Suveranul Pontif s-a întors la Roma, după vizita sa istorică de trei zile în România şi, în timpul zborului de întoarcere, şi-a exprimat îngrijorarea pentru prezentul şi viitorul Bătrânului Continent, scrie presa internaţională. Papa Francisc pledează pentru unitatea europeană, titrează The New York Times, amintind că el încearcă să îmbunătăţească relaţiile dintre Biserica Romano-Catolică şi cea Ortodoxă. Totodată, scrie ziarul american, Papa a pledat în timpul vizitei sale în favoarea milioanelor de emigranţi români, a încurajat comunitatea catolică din ţară şi a deplâns, o dată în plus, naţionalismul semnalat în lume. Europa nu este atacată de tunuri sau bombe, ci este acatată de ideologii, a avertizat capul Bisericii Catolice, subliniind că asistăm la o colonizare ideologică ce urmăreşte dezrădăcinarea şi alienarea oamenilor, pentru a impune şi a distruge cele mai bogate tradiţii culturale şi religioase, citează Jornal de Noticias. Un politician nu trebuie să semene niciodată ură sau teamă, ci numai speranţă, a îndemnat Papa, într-un interviu pentru La Repubblica. „Dacă Europa nu este atentă la viitoarele provocări, atunci Europa va secătui”, a avertizat el, subliniind, totodată, că Europa are nevoie de a fi ea însăşi, cu propria sa identitate, în propria sa unitate, menţionează ACI Prensa, Agenţia Catolică de Informaţie din Peru. Papa Francisc a adăugat că tradiţia adevărată este mereu în mişcare şi este garanţia pentru viitor, citează The Atlantic Journal.
Preşedintele american Donald Trump se află într-o vizită de trei zile în Marea Britanie, relatează The Washington Post. Pe fondul unor controverse politice şi a unor proteste, Trump a avut parte de o primire regală la Buckingham Palace, cu acel gen de protocol şi ceremonial rezervat celor mai preţuiţi oaspeţi, observă The Times. Agenda vizitei lui Trump este în mare parte ceremonială, cuprinzând marcarea a 75 de ani de la Debarcarea din Normandia, pe 6 iunie, şi prima sa vizită prezidenţială în Irlanda, anunţă revista Time. Îndelung amânata vizită de stat găzduită de Regina Elisabeta reprezintă întâlnirea dintre două dinastii, una veche, alta recentă, comentează The Guardian. În plus, controversata vizită, în grabă propusă de Theresa May după învestirea preşedintelui american, lasă cortina să cadă peste situaţia ei politică tulbure în calitate de premier, ironizează The Guardian. Protestatarii l-au denunţat pe Trump ca fiind înfricoşător şi periculos şi au susţinut că vizita reprezintă o invitaţie la importul ideologiei lui în Regatul Unit, relatează The Independent. Însă suporterii liderului de la Casa Albă, şi ei prezenţi, l-au numit un erou, adaugă The Independent. „După Brexit, vom avea nevoie de el atât pentru comerţ, cât şi pentru securitate”, a declarat un suporter citat de ziarul britanic. Trump a sosit în Regatul Unit cu critici la adresa Theresei May, dar încurajări pentru un Brexit dur, şi cu îndemnul de a nu plăti cele 50 de miliarde de euro prevăzute pentru ieşirea din UE, consemnează Jornal Economico. Trump, mereu ostil organizaţiilor multilaterale, curtează Londra şi sfidează UE, conchide La Stampa.
În China, speranţele de deschidere au fost spulberate, la 30 de ani de la reprimarea sângeroasă a mişcării pro-democraţie din Piaţa Tiananmen, la data de 4 iunie 1989, a afirmat secretarul american de stat, Mike Pompeo, citat de The Washington Times. „În deceniile ce au urmat, SUA au sperat că integrarea Chinei în comunitatea internaţională va duce la o societate deschisă, însă statul chinez nu tolerează disidenţa şi încalcă drepturile omului, a criticat Pompeo, citat şi de Le Monde. Totodată, şeful diplomaţiei americane a îndemnat autorităţile de la Beijing să publice un bilanţ al morţilor şi dispăruţilor de atunci, notează Time.
Agenda recent încheiatei reuniuni transatlantice anuale a influentului Grup Bilderberg, desfăşurată la Montreux, Elveţia, a fost dedicată viitorului Europei, Rusiei, Chinei, dar şi provocărilor globale reprezentate de ameninţările cibernetice, informează Newsweek. Cu această ocazie, secretarul american de stat, Mike Pompeo, a purtat discuţii cu însemnaţii participanţi despre o nouă ordine strategică. Cu dominourile Brexit, Frexit, Grexit şi chiar Polexit ameninţând cu prăbuşirea, Bilderberg trebuie să se întărească serios, dacă vrea ca alianţa transatlantică să înflorească şi iubita sa Uniune Europeană să supravieţuiască, atenţionează Newsweek./czaharia
Cristina Zaharia – RADOR4