Campania de colectare de date se bazeaza, pe o aplicație telefonica. Aceasta aplicatie se numeste „Scent” si are ca scop îmbunătățirea modului prin care se monitorizeaza comportamentul inundațiilor în timp și spațiu.
• Oamenii de știință și cercetătorii din Europa sunt preocupati in dezvoltarea de tehnologii noi, printre care si “citizen science”, care are ca scop implicarea cetateniilor in monitorizarea mediului inconjurator.
• Aplicațiile – numite „Scent Explore” și „Scent Measure” – permit și încurajează poulatia/cetatenii să monitorizeze mediul local – ajutând la îmbunătățirea acurateței hărților de utilizare a terenurilor și a modelelor de simulare a inundațiilor.
• Scent este un proiect de cercetare al Uniunii Europene, finanțat în cadrul programului Horizon 2020.
Cercetătorii de la Institutul Național Delta Dunării și partenerii lor din Societatea Ornitologică Română desfășoară două campanii de colectare de date, cu participarea cetățenilor. Aceste campanii sunt prevazute a fi derulate în unele regiuni a Deltei Dunării, în perioada 24 – 26 mai și 30 mai – 2 iunie. Aceste date au fost alese pentru a marca Ziua Mondială a Mediului, a carei data care este in 5 iunie 2019.
Voluntarii vor pentru ai ajuta să testeze noua lor gamă de tehnologie de tip “citizen science”. Noile aplicații, numite „Scent Explore” și ” Scent Measure”, permit voluntarilor să monitorizeze și să urmărească schimbările survenite în mediul lor local.
Datele colectate sunt apoi utilizate pentru a ajuta la îmbunătățirea acurateței hărților existente privind extinderea inundațiilor și, astfel, pentru a permite factorilor de decizie să ia măsuri mai bune de adaptare si aparare împotriva inundațiilor. Aplicațiile au fost dezvoltate ca parte a proiectului de cercetare “Scent” al Comisiei Europene, finantat prin programul „Horizon 2020”.
Acest experiment de tip “citizen science” sustine concluziile ONU din Raportul Global de Evaluare pentru reducerea riscului dezastrelor, care a fost publicat in 6 mai 2019. Acest raport a avertizat că un milion de specii de animale sunt expuse riscului de dispariție din cauza activității umane intensive, inclusiv transformarea terenurilor, defrișări, pescuitul excesiv, schimbări climatice și poluare. De asemenea raportul ONU a constatat că 85% din zonele umede au fost pierdute din cauza schimbărilor climatice.
„Delta Dunării este cea mai mare zonă umedă din Europa, care se întinde pe o suprafață de 580.000 de hectare. Este vorba de peste 6.000 de specii și are cea mai mare concentrație de colonii de păsări din Europa „, a declarat Kinga Cîmpan, ecologist al Societății Ornitologice din România.
„Dar aceste specii sunt în pericol din cauza intervenției umane și a schimbărilor climatice. De exemplu, am efectuat expediție de tip citizen science în Delta Dunării în august și septembrie anul trecut. Am fost surprinși să vedem că nivelul apei a scăzut dramatic în doar câteva săptămâni. Au fost câteva zone în care am mers cu barca în luna august, care au fost aproape complet uscate în septembrie.”
„De aceea, activitățile citizen science și aplicațiile Scent sunt atât de importante. Este vital ca cetățenii români să știe ce se întâmplă în mediul lor, deoarece, în cele din urmă, ei sunt cei care vor fi cei mai afectați de orice schimbare”, a adăugat ea.
Aplicația Scent Explore este un joc distractiv, îmbogățit, în care utilizatorul primește puncte pentru găsirea unor creaturi Scent ascunse în localitatea lor. Când găsiți o creatură de Scent, faceți o fotografie și colectați puncte. Utilizatorul va primi de asemenea feedback și va fi clasat astfel încât să poată concura cu ceilalți jucători. Dezvoltatorii aplicației au ales să ascundă creaturile în locații specifice, astfel încât să poată aduna date despre teren, utilizarea terenurilor, precum și informații despre parametrii râurilor, cum ar fi nivelul, și viteza apei din acea zonă.
Aplicația Scent Measure permite cetățenilor să măsoare modificările din sol. Aplicația utilizează senzori portabili pentru a măsura și raporta umiditatea solului și temperatura aerului cu ajutorul telefonului sau a tabletei. Voluntarii introduc pur și simplu senzorul portabil în sol, se măsoară temperatura și umiditatea iar valorile sunt afișate în timp real.
„Cetățenii pot juca rol în susținerea mediului prin implicarea într-una din campaniile viitoare Scent în Delta Dunării”, a declarat Iulian Nichersu, director științific al Institutului Național Delta Dunării.
„În prezent, nu există date actualizate privind acoperirea / utilizarea terenurilor în acest mediu rural, pentru a ne permite să monitorizăm schimbările în mod frecvent și cu o rezoluție spațială ridicată. Aplicațiile Scent și voluntarii ne vor ajuta să identificăm și să oprim orice probleme de mediu înainte de a cauza efecte dăunătoare comunităților și ecosistemelor „, a adăugat el.
Din august 2018 pana in present, proiectul „Scent” a realizat patru campanii de colectare de date în Delta Dunării. Până in prezent, un numar de aproximativ 150 de voluntari au adunat peste 10.000 de date, cum ar fi adancimea apei râului, viteza apei, umiditatea solului și temperatura aerului.
Voluntarii provin de la universități, institutii și alte organizații din toată țara, iar pentru mulți, a fost pentru prima dată când au participat la o campanie de tip citizen science.
