„Nu a existat un politician european care ar fi avut o carieră mai rapidă decât Matteo Salvini, însă ministrul de interne stă în faţa unui viitor sumbru” – scrie The Washington Post după ce a devenit o certitudine că viitorul guvern italian va fi format fără Liga Nordului şi liderul acestuia, Matteo Salvini.
Schimbarea de guvern în Italia a constituit o lovitură pentru populiştii europeni din Marea Britanie, care se pregăteşte de Brexit, până la Polonia şi „democraţia iliberală” (neliberală n. r.) a lui Orbán Viktor din Ungaria. Deşi scopul lui Salvini a fost să unească aceste forţe împotriva Bruxelles-ului – scrie Bloomberg. În articolul menţionat se evocă faptul că acum o lună Salvini încă a fost la apogeul popularităţii, dar acţiunea lui de a acapara puterea totală s-a soldat cu eşec. Decăderea lui Salvini – numit în articol „liderul piroman” – a creat senzaţie chiar şi în politica italiană, obişnuită cu trăsături machiavellice. Cu toată acestea nu îl putem considera pe acesta ca un politician al trecutului. Fidelii lui aşteaptă momentul unei reveniri spectaculoase a lui Salvini pe scena politică.
Salvini nu s-a mai mulţumit să tragă sforile în politica italiană, ci a dorit să devine prim-ministru.. Potrivit unor „insideri” acesta nici nu avea o altă opţiune în ceea ce priveşte momentul declanşării acţiunii de demolare a guvernului. Dacă ar fi amânat cu o lună anunţarea moţiunii de cenzură, atunci s-ar fi adoptat legea privind restructurarea parlamentului şi astfel pentru cel puţin încă un an ar fi rămas captiv în coaliţie cu Mişcare 5 Stele (M5S). Însă calculele liderului Ligii Nordului nu le-au ieşit. A supraapreciat incompatibilitatea dintre populistul M5S şi socialdemocraţii din Partidul Democrat (PD). Giuseppe Conte – prim ministrul desemnat – acum trebuie să formeze noul guvern şi să scrie un nou program de guvernare, abia după aceea poate să meargă din nou la preşedintele Sergiu Mattarella. Are şanse foarte mari, pentru că potrivit informaţiilor Bloomberg pieţele financiare sprijină noua coaliţie şi s-a aflat că viitorul cabinet nu mai doreşte să creeze un conflict cu Uniunea Europeană pe tema bugetului, aşa cum a făcut actualul executiv la presiunile lui Salvini. În această situaţie Salvini nu poate decât să se consoleze cu admiraţia prietenilor săi externi. Recent premierul Ungariei, Orbán Viktor a declarat că îl apreciează foarte mult pe politicianul italian pentru tot ce a făcut pentru Italia şi Europa. The Washington Post subliniează că Salvini a fost port drapelul semi-naţionalismului lui Donald Trump pe partea de vest a continentului european. Acesta a crezut că 30 de ani va rămâne la putere. Acum însă avântul lui s-a înfrânt şi este incert, dacă mai are şansă să transforme Italia într-un bastion al extremei drepte. Meciul încă nu este jucat. Salvini – chiar dacă a scăzut în sondaje – încă este cel mai popular politician în Italia şi nu se poate exclude nici posibilitatea ca noua coaliţie dintre dreapta şi stânga să eşueze. Însă dacă guvernul se va forma, atunci Salvini nu o să aibă altă şansă decât să fie o voce destructivă a opoziţiei şi să strige de pe marginea terenului.
Acest eşec erodează şi mai mult poziţiile populiştilor europeni, având în vedere că acum o lună a căzut guvernul austriac şi împreună cu acesta şi Partidul Libertăţii Austriece (FPÖ). În Ungaria şi în Polonia conducerile naţionaliste se bucură de un larg sprijin popular, însă doar Salvini a încercat să aducă la numitor comun blocul extremei drepte – scrie The Whashington Post. Soarta lui Salvini exemplifică faptul că rivalii celor consideraţi periculoşi pentru democraţie pot să se coalizeze, chiar şi în ciuda diferenţelor doctrinare, pentru a salva instituţiile de bază ale democraţiei. Este de aşteptat ca noul cabinet să abolească mai multe măsuri importante ale lui Salvini, de exemplu ca proprietarii şi căpitanii vaselor care salvează refugiaţii naufragiaţi, să fie aspru sancţionaţi. Se poate aştepta totodată ca disputele dintre Italia şi UE legate de imigranţi să se estompeze. Totodată probabil că noul guvern va fi obligat să adopte măsuri nepopulare, ca de exemplu un buget mai auster pentru a micşora deficitul bugetar. În acest timp Salvini poate să critice orice şi s-ar putea ca într-o bună zi să reîntoarcă la pupitru de comandă. Dar nu se ştie dacă tot el va fi acela care dictează agenda publică a societăţii – concluzionează ziarul american.
Székely Ervin, Rador