După Camera Deputaţilor marţi seara şi Senatul italian a acordat încredere noului guvern de coaliţie condus de Giuseppe Conte, a anunţat preşedintele Senatului Maria Elisabetta Alberti Casellati – transmite Agenţia de Ştiri MTI.
Al doilea guvern condus de Conte luni a fost votat de Camera Deputaţilor. Senatul italian are 321 de membri. Guvernul a fost votat de 169 de senatori, iar împotriva executivului au votat 133 de legiuitori. Noul guvern este format din Mişcarea 5 Stele (M5S) şi Partidul Democrat (PD) de orientare centru-stânga.
În discursul său dinaintea votării Giuseppe Conte a îndemnat partidele la o dezbatere echilibrată în legătură cu criza imigranţilor. Acesta era de părere că în loc de „replici fanatice” despre închiderea sau deschiderea porturilor, este nevoie de respectarea legii, de calm, şi de un plan elaborat împreună cu Uniunea Europeană şi cu ţările de baştină a imigranţilor. Premierul a subliniat că noul său guvern va gestiona fenomenul imigraţiei pe mai multe nivele. Guvernul de coaliţie doreşte să încheie mai multe acorduri cu ţările de unde vin imigranţii, şi ar lupta împotriva traficului de persoane. Executivul doreşte să încheie acorduri privind repatrierea forţată cu ţările amintite. Conte a susţinut că fiecare stat are dreptul să reglementeze imigraţia după propriile interese, dar în acelaş timp a solicitat o politică integraţionistă mai activă în interesul imigranţilor, care au drept de şedere în Italia. Acesta a adăugat că despre politica faţă de imigranţi a discutat deja şi cu preşedintele ales al Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen. Conte a pledat pentru o soluţionare la nivel european a crizei imigranţilor.
Deputaţii care aparţin Ligii Nordului au întrerupt de mai multe ori cu strigăte şi râsete discursul lui Conte. Fostul viceprim-ministru şi ministrul de interne, Matteo Salvini care acum a ajuns în opoziţie în cuvântarea sa a promis că partidul său va fi o opoziţie constructivă a noului guvern. A adăugat însă că „acest guvern se bazează pe frica faţă de alegerile anticipate, dar nu poate să se ascunde la infinit de popor”. Acesta crede că singurul scop al noului guvern este izolarea Ligii Nordului. „Noul guvern s-a format fără sprijinul poporului. Poate că din punct de vedere juridic este legitim, dar din punct de vedere politic este totuşi ilegal, pentru că nu a fost votat de cetăţeni” – a spus Salvini. Preşedintele Ligii a criticat totodată propunerea guvernului ca socialdemocratul Paolo Gentiloni să fie comisar european. „Desemnarea lui Gentiloni dovedeşte faptul că Giuseppe Conte a încheiat un acord diabolic cu cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron. Conte a format un guvern care a fost creat de axa Paris-Berlin-Bruxelles” – a spus Salvini.
Giuseppe Conte a condus primul său guvern din 2018, când după alegerile din martie M5S şi Liga Nordului au format o coaliţie de guvernare. Alianţa celor două partide s-a destrămat atunci, când în 20 august Matteo Salvini a denunţat cooperarea cu M5S şi a solicitat alegeri anticipate. Decizia lui Salvini a creat o criză guvernamentală de câteva săptămâni, care a fost deblocată de demisia lui Conte şi crearea noii coaliţii între M5S şi PD.
Székely Ervin
RADOR – 11 septembrie