Criza Brexit, ofensiva diplomatică americană în Europa şi situaţia politică din Italia sunt teme urmărite cu predilecţie de presa internaţională. În Marea Britanie, premierul Boris Johnson îi ameninţă cu excluderea din partid pe cei care se opun tezei sale privind ieşirea din Uniunea Europeană fără un acord, scrie The Independent. „Parlamentarilor rebeli li s-ar putea interzice să mai candideze din partea Conservatorilor la următoarele alegeri dacă susţin o iniţiativă prin care să blocheze ieşirea, dezordonată, fără un acord din Uniunea Europeană. Anunţul ar putea distruge majoritatea fragilă a domnului Johnson pentru că cel puţin 10 parlamentari ar lua în calcul să susţină blocarea retragerii fără acord”. Pe de altă parte, opoziţia – prin vocea liderului Laburiştilor, Jeremy Corbyn – a cerut din nou organizarea de alegeri generale în Marea Britanie privind perspectivele Brexit, inclusiv ieşirea fără acord sau rămânerea în Uniunea Europeană, scrie The Guardian. Corbyn a reluat ideea depunerii unei moţiuni de cenzură la adresa guvernului condus de Boris Johnson. Liderul laburist a comentat că dacă Marea Britanie nu reuşeşte să ajungă la un acord cu Uniunea Europeană, această situaţie va duce la „un acord comercial unilateral cu Statele Unite”. Jeremy Corbyn a mai arătat că lipsa unui acord ar însemna „un Brexit cu un acord în stilul lui Trump” şi l-a acuzat pe Boris Johnson că „este un lider britanic ascultător”, mai arată The Guardian.
Presa internaţională urmăreşte şi ofensiva diplomatică pe care Statele Unite o poartă în Europa prin intermediul secretarului de Stat, Mike Pompeo, şi a vicepreşedintelui Mike Pence. Aflat în Polonia, vicepreşedintele american a avut o serie de discuţii privind extinderea programului Visa Waiver, suplimentarea trupelor americane din Polonia şi extinderea reţelelor de comunicaţii 5G, notează Reuters. Mike Pence a arătat că Polonia este foarte aproape de gradul de eligibilitate pentru a intra în programul Visa Waiver, care permite călătoria fără vize în Statele Unite. Reuters aminteşte că Uniunea Europeană a cerut repetat administraţiei de la Washington ridicarea vizelor pentru toţi cetăţenii UE. Mike Pence a semnat o declaraţie comună cu autorităţile poloneze privind securitatea reţelelor de comunicaţie 5G, scrie Rzeczpospolita. În declaraţie se arată că la dezvoltarea infrastructurii 5G trebuie să participe „numai furnizorii de încredere, cu practici şi conducere transparente”. Euronews menţionează că semnarea acordului are loc în contextul în care „Statele Unite fac presiuni asupra aliaţilor pentru a exclude gigantul telecom chinez Huawei de la procesul de implementare a reţelelor mobile 5G”. În cursul discuţiilor bilaterale, Polonia a anunţat că speră ca până la sfârşitul acestui an să obţină o extindere a prezenţei americane pe teritoriul său. Vizita vicepreşedintelui Pence este dublată la nivel diplomatic de prezenţa în Europa a secretarului american de Stat, Mike Pompeo. Acesta urmează să se întâlnească astăzi la Bruxelles cu lideri ai Uniunii, printre care preşedinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, viitorul Înalt Reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell, preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, viitorul preşedinte al Consiliului European, Charles Michel şi secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. Agenţia Xinhua comentează că „legăturile transatlantice sunt tot mai tensionate în contextul în care Statele Unite şi ţările europene au opinii diferite asupra unor probleme-cheie, precum Iranul sau Rusia”.
În Italia, premierul Giuseppe Conte se pregăteşte să anunţe un nou guvern, pe fondul unei crize politice care afectează ţara de mai multe săptămâni. Bloomberg comentează că „Premierul Conte ar urma să formeze un guvern rezultat dintr-o alianţă greu de imaginat între rivali politici, îndepărtând ameninţarea alegerilor anticipate care sperie investitorii în una dintre cele mai îndatorate ţări europene. Conte îşi va prezenta guvernul preşedintelui Sergio Mattarella până miercuri. Guvernul ar urma să depună jurământul până la sfârşitul săptămânii iar votul de încredere în faţa parlamentului ar putea avea loc săptămâna viitoare”.
Parteneriatul politic dintre Mişcarea de Cinci Stele şi Partidul Democrat este supus deocamdată unui vot digital pe platforma online denumită Rousseau, după numele filozofului francez. Electoratul M5S este chemat astăzi să îşi exprime părerea în legătură cu intrarea la guvernare, scrie La Stampa. „Nașterea unui guvern, în epoca anterioară M5S, era rezultatul negocierilor, întâlnirilor, compromisurilor dintre diferitele forțe parlamentare, în căutarea unei majorități care să ofere șefului statului securitatea stabilității bazată pe un program politic comun. Astăzi, totul este decis de Rousseau, o platformă digitală administrată de o persoană fizică, fără nicio posibilitate de control de către terți și al cărei mod de funcţionare a ridicat multe semne de întrebare”, comentează La Stampa.
Între timp, în Germania, extrema dreaptă obţine scoruri istorice la alegerile pentru parlamentele locale din landurile Saxonia și Brandenburg. Deşi se situează pe locul doi în cele două landuri, partidul AfD (Alternativă pentru Germania) obţine cele mai mari scoruri din istoria sa, arată Courrier International. Die Welt scrie că „Partidele aflate la putere CDU (creştin-democrat) și SPD (social-democrat) trebuie să accepte această înfrângere usturătoare” iar Die Tageszeitung notează că „În timp ce aceste două partide au fost practic necontestate de zeci de ani, AfD este marele câștigător al alegerilor regionale”, cu cel mai bun scor obţinut după intrarea sa în parlament în Saxonia, în 2014.
Euronews reţine că la Bucureşti a început Festivalul Internaţional de Muzică George Enescu. „Este a 24-a ediție a acestei întâlniri culturale care se desfășoară o dată la doi ani în capitala românească și care durează până pe 22 septembrie. Acest festival îl omagiază pe George Enescu, celebru violonist, dirijor și compozitor, care a făcut să strălucească țara lui, România, în toată Europa. Au loc concerte de mare calitate, cu ansambluri venite de la Berlin, Londra sau Paris. Festivalul este unul din cele mai importante din Europa de Est. Totul este reglat ca o partitură”, scrie Euronews.
Florin Matei, Agenția de Presă RADOR