Moţiunea de cenzură prin care opoziţia încearcă demiterea guvernului Dăncilă va fi dezbătută şi votată mâine în plenul parlamentului. Documentul a fost depus şi prezentat, miercurea trecută, în faţa senatorilor şi deputaţilor. Textul este semnat de 173 de parlamentari de la PNL, USR, PMP şi UDMR. Reprezentanţii Pro România au decis să nu semneze moţiunea, dar au anunţat că o vor vota. Alina Stănuţă are detalii:
Reporter: Cei 173 de parlamentari ai PNL, USR, PMP și UDMR care au semnat moțiunea de cenzură susțin că executivul condus de premierul Viorica Dăncilă trebuie trimis pentru modul în care au fost organizate alegerile europarlamentare din diaspora, gestionată situația din Valea Uzului, dar și pentru încercările repetate de a emite ordonanțe de urgență în domeniul justiției. România are nevoie urgentă de un guvern cu o viziune pro europeană, spunea deputatul PNL Gigel Știrbu la momentul prezentării moțiunii de cenzură în plenul reunit al Parlamentului:
Gigel Ştirbu: În doi ani și jumătate PSD şi ALDE au dezinat o țară întreagă, au distrus rolul instituțiilor fundamentale, au mutilat legi importante, au compromis şansa de a modernizat țara și au atentat constant la bazele democrației românești și ale statului de drept.
Reporter: Deşi documentul nu poartă semnătura deputaților Partidului Pro România, aceștia au dat asigurări că vor susține prin vot moțiunea de cenzură. Ccu toate acestea, calculele arată că guvernul nu ar trebui să aibă emoții. Pentru ca moțiunea de cenzură să treacă și executivul să fie demis, este nevoie de 233 de voturi favorabile. Pe altă parte și puterea îşi face calcule și strategii pentru moțiunea de cenzură. Premierul Viorica Dăncilă, președintele interimar al PSD, a precizat că în ședința de plen de marți senatorii și deputații puterii vor asigura cvorumul de ședință, dar nu vor vota. Mai mult, a anunțat Viorica Dăncilă, parlamentarii social-democraţi care vor vota moțiunea de cenzură riscă să fie excluşi din partid.
Viorica Dăncilă: Sunt convinsă că cei care i-au votat nu i-au susținut pentru a se poziționa împotriva propriului guvern. Fiecare trebuie să își asume modul în care votează la moțiune în fața electoratului care l-a susținut, în fața organizației care l-a susținut la nivel județean.
Reporter: Dezbaterile și votul asupra moțiunii de cenzură sunt programate pentru marți, când se va vota în plenul reunit și înființarea comisiei comune a Parlamentului care va elaborat legislația privind votul în diaspora./gpodea
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 iunie