Noaptea de 12 august va fi cu totul și cu totul specială – poate cel mai așteptat fenomen astronomic al anului, Perseidele (sau Ploaia de Meteoriți).
În fiecare an, pe la mijlocul lunii august, suntem martorii celui mai cunoscut şi popular curent de meteori: Perseidele. Curenţii meteorici, mai poartă denumirea populară şi de „ploaia de stele căzătoare”. Denumirea are ca sursă de inspiraţie, un punct luminos, ca o stea, ce pare că se desprinde de pe bolta cerească deplasându–se cu mare viteză, timp de câteva clipe, după care se stinge. În realitate sunt fragmente de corpuri interplanetare de dimensiuni foarte mici, ce pătrund în atmosfera Pământului şi ard în întregime prin frecarea cu aerul. Dacă corpul respectiv este suficient de mare, lasă o dâră luminoasă şi chiar o explozie, ce poartă denumirea de bolid.
Numele curenţilor de meteori este dat de constelaţia din care aparent vin meteorii. Locul mai poartă denumirea de radiant. Perseidele au radiantul în constelaţia Perseu (Perseus).
* * *
Perseidele vor putea fi observate chiar de pe rooftop-ul Bucureşti Mall – Vitan! Cel mai cunoscut curent meteoric, ce are loc o singură dată pe an va reuni astronomi-amatori de toate vârstele, gata să fie fascinați de show-ul de lumini. Din program:
- ora 20:00 – Atelier Profesorul Trăsnit, care va uimi audiența cu experimente fizice și chimice
- ora 21:00 – Prezentare „Vânătoarea de Eclipse” alături de Cătălin Beldea, explorator ale misterului universului
- ora 21:30 – Observații astronomice cu timpi mici de așteptare la telescop
RADOR, 12 august