Preşedintele american Donald Trump – care pe line maternă are rădăcini scoţiene – a reuşit să agite spiritele în Marea Britanie chiar de dinaintea sosirii sale la Londra.
Liderul de la Casa Albă a intenţionat să viziteze Regatul Unit de anul trecut, însă situaţia politică a fost tensionată între cele două state, motiv pentru care vizita a început doar ieri, când Melania şi Donald Trump au aterizat la bordul aeronavei Air Force One pe Aeroportul Heathrow din Londra. De această dată preşedintele american a sosit în fruntea unei delegaţii mai numeroase decât de obicei, sosind împreună cu acesta şi cei patru copii ai săi: Donald jr., Ivanka, Eric şi Tiffany. Potrivit publicaţiei New Haven Register pentru delegaţia preşedintelui Trump au fost rezervate 750 de camere de hotel. Cu o zi înainte de începerea vizitei a sosit în capitala Marii Britanii şi celebra limuzină prezidenţială şi un Cadillac special dotat cu parbrize antiglonţ şi uşi blindate al cărei preţ este nu mai puţin de 1,2 milioane de dolari. Circulaţia preşedintelui american este facilitată de trei elicoptere aflate în serviciul marinei militare americane, dotate cu aparate de comunicaţii prin satelit şi o ambulanţă. Datele actuale încă nu sunt cunoscute, dar ştim că anul trecut cu ocazia unei vizite scurte şi informale a lui Trump, securitatea preşedintelui a fost asigurată de o mie de agenţi ai serviciilor secrete şi ai forţelor speciale.
Presa britanică scrie că mama lui Donald Trump, Mary Anne Macload s-a născut pe o insulă din arhipelagul Hebridelor Exterioare care aparţine Scoţiei şi implicit Marii Britanii. Aşa se poate explica faptul că preşedintele american a simţit dintotdeauna o atracţie faţă de fastul monarhiei. Din acest motiv a ţinut să fie primit în Palatul Buckingham. Chiar dacă din motive de securitate preşedintele american nu a trecut împreună cu Elisabeta a II-a cu caleaşca pe Bulevardul Mall, celelalte elemente ale protocolului regal au fost îndeplinite, inclusiv salvele de tun au fost trase în onoarea cuplului prezidenţial. Trump a fost primit la un prânz, după care a urmat un banchet oficial cu mulţi invitaţi la Palatul Buckingham. După masă preşedintele american a fost oaspetele prinţului Charles, moştenitorul tronului, la reşedinţa acestuia din Clarence House la un ceai englezesc, chiar dacă cei doi au păreri opuse despre schimbările climatice. De la programele organizate de curtea regală s-a ținut departe prinţesa de Sussex, Meghan Markle, cea care s-a născut în Statele Unite. Motivul oficial ar fi acela că se află în concediu maternal, însă este bine cunoscut faptul că prinţesa l-a calificat drept „misogin” pe Donald Trump, iar acesta din urmă neagă că ar fi făcut-o „urâtă” (nasty) pe soţia prinţului Harry. La cina oficială au fost invitate 150 de persoane. Pe lângă elita politică britanică, au fost prezenţi artişti şi oameni de afaceri care aveau legătură cu Statele Unite. Din prima categorie patru persoane au refuzat şansa să stea de vorbă cu preşedintele american. Cel mai important dintre aceștia este liderul opoziţiei, Jeremy Corbyn. Liderul laburiştilor a declarat că „Theresa May nu ar trebui să întindă covorul roşu în faţa unui preşedinte american care aruncă în coşul de gunoi tratate internaţionale vitale, încurajează încălzirea globală, şi pe deasupra foloseşte o retorică misogină şi rasistă”. Nici preşedintele Partidului Liberal Democrat Sir Vince Cable şi nici preşedintele camerei inferioare a parlamentului John Bercow nu au dorit să se întâlnească cu Donald Trump. Cel din urmă a mers şi mai departe şi a interzis ca înaltul oaspete să țină o cuvântare în faţa camerelor reunite ale parlamentului, ceea ce însă face parte din tradiţia diplomatică britanică. Cuvintele cele mai dure la adresa preşedintelui american au fost folosite de către primarul Londrei, Sadiq Khan (de religie musulmană, născut în Pakistan), membru al Partidului Laburist. Acesta a spus că Trump reprezintă una dintre cele mai teribile ameninţări globale care vine din partea extremei drepte.
Discuţiile politice ale preşedintelui Trump vor avea loc azi. Aceste convorbiri însă – planificate încă din anul 2017 – au loc într-un moment nefast, cu doar câteva zile înainte de demisia premierului britanic, Theresa May. Faptul că Donald Trump a luat o poziţie tranşantă în lupta pentru alegerea persoanei care o va succeda pe May nu reprezintă cel mai bun semn înainte de summit. Într-un interviu acordat tabloidului britanic cu cel mai mare tiraj, The Sun, Trump a declarat că îl sprijină pentru funcţia de premier pe fostul ministru de externe, Boris Johnson, pe care îl consideră foarte talentat, şi este convins că ar putea să fie un prim-ministru foarte bun. La fel de elogios a vorbit şi despre actualul ministru de externe, Jeremy Hunt. Chiar dacă nu a spus nume, preşedintele a dezvăluit că mai mulţi candidaţi la fotoliul de premier i-au cerut să-i încurajeze în spaţiul public. Într-un alt interviu – acordat ziarului Sundy Times – Trump a spus că la data de 31 octombrie, cu sau fără acord, Marea Britanie trebuie să părăsească Uniunea Europeană. În acest context a propus ca pentru a îmbunătăţi poziţiile de negociere, britanicii nu ar trebui să plătească cele 39 miliarde de lire sterline convenite deja cu Bruxelles. Un alt sfat al lui Trump pentru Partidul Conservator a fost că preşedintele Partidului Brexit, Nigel Farage ar trebui cooptat în procesul de negociere cu Bruxelles-ul. Miercuri Donald Trump va participa la Portsmouth la aniversarea a 75 de ani de la D-Day (debarcarea trupelor aliate în Normandia), după care va pleca către Franţa.
Székely Ervin, Rador – 4 iunie