Favoritul pentru înlocuirea Theresei May în funcția de prim-ministru ia în calcul suspendarea Parlamentului în luna octombrie pentru ca deputații să nu poate împiedica un Brexit fără acord.
Boris Johnson a refuzat în repetate rânduri să scoată din calcul această variantă, iar presa de la Londra scrie că echipa fostului ministru de externe face pregătiri pentru un astfel de scenariu. Corespondentul nostru, Dan Vasiliu, transmite.
Reporter: Surse apropiate lui Boris Johnson au confirmat pentru postul Sky News că fostul ministru de externe se gândește serios la suspendarea activității parlamentare în luna octombrie, ca posibilă soluție pentru a-şi respecta promisiunea făcută în campanie de a livra Brexitul până la 31 octombrie, cu sau fără acord. În cazul în care va deveni premier şi nu va putea renegocia cu Bruxellesul, iar Parlamentul se va opune ieșirii din Uniunea Europeană fără nicio înțelegere, Boris Johnson ar dori să programeze discursul reginei care semnalează începutul unei noi sesiuni parlamentare în primele zile din noiembrie.
În mod tradițional acest lucru ar însemna că Parlamentul nu va fi activ timp de două săptămâni. Este o variantă care a stârnit deja foarte multe controverse, unii deputați încercând de pe acum să blocheze un astfel de demers. Este luată în calcul adoptarea unei legi care să împiedice suspendarea Parlamentului, dar în acest moment nu este clar dacă acest lucru este posibil.
De asemenea, se poate ajunge în instanță pentru ca un judecător să decidă dacă prorogarea activității parlamentare este legală sau ar putea interveni chiar Regina Elisabeta a II-a, care are dreptul de a-i cere premierului să dovedească faptul că deputații susțin un astfel de demers. Nu în ultimul rând este posibilă depunerea unei moțiuni de cenzură, mai mulți parlamentari conservatorii anunțând că sunt gata să voteze împotriva propriului guvern pentru a împiedica un Brexit fără acord./apuscasu/schelaru
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 iulie