Automedicația responsabilă pe timp de vară –
La nivel global, 9 din 10 persoane manifestă simptome ale unei afecțiuni minore o dată la fiecare 4 săptămâni. Indiferent de naționalitate, climat sau localizare geografică, consumatorii se confruntă periodic cu simptome ale diferitelor afecțiuni precum răceală, dureri de cap, disconfort abdominal sau dureri articulare. Consumatorii reacționează similar în abordarea acestora, fie lâsându-le să treacă de la sine, fie gestionează aceste afecțiuni utilizând medicamente fără prescripție medicală, suplimente alimentare și dispozitive medicale pentru ȋngrijire personală.
„De cele mai multe ori ne referim la afecțiuni minore ce pot fi prevenite dacă acordăm o atenție sporită propriei stări de sănătate în astfel de perioade. De asemenea, atunci când situația o impune, putem recurge la automedicația responsabilă, însă numai pe baza unei informări corecte în prealabil”, declară Diana Mereu, Director Executiv RASCI, asociația reprezentativă pentru sectorul de îngrijire personală din România.
Deși vara este sinonimă cu vacanțe sau concedii, distracție în aer liber, zile mai lungi și temperaturi dogoritoare, este totodată o perioadă a anului în care suntem mai predispuși la anumite afecțiuni, care, negestionate corespunzător, pot provoca stări accentuate de disconfort sau chiar probleme serioase de sănătate.
„În lunile de vară, farmaciștii pot oferi sfaturi valoroase cu privire la protecția optimă împotriva razelor solare, combaterea insolației, evitarea deshidratării sau tratarea înțepăturilor de albine, a leziunilor ușoare sau a afecțiunilor minore cu ajutorul diferitelor produse care se eliberează fără prescripție medicală. Pentru a se bucura de vară fără vizite la medic sau, mai rău, la camera de gardă, cei care se confruntă cu astfel de probleme pot apela cu încredere la sfatul unui farmacist”, declară Nicoleta Radu, Vicepreședinte al Colegiului Farmaciștilor din România.
Automedicația responsabilă, cu produse din categoria medicamentelor fără prescripție medicală, suplimentelor alimentare și a dispozitivelor medicale pentru ȋngrijire personală, reprezintă o parte componentă importantă a sectorului primar al sistemului de sănătate, cu beneficii atât pentru consumatori, care își pot gestiona singuri afecțiunile minore, cât și pentru profesioniștii din domeniul sănătății, care își pot concentra atenția asupra persoanelor cu boli cronice sau afecțiuni severe. În plus, prin responsabilizarea consumatorilor, aceștia pot fi motivați să adopte și alte comportamente sănătoase, contribuind astfel la prevenția afecțiunilor cronice.
„Responsabilizarea consumatorilor și pacienților cu privire la utilizarea corectă a categoriilor de produse care se eliberează fără prescripție medicală presupune ca aceștia să aibă cunoștințe despre modul de administrare, dozajul corespunzător, potențialele efecte adverse ale acestora. De aceea, considerăm că este nevoie să comunicăm deschis cu aceștia, să le oferim informații corecte și accesibile și să setăm, astfel, cadrul optim pentru creșterea nivelului de educație pentru sănătate”, a adăugat Diana Mereu.
RASCI, ca entitate reprezentativă pentru segmentul de medicamente fără prescripție medicală, suplimente alimentare și dispozitive medicale pentru îngrijire personală, susține administrarea responsabilă și avizată prin informarea corectă și educarea consumatorilor și pacienților din România.
În acest sens, asociația desfășoară campania educațională pe termen lung „Despre sănătate, cu responsabilitate”, care își propune să contribuie la informarea si educarea consumatorilor și pacienților români cu privire la utilizarea corectă a medicamentelor fără prescripție medicală, suplimentelor alimentare și dispozitivelor medicale pentru îngrijire personală, pentru ca aceștia să poată lua decizii informate privind modul în care își gestionează propria sănătate.