Cartea de bucate și de dragoste scrisă de Székely Ervin îți face poftă de trei lucruri: de gătit, de Florența și, mai ales, de iubit…!
Și, da, dacă te mai îndoiai de faptul că „Dragostea trece prin burtă”, e timpul să crezi în asta, mai ales că demonstrația vine, cu multă dragoste și umor, de la un bărbat, eroul povestirii.
Cartea de bucate și de dragoste conține multă dragoste și eroul acestei cărți suferă la un moment dat de ceea ce psihologii numesc o stare modificată de conștiință, adică se îndrăgostește. Dintr-o persoană care nu era interesată de nimic, nu dorea să își ia angajamente și nu avea idealuri se îndrăgostește de o femeie.
Din acest moment, lucrurile se schimbă, pentru că lumea noastră interioară se schimbă atunci când noi ne îndrăgostim. Avem nevoie să întâlnim pe altcineva ca să ne îndrăgostim și căreia să îi oferim dragostea noastră. Avem nevoie de o persoană exterioară nouă și o numim, în general, pereche. Pentru că noi, și bărbați și femei, avem și masculin și feminin în noi și atunci când vedem celalată parte din noi, bărbatul sau femeia, ne îndrăgostim.
Dar noi, de fapt, ne îndrăgostim de acea parte din noi pe care nu o acceptăm. Adică, eu bărbat mă îndrăgostesc de o femeie, care e partea masculină din mine, pe care eu nu o accept. Sau eu, femeie, mă îndrăgostesc de un bărbat, care e partea feminină din mine, pe care eu nu o accept.
De abia când noi ne acceptăm aceste două părți (și feminină și masculină), care sunt în noi, atunci integrăm ceea ce suntem și de abia atunci suntem întregi și nu mai avem nevoie de jumătăți, ci avem nevoie de un om întreg ca și noi, pe care să îl iubim și care să ne iubească.
Eroul din povestea lui Székely Ervin se îndrăgostește și, după ce se îndrăgostește, toată lumea lui interioară și exterioară se schimbă. Pentru că îndrăgostirea este una dintre cele mai minunate resurse. Atunci când ne îndrăgostim, devenim mult mai creativi, și asta se întâmplă cu eroul cărții, care devine creativ, începe să scrie o carte despre bucate, el neștiind să gătească, începe să gătească, începe să inventeze, începe să schimbe locul în care lucrează, pune suflet în ceea ce face.
Pentru că, atunci când ne îndrăgostim, suntem vii, activăm acea comoară din noi și începem să vedem lumea prin ochii iubirii, prin ochii Divinității.
Autorul cărții, Székely Ervin, este un fin psiholog și, în cartea sa, arată cât de important este felul în care te trezești de dimineață și cum își poți programa ziua. „Treizrea de dimineață poate fi de două feluri. Bună sau rea. Trezirea neutră nu există. Trezirile triste, cu dureri de cap sau șale, cu anxietate declanșată de avalanșa de gânduri despre ziua care urmează pot face praf toată ziua omului. În schimb, trezirile fericite fac ca întreaga zi să fie minunată”.
Un alt aspect este acela că eroul cărții lui Székely Ervin este fascinat de FEMEIE, de această magie, care se numește femeia. Cum ar fi o lumea fără femei? Ar fi probabil anostă. Eroul din carte privește femeia foarte interesant, o vede, câteodată, ca pe un extraterestru și așa pare, uneori,femeia, chiar și cea din carte, care deschide ușile dulapurilor și constată că ea nu are cu ce să se îmbrace și nu are cu ce să se încalțe. Mi se pare fascinant felul în care eroul îi spune femeii de care este îndrăgostit și cu care vrea să se căsăstorească: „VREI SĂ FII TOVARĂȘA MEA DE JOACĂ?”. Cam aici ar trebui să ajungă jocul. Ne întâlnim Femeie cu Bărbat. De fapt, se întâlnește fetița din femeie cu băiețelul din bărbat. Și ar fi de preferat ca viața să fie o joacă, în care noi să ne bucurăm. Dar, apar facturile, sarcinile și transformă joaca în ceva dur și încrâncenat, în care uităm să ne jucăm.
Eroul lui Székely Ervin vede această uniune dintre Bărbat și Femeie ca o întâlnire magică, în care partenera de viață să fie tovarășa sa de joacă.
În carte este surprins un alt aspect și anume felul în care oamenii manâncă, pentru că felul în care noi mâncăm arată foarte multe despre noi, despre tiparele noastre. Unii preferă să înghită mâncarea nemestecată aproape, așa cum fac și cu aspecte din viață, alții preferă să își ia timp, să savureze fiecare aspect, inclusiv bucatele alese.
Felul în care mâncăm și în care gătim spun multe despre felul în care noi iubim și ne iubim, iar cartea lui Székely Ervin vine să ne reamintească asta și să ne facă o mare poftă: de viață!
Emma Toader, psiholog şi jurnalist