Muzeul ASTRA din Sibiu organizează în perioada 11-14 iulie 2019 evenimentul ASTRA Multicultural, cel mai important eveniment dedicat tuturor minorităților etnice din România. Peste 15.000 de români sunt așteptați să participe și în acest an la seria de evenimente pregătite de asociațiile etnice, precum animații culturale, ateliere interactive, muzică și dansuri, meșteșuguri și un maraton gastronomic.
Sute de sași, sârbi, maghiari, lipoveni, moldoveni, romi, slovaci, evrei și ucrainieni își expun la Astra Multicultural porturile tradiționale, obiceiurile și gastronomía specifică.
,,Prin intermediul unui eveniment de amploare națională și internatională, cum este ASTRA Multicultural, Muzeul ASTRA readuce în atenția publicului patrimoniul cultural multietnic din România. Patru zile vom avea aici seminarii științifice, meșteșuguri, obiceiuri, ateliere interactive, muzică, dans și mâncăruri tradiţionale. Vor fi prezenți în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, alături de români, sute de sași, sârbi, maghiari, lipoveni, moldoveni, romi, slovaci, evrei și ucrainieni. Aceștia vor fi reuniți într-un maraton gastronomic la care se adaugă dansurile, cântecele și meșteșugurile tradiționale. Totul va fi întocmai ca în zonele etnografice și istorice de unde provin ansamblurile și artiștii din program. Deviza noastră a fost, este și rămâne cea sub semnul căruia se desfășoară acest eveniment: ASTRA. Uniți prin cultură!”, a declarat Ciprian Anghel Ștefan, managerul general al Muzeului ASTRA
Un nou obiectiv în Muzeu – Biserica din Vința, Lupșa, Alba
Sâmbătă, 13 iulie, va avea loc punerea pietrei de temelie a Bisericii din Vința, Lupșa, Alba, un monument adus recent în Muzeu.
Ateliere demonstrative
Pe tot parcursul ASTRA Multicultural, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului vor avea loc 5 ateliere interactive destinate elevilor – atelier de cusut-brodat, atelier de tâmplărit, atelier de pictat mobilier, atelier de decorat ceramic, atelier de morărit – Piuă hidraulică şi vâltoare („văială”) și atelierul interactive Ora de joacă la Şcoala din Ticera.
De asemenea, peste 100 de artiști și muzicieni reuniți în 27 ansambluri de dansuri și de cântece populare și fanfare din România, vor întreține atmosfera în Muzeul ASTRA între 12 și 14 iulie în cadrul Festivalului de muzică și tradiții multietnice (12-14 iulie 2019).
Maratonul gastronomic multietnic va avea loc la Târgul de ţară și la Gospodăria-atelier de olari, Corund, Harghita; Gospodăria de pescari, Mahmudia, Tulcea; Gospodăria săsească de viticultori, Şeica Mică, Sibiu; Gospodăria-atelier de dogari, Straja, Suceava, Zona de reconstituire a locuirii la corturi, Zona sectorului Păstorit. Între 12 – 14 iulie, în aceste locații, oieri din Mărginimea Sibiului, localnici din Țara Oltului și Țara Secașelor, ruși lipoveni din Dobrogea, etnici maghiari din Covasna, comunități de slovaci din Nădlac, molodveni și sârbi vor pregăti, printre altele, preparate ca: sarmale, ciorbă albă de pui, plăcinte pe dește, tocană de ceapă, plăcintă dobrogeană cu brânză și stafide, cozonac Kurtos, găluște slovăcești s.a.
Acțiunea este cofinanțată de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu, realizată cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.
Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.
Cosmin Călinescu, Purtător de cuvânt Muzeul ASTRA Sibiu; tel.: 0721579684