Modul în care s-a desfăşurat votul în diaspora la alegerile europarlamentare din 26 mai şi la referendum este temă de dezbatere pe agenda săptămânii parlamentare. Ministrul de externe Teodor Meleşcanu a fost invitat, astăzi, de opoziţie, în Camera Deputaţilor, la „Ora Guvernului”, pentru a da explicaţii în acest sens. Tot astăzi, Teodor Meleşcanu este aşteptat şi la Senat, la dezbaterea moţiunii simple prin care i se cere demisia. Alina Stănuţă prefaţează aceste momente.
Reporter: Alina Stănuţă – La Camera Deputaților, în această după-amiază, este programată „Ora Guvernului”, la care este așteptat ministrul de externe Teodor Meleșcanu, la solicitarea PNL şi USR. Dezbaterile politice au ca temă problemele apărute la votul din diaspora la alegerile din 26 mai. Şi la Senat moțiunea simplă, depusă de opoziție, are aceeași temă. Ea va fi dezbătută tot în această după-amiază. PNL, USR și parlamentari PMP cer demisia ministrului de externe Teodor Meleșcanu pentru gestionarea defectuoasă a votului la alegerile europarlamentare și referendumul în străinătate. Pe de altă parte, conducerea Parlamentului se va reuni, săptămâna aceasta, pentru a decide înființarea unei comisii de cod electoral, convenită săptămâna trecută în cadrul ședinței coaliției de guvernare. Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, explica faptul că membrii comisiei trebuie să elaboreze un proiect de lege, care să permită tuturor cetățenilor să își exprime eficient dreptul la vot
Călin Popescu-Tăriceanu: Vom invita Autoritatea Electorală Permanentă, care am văzut că deja a enunțat câteva soluții și anume cea pe care am propus-o, votul anticipat prelungit, votul electronic sau votul prin corespondență. Vom invita Ministerul de Externe și Ministerul de Interne pentru a găsi cea mai potrivită soluție, astfel încât pe viitor aceste aglomeraţii să fie complet evitate.
Reporter: În același timp, opoziția încearcă în aceste zile să strângă voturile necesare pentru reușita unei moțiuni de cenzură, care să îndepărteze PSD-ALDE de la guvernare. Opoziția mai are nevoie de aproximativ 30 de voturi, iar textul este în curs de finalizare. Senatorul PNL, Alina Gorghiu, arăta că celelalte partide din opoziție au dat asigurări că vor susține moțiunea de cenzură
Alina Gorghiu: Salut disponibilitatea tuturor celor care au, din Parlamentul României, prin votul lor, dorința să demită Guvernul prin moțiunea de cenzură și îi asigur pe cei care se cramponează de putere, alături de doamna Dăncilă, că această rămânere a dumnealor la guvernare, neînțelegând să își dea demisia, îi transformă într-un partid irelevant pe scena politică.
Reporter: Documentul opoziției ar putea fi depus astăzi sau mâine la Parlament/denisse
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 iunie)