„Relaţiile noastre cu Rusia ar trebui regândite, întrucât îndepărtarea Rusiei de Europa ar fi o gravă eroare”, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron, citat de „Le Monde”. Pe plan internaţional aşadar, tentativele de înţelegere par să precumpănească, iar presa internaţională observă tendinţa cu oarecare optimism.
Iată o altă dovadă: aflat în Ucraina, consilierul preşedintelui american Donald Trump pentru probleme de securitate naţională, John Bolton, a spus că „se află la Kiev pentru a vedea care sunt priorităţile noului guvern după ce Volodimir Zelenski a fost ales preşedinte”. Bolton le-a mai spus reporterilor că „s-ar putea ca, în curând, Zelenski să se întâlnească cu Trump în Polonia, dar nu a precizat şi o dată”, relevă publicaţia ucraineană Kyiv Post.
Dar la nivel naţional, neînţelegerile între politicieni par să se ţină lanţ. În Italia, evenimentele politice se precipită, iar politicienii lansează tot felul de acuzaţii: „Cei din Mişcarea 5 Stele au tratat ministerele cu pe nişte conserve cu ton. Acum ei au devenit tonul şi refuză să iasă”, acuză o politiciană în ziarul italian La Stampa. Iar, în acelaşi ziar, o membră din Partidul Democrat o sfătuieşte „să citească Constituţia şi să ia un calmant”. Dar cotidianul Corriere della Sera anunţă „un al doilea tur de consultări. Ultima rundă va avea loc astăzi (28 august), cu cei din Mişcarea 5 Stele”. Şi totuşi, „guvernul care ar trebui să se nască din cenuşa cabinetului cu cel mai scurt mandat din istoria republicii va fi hotărât de tot mai autonomul Avocat al Poporului”, conchide acelaşi La Stampa.
Peste Canalul Mânecii, parcă eternizat, Brexitul începe să devină obsesiv, iar presa comentează acest aspect. „Brexitul a devenit mult mai complicat pentru cetăţenii din UE”, estimează revista americană The Atlantic. Ea crede că „tentativa guvernului de a pune capăt liberei circulaţii după retragerea Marii Britanii din organizaţie reprezintă un mare risc”. În ziarul britanic Daily Express, liderul Partidului Brexit, Nigel Farage, crede că, „în privinţa unui Brexit fără acord, el şi cu premierul britanic, Boris Johnson, ar crea o alianţă de neoprit”. Un alt cotidian britanic, The Guardian, are însă presimţiri sumbre, drept care scrie: „Firmele nu vor ierta şi nici nu vor uita marea trădare reprezentată de Brexit. Directorii unor companii încearcă să le explice miniştrilor realităţile unui Brexit fără acord, dar nimeni nu stă s-asculte”.
Nici criza politică din România nu este însă trecută cu vederea. Portalul american Politico titrează: „Guvernul român, în criză după ieşirea din coaliţie a partidului mai mic”. Iar EUObserver afirmă dramatic că, „în România, coaliţia s-a prăbuşit”. În sfârşit, pe portalul canalulului Bloomberg, liderul PNL, Ludovic Orban, declară: „Principalul nostru obiectiv este acum să strângem semnături pentru căderea guvernului. Prima noastră opţiune în cazul unui colaps al guvernului ar fi alegerile anticipate”.
Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR