Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski i-a transmis luni o invitaţie la dialog preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin. Zelenski a propus ca la dezbateri să fie prezenţi şi preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, prim-ministrul demisionar al Marii Britanii Theresa May, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron – informează Agenţia de ştiri MTI.
Invitaţia a fost lansată în contextul în care două posturi de televiziune din Ucraina: NewsONE care este în proprietatea lui Viktor Medvedciuk, politician apropiat de Putin, şi Rossia 24, cunoscut ca un post care reprezintă interesele Rusiei, au plănuit o dezbatere televizată, la care participau şi două posturi de televiziune ruseşti. Conform programului în 12 iulie ar fi avut loc aşa numitul „pod al televiziunilor”, practic un duplex cu participarea celor patru canale. Titlul emisiunii ar fi fost „Trebuie să discutăm” şi subiectul emisiunii ar fi fost relaţia bilaterală a celor două ţări incluzând aici şi conflictul din Valea Doneţk. Zelenski a reacţionat pe pagina sa de Facebook la acest proiect şi a scris că ar fi mult mai bine dacă ar discuta el cu Putin problemele comune, decât televiziunile.
„Aş dori să mă adresez preşedintelui Rusiei. Trebuie să vorbim. Da, hai să discutăm a cui este Crimeea şi cine nu este prezent în depresiunea Doneţk!” – a scris preşedintele Ucrainei. A adăugat că pentru discuţii „propune o companie” şi anume pe Donald Trump, Theresa May, Angela Merkel şi Emmanuel Macron. Ca loc de desfăşurare a discuţiilor Zelenski a propus capitala Belarus, Minsk. „Nu schimbăm şi nu refuzăm nicio formulă diplomatică, deoarece chiar trebuie să discutăm. Nu-i aşa?” – a încheiat postarea şeful statului ucrainean.
Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov a declarat că mai trebuie să studieze propunerea lui Volodimir Zelenski, pentru că acesta „ar fi un format complet nou al negocierilor ruso-ucraineane”. „În primul rând trebuie să analizăm dacă o asemenea întâlnire are vreo perspectivă, după care trebuie să vedem care este acest nou format” – a spus Peskov. Acesta a explicat că spre deosebire de Germania şi Franţa, Statele Unite nu fac parte din procesul Normandia şi nu au semnat acordurile din Minsk. După cum este cunoscut în luna februarie a anului 2015 Germania, Franţa, Ucraina, Rusia în prezenţa reprezentanţilor „republicilor” secesioniste au încheiat un armistiţiu la Minsk. Grupul Normandia – cum a fost denumită această formulă diplomatică – s-a întâlnit de mai multe ori la nivelul miniştrilor de externe şi în anul 2016 au declarat că vor adopta o „foaie de parcurs” a respectării armistiţiului, ceea ce însă nu s-a întâmplat. În 2017 Rusia a refuzat să participe la întâlnirea grupului, care după aceea nu a mai avut activitate.
Între timp, canalul de televiziune NewsONE a anunţat că se retrage din proiectul duplexului. Postul de televiziune a explicat că a fost nevoit să ia această decizie din cauza presiunilor exercitate asupra sa, iar jurnaliştii care lucrau acolo au primit nenumărate ameninţări cu moartea.
Proiectul „Podul televiziunilor” a creat o dispută politică şi socială majoră în Ucraina. Emisiunea a fost anunţată duminică de realizatorul de televiziune al canalului Rossia 24 Dmitri Kiselyov, despre care o parte a presei ucrainiene afirmă că este „propagandistul Kremlinului”.
Noul partid al fostului preşedinte Petro Poroşenko, Solidaritatea Europeană a dat un comunicat în care a calificat proiectul mediatic drept legalizarea propagandei ruseşti în mass media ucraineană. Potrivit partidului, acesta reprezintă un pericol real pentru interesele, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. În acelaşi sens s-a pronunţat şi partidul Holos (Vocea) condus de Svietoslav Vakarciuk, care a declarat că podul televiziunilor este o provocare a Kremlinului. Potrivit partidului, Moscova doreşte ca prin acest mijloc să influenţeze alegerile legislative din 21 iulie ca să ajungă cât mai mulţi politicieni pro-ruşi în Rada Supremă (parlamentul ucrainean). Prim-ministrul ucrainean Volodimir Hroisman a declarat referitor la proiectul mediatic, că acele forţe politice ucrainene, care fraternizează cu Moscova deja „nu doar scormonesc uşa, dar intră în casele ucrainienilor prin televiziunea nepotului lui Putin”. În Ucraina Medvedciuk este apostrofat ca şi nepot al lui Putin, pentru că preşedintele rus este naşul uneia dintre fetele acestuia.
Naţionaliştii ucrainieni au anunţat o demonstrație care va avea loc luni în faţa televiziunii NewsONE. Şeful interimar al Serviciului de Securitate Ucraineană (SBI), Ivan Bakanov a solicitat convocarea Consiliului de Apărare şi de Siguranţă Naţională (RNBO), organism subordonat direct preşedintelui şi a atras atenţia că postul de televiziune Rossia 24 a fost sancţionat în Ucraina. Secretarul RNBO, Olexander Daniliuk a făcut apel la calm şi a promis că instituţia pe care o reprezintă va acţiona.
Székely Ervin, Rador