Epoca sclaviei în Lumea Nouă a început în 1619, când în Point Comfort de pe teritoriul actualului stat Virginia a ajuns o corabie având la bord 20 de africani luaţi prizonieri. Nava engleză White Lion care traversase Atlanticul aducea în America 20 de sclavi pe care îi capturase în Regatul Ndongo din Angola. Ei au fost primii sclavi africani care au pus piciorul în America de Nord administrată de Anglia. Căpitanul vasului, John Hope, i-a vândut pe sclavi localnicilor din sudul Virginiei, în schimbul unor alimente şi provizii. Ei au fost folosiţi la muncă în gospodăriile şi pe plantaţiile din apropiere. Aşa s-a născut sclavia în America. Urma să mai treacă un secol până la formarea Statelor Unite. În 1725, la Chesapeake fuseseră transportaţi 42.000 de africani luaţi prizonieri, iar până în 1775, numărul sclavilor ajunsese la 127.200. Autorul Declaraţiei de Independenţă, Thomas Jefferson, a fost un proprietar de sclavi din Virginia, iar în 1860 în Statele Unite erau aproximativ 3,9 milioane de sclavi afro-americani.
Declaraţia de Independenţă stipulează că „toţi oamenii sunt creaţi egali”.
Point Comfort, devenit între timp Fort Monroe din Hampton, organizează din 23 până în 25 august festivităţile de comemorare a celor patru secole, printr-o ceremonie simbolică ce va cuprinde un eveniment la care vor fi puşi în libertate fluturi şi pe tot cuprinsul SUA vor suna clopotele.
Luna trecută, Donald Trump a fost prezent în localitatea învecinată Jamestown, la sărbătorirea a 400 de ani de la constituirea primei adunări legislative reprezentative. Preşedintele american a spus că sosirea primilor sclavi africani în Virginia a reprezentat „începutul unui comerţ barbar cu vieţi omeneşti”, dar nu a anunţat că ar intenţiona să participe la evenimentele comemorative de la Fort Monroe./abuzoian
(www.theguardian.com – 14 august)