În ultima noastră campanie din perioada 2 – 5 mai, în timpul utilizării aplicației Scent, unul dintre grupurile de voluntari au avut norocul sa vada ceva mai rar întâlnit, un pui de codalb stand în cuib.
În campania viitoare, voluntarii vor avea parte initial de o instruire de o oră cu privire la utilizarea aplicației, în data de 24 mai, la întâlnirea de la Hotel Delta la ora 13:00, Tulcea. La începutul fiecărei zile vom porni campania din localitatea Partizani. Inainte de începerea campaniei de colectare a datelor, ne vom intruni cu totii pentru a ne asigura că toată lumea are setarea corectă a aplicației pentru colectarea datelor din acea zi. Voluntarii vor fi apoi transportați în zonele de testare pentru a se juca cu aplicațiile Scent și vor fi transportati înapoi la Partizani în jurul orei 15:00.
Final
Kinga Cîmpan angajat al Societății Ornitologice Române este disponibil pentru interviu.
Fotografiile de înaltă rezoluție sunt, de asemenea, disponibile la cerere. În caz de nevoie, vă rugăm să contactați:
Adam Hurley, Carr Communications la +353 (85) 1 7728900 Email: adam@carrcommunications.ie
Notă pentru editori
Despre proiectul Scent EU
Scent este un proiect de cercetare al Uniunii Europene finanțat în cadrul programului Orizont 2020. Proiectul a început în 2016 și va fi finalizat în 2019. Acesta este implementat de 10 instituții partenere din șase țări: România, Grecia, Italia, Olanda, Israel și Irlanda.
Cercetătorii și oamenii de știință au creat noi instrumente inovatoare pentru a permite cetățenilor să participe la monitorizarea mediului. Datele colectate de cetățeni vor sprijini o varietate de factori interesați, inclusiv oameni de știință, ingineri, ecologi, hidrologi și autoritățile locale, pentru a obține o imagine mai precisă a schimbărilor aduse mediului inconjurator local.
Proiectul incearca sa demonstreze potențialul de observare și monitorizare a mediului înconjurător de către cetățeni. Initiativa poate fi caracterizata ca o observare a mediului inconjurator, pusa la dispozitie online, prin care se face implicarea populatiei. Aceasta monitorizare are ca scop captarea schimbărilor terenului, in termen de utilizare a acestuia, prin intermediul unor instrumente și tehnologii ușor de utilizat, denumite „The Scent Toolbox”. Acest mod de colectare de date are ca scop completarea formatele existente de monitorizare, cum ar fi teledetecția prin satelit, care sunt costisitoare și mai puțin dinamice.
Setul de instrumente Scent va fi testat, la scară largă, în două zone pilot: zona urbană de-a lungul râului Kifisos din Attica in Grecia și zona rurală din Delta Dunării din România.
Pentru mai multe informații, vizitați: https://scent-project.eu
Despre instrumentul Scent Smart Toolbox
Setul de instrumente „Scent Smart Toolbox” conține patru aplicații: Scent Explore, Scent Collaborate, Scent Measure și Scent Campaign Manager.
Scent Explore:
Această aplicație este un joc distractiv, îmbogățit, în care utilizatorul primește puncte pentru găsirea unor creaturi Scent, care sunt ascunse în localitatea lor. Toate creaturile Scent au nume, de exemplu, „Veggie” „Mushroom” și „Penguin”.
Când găsiți o creatură Scent, faceți o fotografie și colectați puncte. Utilizatorul va primi de asemenea feedback și va fi clasat astfel încât să poată concura cu ceilalți jucători.
Dezvoltatorii aplicației au ales să ascundă creaturile în locații specifice, astfel încât să poată aduna date despre teren din acea zonă exactă.
Pentru a descărca aplicația, faceți clic aici.
Scent Collaborate:
Această aplicație este ca și Captcha – testul folosit pe site-uri pentru a determina dacă un utilizator este sau nu o fiinta umana.
Aplicația „Scent Collaborate” poate fi accesată oricândsi oriunde: pe un computer sau pe dispozitive inteligente. Acesta permite utilizatorului să îmbunătățească instrumentele Scent pur și simplu prin caracterizarea imaginilor,afirmând dacă vede, de exemplu, pășuni, păduri, maluri fluviale, clădiri, zone pavate etc.
Puteți ajuta munca de cercetare din cadrul proiectului Scent prin etichetarea imaginilor deja existente în sistem. În acest fel, suntem capabili să validăm instrumentele noastre și să rezolvăm cazuri ambigue. Înțelegerea fotografiilor realizate într-o anumită locație va îmbunătăți hărțile din această regiune in cee ace priveste utilizarea terenului. Aceasta, la rândul său, va contribui la o mai bună determinare a modului de formare a inundațiilor in zona și astfel potential de prevenire a acestore. Conceptul poate fi extins in viitor si la alte dezastre naturale.
Pentru a accesa aplicația, faceți clic aici.
Scent Measure:
Aplicația funcționează în tandem cu un senzor portabil conectat la telefonul mobil sau la o tabletă. Pur și simplu puneți senzorul pe sol și acesta poate măsura nivelul de umiditate a solului și temperatura aerului. Această aplicație poate fi deosebit de utilă pentru oricine este interesat de grădinărit.
Pentru a descărca aplicația, faceți clic aici.
Scent Campaign Manager:
Scent Campaign Manager este o aplicație web care permite factorilor de decizie și altor părți interesate să creeze și să gestioneze campanii Scent pentru a monitoriza colectarea informațiilor de mediu în anumite domenii de interes.
Pentru a vă înregistra, faceți clic aici.
This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No. 688930.