Înainte de summitul G7 care va avea loc la sfârşitul săptămânii, premierul britanic Boris Johnson va efectua câte o vizită atât la cancelarul german Angela Merkel cât şi la preşedintele Franţei, Emmanuel Macron – scrie Deutsche Welle. La summit e posibil să se decidă dacă Brexit-ul va avea loc cu sau fără un acord cu Uniunea Europeană.
Luni prim-ministrul britanic a făcut un apel către cei doi lideri europeni, solicitând un compromis faţă de poziţia inflexibilă a acestora arătată până acum. Johnson i-a avertizat pe Merkel şi pe Macron, că dacă va fi necesar, atunci Regatul Unit este gata să părăsească Uniunea Europeană fără niciun acord în data de 31 octombrie. Premierul britanic a spus ziariştilor că ar dori foarte mult să renegocieze acordul semnat anul trercut de către guvernul Theresa May şi Uniunea Europeană, în sensul să elimine din text clauza de rezervă pentru evitarea reintroducerii controlului vamal la graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord. Oficiali de prim rang ai Uniunii Europene – inclusiv noul preşedinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen şi Donald Tusk preşedintele Consiliului Uniunii Europene – au declarat în repetate rânduri că renegocierea acordului semnat cu Theresa May nu este posibilă. Întrebat fiind ce așteptări are de la discuţiile sale din Berlin şi Paris, Boris Johnson a răspuns că își doreşte un nou acord şi este dispus să coopereze (cu Uniunea Europeană n. r.). A adăugat însă că pentru ca să se realizeze un acord favorabil, Marea Britanie trebuie să fie pregătită şi pentru un Brexit fără acord.
Vizita lui Boris Johnson va avea loc înainte de summit-ul G7 din Franţa. Mai mulţi analişti sunt de părere că la acest summit se va decide dacă va fi sau nu un Brexit fără acord în ultima zi a lunii octombrie. Boris Johnson, care a preluat şefia guvernului britanic la sfârşitul lunii iulie a declarat de mai multe ori că este gata să conducă Regatul Unit afară din UE chiar şi fără acord. Opoziţia însă susţine că guvernul nu are mandat pentru un Brexit fără acord şi un document guvernamental, care a ajuns la presă la sfârşitul săptămânii trecute arată că aşa numitul no deal Brexit ar crea disfuncţionalităţi majore în aprovizionarea populaţiei cu alimente şi combustibil, şi un haos la punctele de trecere ale frontierei. Forţa principală a opoziţiei parlamentare, Partidul Laburist pregăteşte o moţiune de cenzură împotriva guvernului pentru a evita Brexit-ul fără acord.
Székely Ervin, Rador