Aşa cum v-am informat Consiliul Uniunii Europene după lungi negocieri a propus un candidat surpriză pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene în persoana lui Ursula von der Leyen.
Doamna Leyen s-a născut în 1958 la Bruxelles, unde tatăl ei a lucrat ca diplomat al fostei Republica Federală Germania la Uniunea Europeană. Avea 13 ani, când familia ei s-a întors în Germania, unde tatăl ei Ernst Albrecht a fost numit prim-ministru al landului Saxonia de Jos, din partea Uniunii Creştin Democrate (CDU). Ea a terminat Universitatea din Göttingen, după care a urmat cursurile de economie la London School of Economics, iar mai târziu a terminat facultatea de medicină la Universitatea Harvard. Prima dată a lucrat ca medic. Soţul ei Heiko von der Leyen este medic şi întreprinzător. Au şapte copii.
Ursula von der Leyen a intrat în politică în 1990 ca membru CDU, unde s-a ocupat cu probleme sociale. Din 2001 a fost consilier local în oraşul Sehne, iar din 2003 deputat în parlamentul regional din Saxonia de Jos, mai târziu a fost ministrul muncii şi a familiei în guvernul regional. La alegerile din 2005 a intrat în Bundestag (parlamentul federal) şi încă în acelaş an a devenit ministrul pentru tineret, familie şi protecţia femeii în cabinetul condus de Angela Merkel. Din acel moment ea a fost prezentă în toate guvernele conduse de Merkel. Din 2013 ea este ministrul apărării fiind prima femeie, care îndeplineşte această funcţie, şi acum poate să fie prima femeie care devine preşedintele Comisiei Europene.
Ca doamna Leyen să devine preşedintele CE, mai este nevoie de votul Parlamentului European. Este interesant, că în acest moment candidatura ei este sprijinită nu numai de Partidul Popular European (EPP) ci şi de liberali din ALDE. Grupul socialdemocraţilor şi a verzilor însă nu o vor vota invocând faptul că prin alegerea ei s-ar încălca regula ca doar cineva care este candidatul de vârf (spitzkandidat) al unei familii politice poate să devine preşedintele CE. La fel Ursula von der Leyen este refuzat de partidele populiste, pentru că ea a declarat că este adeptul Statelor Unite Europene, adică o Uniune Europeană cu competenţe mai mari în detrimentul suverenităţii statelor membre.
Despre şansele Ursulei von der Leyen l-am întrebat pe eurodeputatul UDMR Winkler Iuliu care a declarat în exclusivitate pentru Rador că până acum UDMR nu a formulat o poziţie oficială privind candidatura doamnei Leyen, dar el personal va propune votarea acesteia pentru preşedintele Comisiei Europene. „Sprijin candidatura ei pentru că vine din partea unui pardid – CDU – membră în EPP şi pentru că este o persoană cu o vastă experienţă în politică şi în administraţie.” – spune politicianul UDMR. Winkler ne-a informat că grupul parlamentar EPP se va întâlni azi sau mâine cu Ursula von der Leyen, când deputaţii vor avea posibilitatea să se informeze despre programul domniei sale şi în funcţie de rezultatul discuţiilor mai pot schimba opiniile. În ceea ce priveşte votul Parlamentului European despre candidatura lui Leyen, Winkler este optimist. El crede că există un consens printre cele mai importante forţe politice privind împărţirea funcţiilor de conducere în Uniunea Europeană.
Székely Ervin, Rador