Atenție șoferi! Fenomene meteo periculoase

În ultimele 24 de ore, Administrația Națională de Meteorologie, a emis 48 avertizări/atenționări pentru fenomene meteo periculoase, majoritatea de tip Now Casting, care anunțau frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, cantități de apă de până la 50 l/mp. Toate informările privind producerea fenomenelor au fost transmise către autoritățile locale, în vederea dispunerii măsurilor preventive și operative care se impun.

De asemenea, în contextul avertizărilor de vreme severă – Cod Portocaliu și Cod Roșu, au  fost transmise mesaje de protecție a populației prin intermediul sistemului de avertizare Ro-Alert în județele Alba, Dolj, Maramureș și Sălaj.

În urma furtunilor de scurtă durată, dar de intensitate semnificativă, au fost semnalate efecte negative la nivelul a 28 localități din 6 județe (Bihor, Caraș-Severin, Dolj, Hunedoara, Maramureș și Sălaj). Pompierii militari, sprijiniți de autoritățile locale, au intervenit pentru evacuarea apei din 41 locuințe, 108 curți și beciuri, dar și de pe 12 străzi.

Potrivit primelor estimări, din cauza căderilor de grindină, au fost afectate 93 acoperișuri de case, 10 acoperișuri de bloc, 2 acoperișuri de instituții publice, 255 autovehicule și 204 copaci.

Totodată, în localitatea Șimleu Silvanei din județul Sălaj, din cauza apei infiltrate în locuință, s-a dispus măsura preventivă de evacuare a  6 minori. Aceștia au fost relocați temporar la rude.

Circulația rutieră a fost afectată temporar din cauza apei și aluviunilor de pe carosabil pe 2 drumuri naționale (DN 1 și DN 66A) și pe un drum județean (DJ 108D).

Precizăm de direcțiile regionale ale CNAIR SA sunt mobilizate să intervină imediat acolo unde situația o impune pentru a înlătura efectele fenomenelor meteorologice în vederea asigurării circulației rutiere în condiții de siguranță pe rețeaua aflată în administrare.

În această dimineață mai erau în desfășurare intervenții pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase în județele Hunedoara și Sălaj. Pompierii acționează cu motopompe pentru evacuarea apei din gospodăriile cetățenilor, dar și cu mijloace specifice pentru înlăturarea aluviunilor și materialelor rămase în urma scurgerii apelor.

RECOMANDĂRI

Pentru evitarea producerii unor situații de urgență recomandăm cetățenilor ca pe timpul manifestării vântului puternic, să rămână în spații închise care le asigură protecția.

De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 sau poate fi accesată pagina de internet: www.cnadnr.ro/Situatia Drumurilor Nationale.