„Caravana filmului românesc” la Hunedoara: de la filmul istoric la povestea de dragoste

În perioada 30 august – 1 septembrie a.c., Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naționale” va ajunge pentru prima dată la Hunedoara, invitând spectatorii la trei seri de film clasic românesc. De la filmul istoric, la cel de dragoste, hunedorenii vor putea viziona creații clasice românești, care au făcut istorie.

Proiecțiile vor avea loc în aer liber, în fața Casei de Cultură – Centrul Pietonal Corvin, cu începere de la ora 20.30, iar accesul publicului este gratuit.

Vineri, 30 august, cinefilii sunt invitați să vizioneze prima parte a filmului istoric „Mihai Viteazul” – „Călugăreni”, urmând ca sâmbătă, 31 august să fie prezentată partea a doua a filmului, „Unirea”.

Mihai Viteazul”, filmul realizat de Sergiu Nicolaescu în 1971, a fost propunerea României la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, în anul 1972. Avându-l în rolul principal pe Amza Pellea, filmul a reunit o mare desfășurare de forțe, de la actori la figurație, pentru a putea reconstitui amploarea scenelor de luptă. De altfel, succesul la public a fost evident, iar într-un sondaj realizat în 2006 de Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România filmul  se afla pe locul 3 în topul celor mai vizionate filme românești.

Povestea din pelicula „Declarație de dragoste” (regizat de Nicolae Corjos) este poate cea mai iubită poveste de dragoste din anii `80. În afară de cele două personaje principale, cei doi îndrăgostiți care au făcut să vibreze inimile multor tineri (Alexandru / Adrian Păduraru și Ioana / Teodora Mareș), memorabile pentru generații întregi au rămas prestațiile Tamarei Buciuceanu Botez (savuroasa profesoară Isoscel) și Ion Caramitru, în rolul înțeleptului diriginte poreclit Socrate.

Programul Caravanei filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naționale la Hunedoara este următorul:

CENTRUL PIETONAL CORVIN

(în fața Casei de Cultură)

30 august  – 1 septembrie 2019

*

Vineri, 30 august, ora 20.30: MIHAI VITEAZUL

Partea I: CĂLUGĂRENI;

Regia: Sergiu Nicolaescu; Scenariul: Titus Popovici

Cu: Amza Pellea, Irina Gărdescu, Florin Piersic, Mircea Albulescu

*

Sâmbătă, 31 august, ora 20.30: MIHAI VITEAZUL

Partea a II-a: UNIREA

Regia: Sergiu Nicolaescu; Scenariul: Titus Popovici;

Cu: Amza Pellea, Irina Gărdescu, Florin Piersic, Mircea Albulescu

*

 Duminică, 1 septembrie, ora 20.30: DECLARAŢIE DE DRAGOSTE

Regia: Nicolae Corjos; Scenariul: George Şovu;

Cu: Adrian Păduraru, Teodora Mareş, Tamara Buciuceanu Botez, Ion Caramitru

Accesul publicului este liber la toate proiecțiile.

 ***

Scopul „Caravanei filmului românesc – Cartea şi filmul / Capodopere ale cinematografiei naţionale”, proiect aflat în al şaptelea an de existenţă, este acela de a promova filmul românesc, aducând un omagiu cinematografiei naţionale şi cineaştilor români, fiind singura caravana care promovează exclusiv filmul românesc din toate timpurile.

Caravana filmului românesc” aduce filmul românesc acasă la oameni, promovându-l într-o manieră accesibilă. Filme de patrimoniu şi succese ale ultimilor ani, toate sunt prezentate publicului din toate oraşele ţării, mari şi mici, în spaţii diverse, de la pieţe centrale, la biblioteci, muzee, sau spaţii neconvenţionale. Aceste evenimente, rememorând marile momente ale istoriei şi prezentului filmului românesc, contribuie la formarea unei culturi cinematografice a publicului şi stimulează sentimentul de mândrie locală, prin punerea în valoare a geografiei culturale a oraşelor.

***

Asociaţia CineCultura (www.asociatiacinecultura.ro), în parteneriat cu MDV AUDIO STUDIO (www.mdvstudio.ro) şi Digifilm Design, a organizat, începând din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC, proiect ce s-a derulat, la nivel naţional, prin cele două secţiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei naţionale şi Cartea şi filmul.

În cei șase ani de existenţă, Caravana filmului românesc a ajuns în peste 40 de oraşe, având un număr aproximav de 200.000 de spectatori şi consemnând 3.050 de referiri în presa locală şi naţională. În cadrul Caravanei, toate filmele au fost prezentate la o calitate artistică şi tehnică de excepţie, fiind refăcute ca sunet şi  imagine.

***

Proiect realizat cu sprijinul CNC – Centrul Naţional al Cinematografiei, UCIN – Uniunea Cineaştilor din România, ANF – Arhiva Naţională de Filme; DACIN SARA – Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual.

Parteneri media: All About Romanian Cinema  – AaRC, Cinefan, RoEvents, iFestival.ro, Amos News, Prompt Media, Ultima oră, Timp românesc, Comunicate de afaceri, Urban Things, România pozitivă, Agenţia de Carte, Gratuitor, Roportal, GoNext.

La Hunedoara, proiectul este realizat în parteneriat cu: Primăria și Consiliul Local Hunedoara.