BFM RMC: Franța-România: Ianis Hagi e pe cale să-și facă un nume

Adversara echipei Franței luni seară în grupa C (ora 21), România este până acum echipa senzație de la Euro U21 în Italia și în San Marino. Ea își datorează performanțele în parte lui Ianis Hagi, fiul legendarului Gheorghe și conducător de joc așteptat de o țară întreagă.

O palmă dată Croației (4-1), o alta Angliei (4-2), iată cum, în două meciuri, România și-a repus echipa pe harta fotbalului continental. Senzația Euro U21 din Italia, deși nu mai participase la competiție din 1998, formația din Carpați va încerca luni seară (ora 21) să-și valideze biletul pentru semifinale într-un al treilea meci de etapă, contra Franței. Și ‘les Bleuets’, dacă și-au făcut temele, știu că trebuie să se teamă în special de un jucător: Ianis Hagi, deja autor a două goluri.

La 20 de ani, Ianis este fiul lui Gheorghe, “Maradona din Carpați”, omul care a dus România în sferturi de finală la Mondialul din 1994, care a evoluat la Real Madrid și la Barça. Dar fiul nu are în comun cu tatăl lui numai numele. Și el poartă numărul 10, și el evoluează pe postul de mijlocaș ofensiv și el se face remarcat pe teren prin tehnica sa net superioară mediei și prin stăpânirea mingii.

Tatăl lui îl antrenează zilnic

Un mic cadou genetic? Cu siguranță. Dar nu numai. Ianis evoluează în prezent la Viitorul Constanța, noua pepinieră a fotbalului românesc. Clubul prin care au trecut aproape jumătate dintre actualele speranțe prezente la Euro, fondat și antrenat… de Gheorghe. El l-a făcut pe Ianis să debuteze, în noiembrie 2014, la prima echipa a FC Viitorul, fix la 16 ani, înainte de a face din el cel mai tânăr căpitan din istoria campionatului românesc, câteva luni mai târziu. Indrumându-l pe fiul lui zilnic, Gheorghe Hagi a făcut tot ce a putut să facă din el un jucător complet, inteligent și adaptat fotbalului modern.

Primii pași ai lui Ianis în lumea profesioniștilor nu au trecut de altfel neobservați. În vara 2016, Fiorentina îl cumpără cu două milioane de euro. Tânărul conducător de joc speră să descopere Seria A la 17 ani, dar nu va avea decât două mici apariții în prima echipă, timp de 48 de minute de joc, trebuind să se mulțumească în cea mai mare parte a timpului cu întâlnirile Primavera. În ianuarie 2018, se întoarce deci la FC Viitorul contra aceleiași sume. Pe hârtie, această experiență din Italia este un eșec. De fapt, observatorii văd revenind un băiat mai musculos, mai hotărât, și, tactic, mai matur. “Este un jucător excelent, capabil să accelereze și să paseze mingi foarte bune, foarte activ, folosindu-și și piciorul drept și piciorul stâng”, spune despre el Sylvain Ripoll, selecționerul francez. “El este una din principalele arme ale României”.

Un internațional A curtat

O evoluție care s-a simțit în termeni statistici, de vreme ce Hagi fiul termină un sezon cu 14 goluri și 8 pase cu clubul lui, în toate competițiile, punctate de un titlu în Cupa României. Devenit internațional A (5 selecții) în noiembrie 2018, la 20 de ani, cel născut la Istanbul – tatăl lui juca la Galatasaray în 1998 – pare a fi destul de curtat. În primăvară, Gigi Becali, megalomanul de la Steaua București, i-a făcut curte public. “Dacă el vrea, sunt gata să înserez o clauză în contract care ne obligă să-l titularizăm la fiecare meci sau chiar să nu-l înlocuim niciodată, inclusiv dacă joacă prost”, a spus el. “Dacă îl cumpăr cu trei milioane de euro, știu că pot să-l revând cu 50 de milioane”.

Dar formațiuni mai prestigioase sunt interesate de dosar. S-au pomenit numele Galatasaray, ca și Anderlercht, Standard Liège, Arsenal sau FC Sevilla, care ar fi deosebit de motivată la ideea de a pune mâna pe el. Dar înainte de asta, Ianis Hagi are de încheiat o misiune. Să sperăm că nu va fi pe seama francezilor.

https://rmcsport.bfmtv.com/football/france-roumanie-ianis-hagi-est-en-train-de-se-faire-un-prenom-1718653.html

Autor: Clément Chaillou

Traducere: Gabriela Sîrbu

BFM RMC (Franța) – 24 iunie 2019