Liderul opoziţiei britanice, Jeremy Corbyn s-a adresat printr-o scrisoare acelor deputaţi conservatori, care nu sunt de acord cu un Brexit fără acord, în vederea formării unei coaliţii împreună. Astfel, preşedintele Partidului Laburist, cu mai puţin de 80 de zile înaintea termenului de 31 octombrie, dată la care Marea Britanie trebuie să părăsească Uniunea Europeană, a luat o iniţiativă spectaculoasă – scrie The Guardian.
Din scrisoarea lui Corbyn rezultă că politicianul veteran „cu prima ocazie”, adică imediat după 3 septembrie, când începe sesiunea de toamnă a parlamentului britanic ar dori să depună moţiunea de cenzură împotriva guvernului Johnson. În opinia lui Jeremy Corbyn guvernul „nu este autorizat să scoată ţara din Uniunea Europeană fără acord”. În cazul în care majoritatea parlamentară şi-ar retrage sprijinul politic cabinetului condus de Boris Johnson, atunci liderul opoziţiei este pregătit să stea în fruntea noului guvern, „chiar şi pentru un termen strict limitat”. În această calitate ar convoca alegeri anticipate şi s-ar adresa Bruxelles-ului pentru amânarea Brexit-ului. Politicianul de şaptezeci de ani, care în lunga sa carieră nu a îndeplinit niciodată vreo funcţie guvernamentală, a promis că în programul Partidului Laburist va figura şi organizarea unui nou referendum privind ieşirea din UE şi una dintre opţiuni ar fi rămânerea în Uniunea Europeană.
Iniţiativa lui Jeremy Corbyn nu a fost primită cu foarte mult entuziasm. Deşi unii dintre rebelii conservatorilor, ca de exemplu fostul ministru al justiţiei Dominic Grieve şi-a arătat disponibilitatea de a discuta cu liderul laburist, un alt lider de opinie al conservatorilor, Caroline Spelman a declarat că „în niciun caz nu ar sprijini un guvern condus de Jeremy Corbyn”. Liderul Partidului Liberal Democrat, Jo Swinson a reacţionat iritat spunând că deputatul laburist „în primul rând şi-ar dori să-şi asigure cheia apartamentului din Downing Street 10 (rezidenţa prim-miniştrilor britanici n. r.) şi doar după aceea ar declanşa moţiunea de cenzură”. Acesta este de acord că „actuala criză nu ar putea-o soluţiona doar un guvern de urgenţă”, dar consideră „de neimaginat” ca rebelii conservatori, opoziţia şi independenţii să se unească pentru a-l opri pe Boris Johnson. La fel, au refuzat cooperarea cu Corbyn Verzii (partidul ecologist), dar şi liderul independenţilor Plaid Cymru. În schimb, preşedintele Partidului Naţional Scoţian, Ian Blackford şi-a arătat disponibilitatea de a susţine iniţiativa lui Corbyn.
În acest timp premierul Boris Johnson şi-a atras asupra sa critici severe din cauză că de trei săptămâni nu a făcut nimic pentru a renegocia acordul cu Bruxelles-ul. I se reproşează nu doar de către presă şi de opoziţie, dar chiar şi de membrii Partidului Conservator că a pierdut timp preţios şi nu s-a întâlnit cu niciun lider european influent. Prim-ministrul a evitat să reacţioneze la aceste critici într-o postare pe Facebook, pe care a numit-o „jumătate de oră de interpelare a poporului”. În acest mesaj a subliniat că din cauza lipsei dorinţei de cooperare a camerei inferioare a parlamentului nu a fost posibilă obţinerea unui acord mai avantajos cu Bruxelles-ul. Săptămâna viitoare la summit-ul G 7 din Franţa Boris Johnson ar avea ocazia să discute cu şefii de stat şi de guverne care au un cuvânt de spus în această privinţă. Cu toate acestea, din declaraţiile şi acţiunile premierului rezultă că nu crede în posibilitatea de a renegocia acordul semnat anul trecut de Theresa May şi se pregăteşte pentru un Brexit fără acord.
Székely Ervin, Rador – 15 august