentele ministrului şi opinia anchetatorilor în materialul semnat de Gabriela Mitrovici.
Reporter: Gabriela Mitrovici – O grupare infracţională, formată din sute de persoane de mai multe naţionalităţi europene, a creat un mecanism complex de distribuire în România a unor mari cantităţi de peşte contaminat. Aceştia pescuiau peştele – în special crap şi somn – din ape extrem de poluate din Italia, Spania, Franţa, Ungaria şi Portugalia, unde pescuitul este interzis din cauza toxicităţii. Apoi îl depozitau în condiţii insalubre şi nu-l transportau cu frigoterme autorizate, ci cu dubiţe de mic tonaj, care nu erau controlate atent în vămi. Ulterior, falsificau documente de provenienţă şi distribuiau marfa în diferite magazine, ne-a explicat procurorul Teodor Niţă, coordonatorul anchetei.
Teodor Niţă: Poluare industrială nu se face cu apă de flori, se face cu nenorociri; şi vă daţi seama ce este acolo. Iau peştele şi îl depozitează în condiţii mai mult decât improprii. Le transportă în manieră absolut brutală în România şi, apoi, le vând magazinelor de specialitate, inclusiv unor mari retaileri. Documentele, de regulă, se contrafac, pe care le completează după interes. Vrei de Franţa, de Franţa îţi dăm; vrei de Germania; vrei de Ungaria; de toate.
Reporter: De multe ori membrii grupării spălau peştele cu clor şi-l marinau ca să nu mai miroase urât, a mai spus procurorul Teodor Niţă, subliniind că aceste produse sunt foarte dăunătoare şi improprii consumului uman. Cantităţi serioase au ajuns în magazine şi ar fi nevoie de intervenţia inspectoratelor locale sanitar-veterinare pentru eliminarea mărfii de pe piaţă.
Teodor Niţă: DSV-urile locale se făceau că nu văd. Unii dintre ei intrau, vedeau că a, miroase, miroase bine, este în regulă, miroase a peşte, dă-i drumul, e bun la consum. La un moment dat, chiar ne certau pe noi că nu îi oprim când intră în ţară.
Reporter: Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, spune că în acest moment nu există, totuşi, nici un pericol de intoxicaţie cu metale grele.
Sorina Pintea: Intoxicaţia cu metale grele se produce după un consum îndelungat. Dacă nivelul metalelor grele era foarte mare, probabil că nici peştii nu ar mai fi trăit, dar este nevoie să avem toate datele. Nu s-a prezentat nimeni la camerele de gardă cu simptome privind intoxicaţia cu metale grele, deci nu există pericol.
Reporter: În Spania, autorităţile au anihilat, deja, aripa acestei organizaţii care opera pe fluviul Ebru. La Constanţa, anchetatorii români aşteaptă rezultatele celor 112 percheziţii făcute în ţară şi alte altor 100 făcute în celelalte ţări europene în care acţiona grupul, pentru a putea stabili ce măsuri urmează a fi luate.
Realizator: Îl puteţi asculta pe procurorul Teodor Niţă, care conduce ancheta în acest dosar, în direct la RRA în această dimineaţă. Este invitatul rubricii „Apel matinal”, difuzată de la ora 8:30./denisse
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (17 mai)