Turneul naţional „Orgile României” şi-a propus la prima sa ediţie o incursiune sonoră şi vizuală în lumea acestui instrument, aşa cum poate fi el descoperit în România. Turneul naţional a trecut prin 7 oraşe și a fost realizat de un tânăr organist român aflat la început de carieră, Vlad Vişenescu.
Turneul naţional „Orgile României” – ediţia I – este dublat de o serie de sesiuni fotografice menite a pune în valoare aspectul general şi detaliile instrumentelor aflate în bisericile în care au avut loc concertele din acest turneu. Rezultatul acestor sesiuni foto se concretizează într-o monografie vizuală virtuală on line care va fi prezentată pe site-ul turneului,www.orgileromaniei.ro .
În bisericile din România există peste 1000 de orgi. Acestea reprezintă un tezaur de tradiție culturală pe cât de bogat, pe atât de neștiut de public. În această primă ediție, vor fi cuprinse şapte instrumente foarte diferite din şapte oraşe ale ţării printr-o serie de recitaluri cu program muzical identic – lucrări Georg Muffat, J.S. Bach, W. A. Mozart, F. Mendelssohn, J. Brahms, Valentin Gheorghiu – având ca scop popularizarea acestor instrumente în rândul unui public cât mai larg.
Repertoriul ales de Vlad Vișenescu propune o panoramare plină de culoare a modului în care s-a scris pentru „Regina Instrumentelor” în ultimii 400 de ani, în versiuni care vor demonstra de ce tânărul muzician este deja invitat din perioada studiilor ca organist principal la una dintre importantele biserici de lângă Salzburg.
Perioada în care se va desfăşura turneul este 1-11 iulie 2019, iar traseul va ajunge la: Arad –
Biserica romano-catolică „Sfântul Anton de Padova”, Cluj-Napoca – Biserica reformată centrală, Alba Iulia – Catedrala romano-catolică „Sfântul Mihail”, Mediaş – Biserica evanghelică „Sfânta Margareta”, Sighişoara – Biserica mănăstirii dominicane, Târgu Mureș – Biserica romano-catolică „Sfântul Ioan Botezătorul”, Bucureşti – Catedrala „Sfântul Iosif “. Intrarea este liberă.
Turneul Naţional Orgile României este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
1 iulie, ora 19.30 – Arad – Biserica romano-catolică „Sfântul Anton de Padova”
2 iulie, ora 19 – Cluj-Napoca – Biserica reformată centrală
4 iulie, ora 19 – Alba Iulia – Catedrala romano-catolică „Sfântul Mihail”
6 iulie, ora 19 – Mediaş – Biserica evanghelică „Sfânta Margareta”
8 iulie, ora 18 – Sighişoara – Biserica mănăstirii dominicane
9 iulie, ora 19 – Târgu Mureș – Biserica romano-catolică „Sfântul Ioan Botezătorul”
11 iulie, ora 19.30 – Bucureşti – Catedrala „Sfântul Iosif “