EURONEWS (Belgia), 23 mai 2019 – Românii vor vota la un referendum privind controversatele reforme anticorupție și judiciare, care se va ține odată cu alegerile europene de pe 26 mai. Iată ce trebuie să știți:
Ce votează românii?
Când cetățenii vor merge la urne, ei vor vota două întrebări complicat formulate, care, în esență, îi întreabă dacă se opun modificărilor legislației penale adoptate de parlament pe 25 aprilie:
- „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?”
- „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”
Parlamentul, dominat de Partidul Social Democrat (PSD), a votat recent amendarea unor aspecte ale sistemului judiciar al țării, modificări ce urmăresc să pună capăt mai multor anchete și procese de corupție în curs implicând politicieni de rang înalt și demnitari.
Parlamentarii au votat cu o majoritate de 181 de voturi modificarea codului de procedură penală, scurtând perioada de prescripție și diminuând pedepsele pentru unele infracțiuni.
A doua întrebare privește dreptul executivului de a emite ordonanțe de urgență – aceste măsuri intră în vigoare imediat ce sunt adoptate, chiar dacă parlamentul votează contra lor.
Ele reprezintă un instrument prin care executivul poate opera rapid schimbări legislative, fără ca ele să poată fi dezbătute și amendate în parlament, unde și opoziția ar avea un cuvânt de spus.
Cine susține referendumul?
Președintele de centru-dreapta Klaus Iohannis a lansat referendumul pe 25 aprilie, șeful PSD, Liviu Dragnea, văzând-o ca pe o manevră de a obține mai multă popularitate înaintea alegerilor din noiembrie ori decembrie 2019, la care Iohannis va candida probabil pentru un al doilea mandat.
Iohannis a declarat că referendumul este „de asemenea un referendum privind PSD” și o ocazie de a-i da „o lecție” PSD-ului de stânga aflat la guvernare.
Mulți lideri ai PSD au fost sau sunt anchetați în cazuri de corupție, și din acest motiv se luptă Dragnea să modifice codul penal și legile anticorupție.
Dragnea însuși a ispășit o condamnare la închisoare cu suspendare și acum așteaptă verdictul într-un al doilea proces.
Cum referendumul nu are obligativitate legală, Iohannis a insistat că rezultatul lui va „transmite un semnal”.
În ce fel a schimbat guvernul regulile?
Guvernul român a adoptat la începutul lui mai un decret care modifică pragul pentru referendum, în sensul că acesta va fi valid doar dacă minim 30% din cei înscriși în registrul electoral se prezintă la vot.
Anterior, referendumul se valida dacă 30% din cetățeni se înscriu în registrul alegătorilor (sic!).
Mulți au văzut în acest fapt o strategie a PSD de a se asigura că referendumul va eșua, dar când a fost întrebat în această privință, Dragnea a declarat: „Nu cunosc subiectul, deci nu pot comenta despre el.”
Cât de răspândită este corupția în România?
România s-a ciocnit în mod repetat cu UE din cauza unei serii de reforme judiciare propuse de PSD, despre care Bruxelles-ul consideră că vor obstrucționa lupta anticorupție.
În Indicele Percepțiilor Corupției întocmit anual de Transparency International a fost a patra cea mai coruptă țară din UE, după Ungaria, Grecia și Bulgaria, clasându-se pe locul 61 din 180 de state.
Articol de Emma Beswick
Traducere: Andrei Suba