Spectatorii din București și Cluj care vor petrece o noapte albă în fața ecranelor de cinema, pe 20 septembrie, la Noaptea Albă a Filmului Românesc, vor avea șansa unor avanpremiere și a unor întâlniri cu regizori și actori cunoscuți. Capete de afiș ale maratonului ajuns la a zecea ediție sunt și câteva dintre filmele toamnei aflate la primele întâlniri cu publicul: Arest, Monștri., Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole sau Timebox.
O altă premieră așteptată se va regăsi în filmul-surpriză al ediției, film care le va fi dezvăluit spectatorilor în sala de cinema.
În București, proiecțiile vor avea loc la Cinema Elvire Popesco, Amfiteatrul TNB, Cinema Muzeul Țăranului – Open Air, J‘ai Bistrot, Apollo 111, Pavilion 32 (Goethe Institut), Rezidența Scena9, Fabrica Gastropub. În Cluj, trei filme vor rula la Cinema Victoria începând cu ora 19.30, până spre dimineață: Arest, Monștri. și Parking.
Pentru Arest, în regia lui Andrei Cohn, 20 septembrie e seara premierei. Producția care a câștigat Premiul Zilele Filmului Românesc la TIFF și a rulat la Karlovy Vary îi are pe Alexandru Papadopol și Iulian Postelnicu în distribuție. E 1983 și un arhitect închis în celulă cu un deținut folosit de Securitate ca torționar devine protagonistul unor situații din ce în ce mai absurde.
Monștri., în regia lui Marius Olteanu, unul dintre cele mai premiate titluri ale anului, va putea fi vizionat în avanpremieră la Noaptea Albă a Filmului Românesc. O poveste despre compromisuri și decizii finale în viața de cuplu, pelicula are deja un palmares impresionant, început la Festivalul de la Berlin și confirmat apoi la Sofia, unde a obținut Marele Premiu, sau TIFF – Premiul Zilele Filmului Românesc pentru Debut. Filmul cu Judith State şi Cristian Popa intră din 27 septembrie în cinematografe.
Tot în avanpremieră va fi proiectat și documentarul Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole, de Mihai Mincan și Claudiu Mitcu, o colecție de viniete despre viețile emigranților români, oameni care trăiesc departe de casele lor, permanent „străini”, permanent pe drumuri.
Început ca un portret fascinant al fotografului ieșean Ioan-Matei Agapi, care deține cea mai mare arhivă personală din România pe peliculă, inclusiv imagini inedite din Epoca de Aur, Timebox, realizat de fiica acestuia, Nora Agapi, ia o turnură neașteptată după ce acesta primește un ordin de evacuare din locuință. Distins cu Marele Premiu la Jihlava și mențiunea juriului Zilele Filmului Românesc la TIFF, documentarul va rula în avanpremieră.
În selecția de documentare intră și Distanța dintre mine și mine (r. Mona Nicoară, Dana Bunescu), un portret emoționant al Ninei Cassian, Nu e nimeni acasă (r. Andrei Udișteanu), o producție Recorder.ro despre ultimele zile în țară ale unei familii care decide să emigreze, și Învierea Domnului Constantin (r. Cornel Brad).
De la Noaptea Albă a Filmului Românesc nu vor lipsi La Gomera, al lui Corneliu Porumboiu, Parking, povestea de dragoste regizată de Tudor Giurgiu, Cap și pajură (r. Nicolae Constantin Tănase), un film provocator despre prejudecăți și discriminare, Să nu ucizi (r. Gabi-Virginia Șargă, Cătălin Rotaru), inspirat de un scandal în sistemul sanitar, Alice T. (r. Radu Muntean), drama unei adolescente care rămâne însărcinată, Un om la locul lui (r. Hadrian Marcu), Moon Hotel Kabul (r. Anca Damian), cu Florin Piersic Jr. și Ofelia Popii, sau hitul românesc al anului 2018, Moromeții 2 (r. Stere Gulea).
Alături de ele vor rula câteva dintre cele mai noi scurtmetraje românești, din selecția TIFF.
Programul complet al evenimentului va fi disponibil în curând.
Detalii pe: www.facebook.com/NoapteaAlba
*** Noaptea Albă a Filmului Românesc este un eveniment organizat de Asociaţia Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Văzut de: Radio Guerrilla Parteneri media: Adevărul, Dilema Veche, Historia, Zile și nopți, Agerpres Partener de monitorizare: mediaTRUST