Începând de astăzi, 1 iulie, Finlanda preia de la ţara noastră preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. O Europă durabilă, cu un viitor durabil propune preşedinţia finlandeză, scrie La Libre Belgique. În timpul mandatului său, ţara nordică se va concentra pe extinderea UE, coeziunea socială şi combaterea schimbărilor climatice, informează publicaţia britanică This is Money. De asemenea, Finlanda intenţionează să plaseze apărarea statului de drept în centrul agendei sale, anunţă EUObserver şi remarcă faptul că preşedinţiile anterioare, austriacă şi română, au fost reticente la o creştere a presiunii asupra Varşoviei şi Budapestei în această privinţă. În plus, Finlanda speră să aibă în Consiliu o dezbatere mai structurată în privinţa statului de drept, care să nu se concentreze exclusiv pe Polonia şi Ungaria, adaugă publicaţia de la Bruxelles. Totodată, Finlanda se va concentra şi pe întărirea poziţiei UE în acţiunile climatice şi doreşte o angajare activă a UE în cooperarea cu parteneri din întreaga lume, relevă Helsinki Times.
O întâlnire istorică între preşedintele american Donald Trump şi omologul său nord-coreean Kim Jong-un a avut loc în zona demilitarizată dintre cele două Corei, relatează presa internaţională. Zece paşi în Coreea de Nord, titrează revista Time, subliniind că Trump este primul preşedinte american care trece frontiera nord-coreeană. Trump a afirmat că SUA şi Coreea de Nord au convenit să desemneze echipe de negocieri pe tema denuclearizării, într-o neaşteptată explozie de diplomaţie, notează The Wall Street Journal. Mulţi speră că strângerea de mâini a celor doi lideri ar putea relansa negocierile nucleare, dar unii avertizează că este vorba doar de o ocazie de a face o fotografie, opinează ziarul sud-coreean Chosun Ilbo. Donald Trump a adăugat, însă, că sancţiunile contra Coreei de Nord rămân în vigoare, dar că ar putea fi revizuite la bază, reţine South China Morning Post. Această întâlnire n-ar trebui să fie suficientă pentru rezolvarea delicatului dosar al denuclearizării Coreei de Nord, de care se împiedică apropierea de Washington, crede Le Monde. Dar Trump ar putea folosi vizita sa în peninsulă pentru a se oferi să suspende o parte a sancţiunilor ONU, în schimbul distrugerii totale de către Phenian a principalului său centru de teste nucleare de la Yongbyon, explică cotidianul francez. Suporterii preşedintelui SUA l-au lăudat pentru ceea ce au numit un pas înainte spre pace, însă criticii săi l-au atacat pentru atitudinea amicală faţă de un dictator acuzat de încălcarea drepturilor omului, scrie Newsweek. La Vatican, Papa Francisc s-a aliniat cu prima tabără, considerând că întâlnirea constituie un pas înainte spre pace, nu numai în Peninsula Coreeană, ci în întreaga lume, adaugă Newsweek.
Reuniunea G20 recent încheiată la Osaka, Japonia, a afişat o demonstraţie de unitate într-un comunicat final, dar ţările au rămas profund divizate asupra comerţului şi a schimbărilor climatice, remarcă Financial Times. Comerţul a fost principalul punct de interes în acest an la G20, liderul chinez Xi Jinping acuzând ţările bogate de angajarea lor într-un protecţionism care distruge ordinea comercială globală, iar premierul gazdă, Shinzo Abe, avertizând că tensiunile comerciale ameninţă economia globală, menţionează ziarul britanic. Într-un interviu acordat pentru Financial Times, înaintea summit-ului, preşedintele rus Vladimir Putin a criticat sistemul liberal occidental, pe care îl consideră învechit, însă l-a elogiat pe omologul său american, Donald Trump, pentru modul în care răspunde viziunii alegătorilor săi, care au respins unele dintre aceste valori vestice. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi premierul britanic Theresa May au respins categoric afirmaţiile lui Putin, completează Financial Times. Dar ziarul rus Gazeta opinează că Moscova şi Bruxelles-ul au despre ce să vorbească, mai ales în materie de securitate. Important este ca europenilor să li se arate că Moscova nu este interesată de o nouă cursă a înarmării, conchide Gazeta. La rândul său, Vladimir Putin a declarat că acţiunile Moscovei faţă de alte state vor fi întotdeauna întreprinse în oglindă, dar a dat asigurări că Rusia nu are intenţia de a trece la acţiuni agresive împotriva altor ţări, citează Russia Today. În acelaşi timp, preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că ar fi oportun un nou parteneriat cu Rusia, bazat pe încredere şi securitate, notează Russia Today. Macron a cerut construirea unei „noi arhitecturi de încredere” şi a unei „noi gramatici” cu Federaţia Rusă, prin eforturi ale ambelor părţi, şi a subliniat că Rusia şi Europa au de discutat numeroase probleme comune, ca situaţia din Siria, din Ucraina, de pe continentul african, precum şi problemele legate de stabilitatea mondială şi dezarmarea nucleară, scrie Le Figaro.
După 20 de ani de negocieri, la Bruxelles, Uniunea Europeană şi ţările grupului Mercosur (Brazilia, Argentina, Paraguay şi Uruguay) au semnat un acord de liber-schimb, anunţă Courrier International. Un acord istoric şi cel mai însemnat acord comercial din istorie, titrează la unison ziarele sud-americane. Acordul prevede suprimarea a peste 90% din taxele pe care le impuneau cele două continente asupra importurilor respectivelor lor produse, pe o piaţă globală de 780 de milioane de consumatori, notează La Nacion, de la Buenos Aires. Cu acest tratat, subliniază ziarul spaniol El País, UE se revendică drept bastionul liberului-schimb internaţional, într-o epocă marcată de protecţionismul instituit de SUA şi de China.
Cristina Zaharia, RADOR