„Disputele comerciale slăbesc creşterea economică viitoare” titrează Wall Street Journal, citând un raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Escaladarea tensiunilor dintre SUA şi China sporesc riscurile pentru economia globală deja fragilă, iar o degenerare într-un război comercial total ar putea costa economia globală circa 600 de miliarde de dolari, avertizează Bloomberg. În plus, OCDE atrage atenţia că un Brexit fără acord rămâne un risc global din cauza nivelurilor ridicate de incertitudine pe care le generează şi care afectează în primul rând economia Marii Britanii, unde investiţiile stagnează, notează The Times.
În aceste condiţii, premierul britanic Theresa May a prezentat marţi un nou acord pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană pe care îl vede, potrivit BBC, „ultima şansă pentru realizarea Brexitului”. „Realitatea este că, după trei tentative de a obţine votul parlamentului, nu vom părăsi Uniunea Europeană, dacă nu vom avem un acord ce poate atrage sprijinul mai multor partide politice”, a avertizat Theresa May, citată de Reuters. „Noua propunere legislativă ar include un vot al parlamentarilor pe tema convocării unui al doilea referendum” observă The Guardian, deşi, potrivit Reuters, May a afirmat că un nou referendum ar putea duce la „coşmarul unei politici permanent polarizate”. Însă în ciuda promisiunii unor „schimbări semnificative, pentru protejarea integritaţii economice şi constituţionale a Regatului Unit”, auspiciile nu sunt tocmai bune, întrucât mulţi parlamentari britanici au devenit şi mai inflexibili în poziţia lor, fiind decişi încă de pe acum să nu voteze noul acord, remarcă Reuters.
La nivel european, preşedintele francez Emmanuel Macron transmite un mesaj sever cu numai câteva zile înainte de alegerile europene, vorbind, potrivit publicaţiei The Local France, despre o „ameninţare existenţială” la adresa Uniunii Europene. „Să decizi să nu mergi la vot înseamnă să decizi să-ţi dai votul celor care vor să distrugă Europa”, avertizează Macron în condiţiile în care sondajele de opinie arată că absenteismul ar putea fi mai mare decât la alegerile precedente, iar lupta se va da între partidele pro-europene şi partidele eurosceptice şi populiste. Potrivit Le Figaro, Macron a vorbit despre „o înţelegere între naţionalişti şi interese străine al cărei obiectiv este distrugerea Europei” şi a promis că nu va fi „un spectator” şi nu va lăsa „să se destrame Europa care a construit pacea şi care a adus prosperitatea”. De aceea el propune organizarea unei „Convenţii fondatoare europene” după alegeri, prin care „şefii de stat şi de guvern, împreună cu noul executiv şi oficialii din Parlament, alături de cetăţeni să-şi acorde timp să definească strategia Europei pentru următorii cinci ani”, mai scrie Le Figaro.
Sub titlul „Vremea deciziei pentru cel mai longeviv șef de bancă centrală din lume”, Bloomberg publică un articol despre guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care va trebui să hotărască în această toamnă dacă îşi va prelungi mandatul sau nu. Această decizie „ar putea depinde mult de situația periculoasă în care se află independența băncii centrale într-o eră a populismului”, consideră Bloomberg, explicând că „România, țară cu 20 de milioane de locuitori, oferă oficialilor Uniunii Europene o nouă durere de cap, în condițiile în care ei se chinuiau deja să țină piept amenințărilor la adresa normelor democratice existente în alte țări ale estului fost comunist. Ungaria și Polonia au deja comitete de stabilire a ratelor dobânzilor înțesate de aliați ai guvernului”, iar „Isărescu ar putea înclina mai degrabă să plece dacă va exista o amenințare similară și la adresa conducerii băncii din România”, comentează Bloomberg. „Pentru România, nu este un moment potrivit pentru o asemenea restructurare. După o creștere rapidă, economia va încetini acum, în vreme ce deficitul bugetar este pe traiectoria de a exploda anul viitor peste plafonul stabilit de UE, iar deficitul de cont curent este cel mai mare din 2008 încoace. Cum până la finalul lui 2020 vor avea loc deopotrivă alegeri parlamentare și prezidențiale, este evidentă necesitatea unei mâini sigure”, conchide Bloomberg. (Carolina Ciulu)/cciulu