După ce China a anunțat anul trecut că refuză să mai importe deșeuri din Europa, România ar putea să-i ia locul, relatează postul TV France24 în cadrul unei serii de reportaje realizate în România.
La Chiscadaga, la 200km de Nădlac, punctul de frontieră cu Ungaria, o mare fabrică de ciment nu mai folosește gaz și combustibil clasic ci … deșeuri, care provin din întreaga Europă. Agricultorii din zonă spun că arderea acestor deșeuri le afectează culturile, copacii se usucă, sănătatea oamenilor e afectată. Compania spune că a investit 13 milioane de euro ca să respecte normele de mediu, dar a refuzat să dea declarații echipei franceze.
”Printre deșeuri s-au găsit și baterii de mașină, a căror ardere este extrem de periculoasă”, spune Răzvan Huber, inspector de la Garda de Mediu
”Deșeurile ajung în România pentru că e avantajos dpdv economic: 17 euro tona de deșeuri aici față de 250 euro în Europa de Vest”, spune în reportaj procurorul Teodor Niță.
Nu există studii de impact asupra mediului, dar medicii semnalează înmulțirea cazurilor de cancer.
100.000 de persoane trăiesc în apropierea fabricii de ciment.
Studenți francezi în România
Reporterii France24 analizează și situația fondurilor europene pentru România, dar și pe cea a studenților francezi care studiază aici.
1000 de francezi studiază anual în România mai ales medicină, stomatologie și medicină veterinară.
În Franța selecția e drastică – de exemplu la medicină există 30 000 de candidați pe 9000 de locuri.
”Beneficiem de cursuri în limba franceză. Condițiile sunt mai rudimentare dar materiile de bază sunt aceleași. Dificultatea e că e mult de învățat pe de rost, dar, în fine, nu e un obstacol insurmontabil”, spune Paul Morizot, student la Facultatea de medicină veterinară din București.
Cu diploma obținută în România ei vor să se întoarcă în Franța, unde diplomele le sunt recunoscute, pentru că provin dintr-o țară UE. Numărul de veterinari din Franța e în scădere, mai ales în mediul rural.
Taxele de înscriere la facultate sunt în România de 3 ori mai mari decât în Franța: 5000 de euro pe an, dar cheluielile se echilibrează grație costului redus al vieții în România.
Se dau pe bani diplomele? Gabriel Predoi, decan Facultatea de Medicina Veterinara Bucuresti spune că nu: ”Așa ceva e inacceptabil. Studiile sunt singura cale de a obține diploma. Avem un sistem bine pus la punct, compatibil și care respectă normele europene”
Despre situația fondurilor europene vorbesc eurodeputații Adina Vălean (PNL) și Clotilde Armand (USR).
De ce persistă sărăcia în România? Ce se întâmplă cu fondurile Europene? întreabă reportul France24.
Clotilde Armand: ”UE a mers pe ideea că Ro își va dezvolta capacitatea administrativă și de a atrage fonduri, dar acest lucru merge greu. Nu vrem o Europă cu două viteze ci cu o singură viteză. Emigrația masivă a contribuit la sărăcirea țării. 10% din medici pleacă din România. Investițiile în infrastructură întârzie, nu sunt autostrăzi care să traverseze țara, de la revoluție nu s-a construit niciun spital. Nu s-a construit o infrastructură modernă astfel încât românii să se simtă cu adevărat europeni”.
Eurodeputatul USR spune, pe de altă parte, că în România lupta pentru justiție nu s-a terminat: ”Revoluția din 1989 trebuie finalizată. A fost o revoltă populară, confiscată de sistem. Acum este momentul ca lucrurile să revină la normal…”/czaharia
RFI, 2 august 2019 (Şerban Georgescu)