Autoritatea Electorală Permanentă pregăteşte un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru introducerea votului prin corespondenţă şi a votului anticipat la alegerile prezidenţiale din toamnă. Preşedintele instituţiei, Florin Mituleţu Buică, a declarat pentru Radio România Actualităţi că săptămâna viitoare documentul va fi discutat cu organizaţiile neguvernamentale, cu executivul şi cu administraţia prezidenţială. Preşedintele autorităţii a mai precizat că o modificare faţă de votul prin corespondenţă folosit la alegerile parlamentare din 2016 ar putea fi ca opţiunea alegătorului să nu fie introdusă în registrul electoral, ci într-o evidenţă separată la nivelul Ministerului Afacerilor Externe.
Florin Mituleţu Buică: Votul prin corespondență este realizabil, deoarece el a fost utilizat în 2016, știm cum arată și există timp suficient ca cetățenii să se preînscrie în iulie, august, septembrie și în perioada următoare să aibă opțiunea de a trimite plicul către țară. Pentru turul întâi vor primi plicul și toate materialele necesare votării, inclusiv buletinul de vot. Pentru turul al doilea existând posibilitatea ca autoritatea să creeze un site de pe care misiunile diplomatice, secțiile consulare, vor printa buletinul de vot pentru turul doi și să îl utilizeze pentru votul anticipat, iar cetățeanul să-l introducă în plic pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale.
Realizator: Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, a adăugat că votul electronic nu va putea fi folosit la alegerile prezidenţiale din acest an, deoarece implicaţiile tehnice depăşesc în prezent o evaluare a unei autorităţi care ar putea implementa acest sistem – ne-a transmite redactorul Cătălin Purcaru. RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 iunie)/rpatulea/fcostea