Ieri a avut loc la Praga cea mai amplă demonstraţie din ultimii 30 de ani. Potrivit datelor organizatorilor, 250 de mii de oameni au solicitat duminică demisia premierului ceh, Andrej Babiš – scrie Agenţia de ştiri german DPA.
Cu două săptămâni în urmă au ieşit în stradă 120 de mii de oameni, ceea ce nu s-a mai întâmplat de la aşa numita „Revoluţia de catifea” până în prezent, dar acum numărul protestatarilor s-a dublat, astfel încât reţeaua de telefonie mobilă a căzut, iar gurile de metrou au trebuit închise în centrul capitalei cehe. Demonstraţia a fost organizată de societatea civică Un milion de momente pentru democraţie. Andrej Babiš este acuzat că a accesat ilegal fonduri europene pentru firmele sale. Cehia ar trebuie să returneze Uniunii Europene 451 milioane de coroane cehe (aproximativ 16,1 milioane de euro). Această sumă a primit-o holdingul Agrofert, care se află în proprietatea lui Andrej Babiš, însă potrivit constatării Comisiei Europene „Activităţile politice şi economice ale lui Babiš sunt incompatibile, motiv pentru care nu putea să beneficieze de fonduri europene”. Potrivit raportului Comisiei, fondurile primite de Agrofert au fost acordate ilegal pentru că premierul ceh poate să influenţeze în continuare fosta sa firmă a cărei administrare a cedat-o în anul 2017 pentru două fonduri de investiţii, dar în calitate de premier are posibilitatea şi chiar influenţează distribuirea fondurilor europene.
Andrej Babiš neagă aceste acuzaţii, susţinând că în spatele atacurilor împotriva sa se află miliardarul american de origine maghiară, George Soros. Prim-ministrul a declarat că nu va remania guvernul ca urmare a demonstraţiilor.
La protestele de ieri au sosit oameni din toate colţurile ţării. Mulţi au declarat că este o ruşine ceea ce se întâmplă în Cehia. Demonstranţii purtau steagurile naţionale şi ale Uniunii Europene. Un protestatar, citat de cotidianul maghiar Népszava, a declarat că Babiš este o persoană „amorală”, şi că se teme pentru viitorul Cehiei. În parlamentul ceh se va vota miercuri adoptarea unei moţiuni de cenzură înaintată de opoziţie. Partidul lui Babiš, ANO – 2011 nu deține majoritatea în parlament şi guvernează împreună cu socialdemocraţii ,sprijinit fiind de către comunişti. Analiştii sunt de părere că socialdemocraţii nu vor vota în favoarea moţiunii de cenzură, deoarece în cazul unor alegeri anticipate aceștia ar avea de pierdut, având în vedere că partidul a scăzut în sondaje.
Székely Ervin, Rador – 24 iunie