Evoluţiile de pe scena politică şi economică a lumii sunt în atenţia presei internaţionale. Fostul procuror anticorupţie al României, Laura Codruţa Kovesi, a întrunit o majoritate suficientă a voturilor ambasadorilor statelor membre, pentru a deveni primul procuror public al UE, anunţă EUObserver. Kovesi va deveni primul procuror antifraudă al UE, după ce statele membre au schimbat cursul şi au susţinut-o, în ciuda opoziţiei de la Bucureşti, explică US News. Faptul că ambasadorii UE au sprijinit candidatura Laurei Kovesi la şefia noului parchet paneuropean este considerat de susţinătorii ei drept un mare pas în lupta contra infiltrării autoritare înregistrate în mai multe state ale Europei Centrale şi de Est, notează Financial Times. Schimbarea de atitudine survine, după ce guvernele UE deciseseră, în februarie, să-l susţină pe candidatul francez, Jean-François Bohnert, la cârma noului organism, aminteşte Politico. Kovesi conduce lupta împotriva corupţiei, titrează Die Presse, iar Der Spiegel adaugă: Parlamentul European câştigă lupta pentru Parchetul European, pentru care Kovesi a devenit un simbol semnificând lupta împotriva autocraţilor. Candidatura Laurei Codruţa Kovesi s-a confruntat cu multe complicaţii, ea fiind revocată din funcţie de către guvern, după ce a urmărit penal şi a trimis la închisoare numeroşi politicieni, adaugă El Confidencial. O româncă incoruptibilă ia cu asalt frauda europeană, titrează Courrier Internaţional, care crede că Laura Codruţa Kovesi îşi ia acum revanşa, după ce a fost timp de un deceniu vârful de lance al luptei împotriva corupţiei în România. UE va înfiinţa anul viitor Biroul Procurorului Public European, cu obiectivul de a lupta împotriva corupţiei, a fraudelor cu TVA şi a altor infracţiuni ce afectează bugetul de miliarde de euro al blocului comunitar, subliniază Reuters.
În timp ce termenul limită pentru Brexit se apropie, Marea Britanie a înaintat propuneri privind modului în care ar dori să modifice acordul de Brexit, iar negociatorii UE şi cel britanic pentru Brexit, Michel Barnier şi Stephen Barclay, poartă discuţii la Bruxelles, anunţă Reuters. Oficialul britanic Stephen Barclay a sugerat deja UE să dea dovadă de flexibilitate şi creativitate, în vederea ajungerii la un acord care să treacă şi de Parlamentul britanic, şi de cel european, menţionează EUObserver. Însă riscul ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană fără un acord de divorţ rămâne foarte real, a declarat şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în timp ce parlamentarii UE au dezbătut ramificările unui Brexit fără acord, notează revista Time.
Războiul comercial al lui Trump şi Brexit scad încrederea managerilor financiari în economie, potrivit unui sondaj trimestrial publicat de Newsweek. Impactul politicii comerciale a SUA asupra creşterii globale a fost printre factorii citaţi ca presiune externă, iar incertitudinea rămâne un factor de turbulenţe, în timp ce încercarea lui Donald Trump de a redefini negocierile comerciale globale a creat o dilemă pentru companii, care sunt nevoite să se adapteze din mers la schimbările constante în politicile comerciale, detaliază Newsweek. Revista americană publică, de asemenea, cel mai recent sondaj Fox News privind alegerile din 2020, care sugerează că preşedintele Trump ar pierde în cursa cu democraţii Joe Biden sau Bernie Sanders.
Nu este prima dată când un sondaj Fox News arată că Trump ar putea fi în încurcătură la scrutinul din 2020, aminteşte Newsweek.
Creşterea economică globală va avea cel mai lent ritm înregistrat după criza financiară, investiţiile şi comerţul întâmpinând piedici din cauza disputei ce se adânceşte între SUA şi China, anunţă Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, OECD, citată de Wall Street Journal. Acţiunea de reducere a evaluării creşterii mondiale din partea OECD este similară celei a Fondului Monetar Internaţional, ambele exprimându-şi îngrijorarea privind scăderea încrederii din partea investitorilor internaţionali, adaugă BBC.
La Teheran, ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, a negat, într-un interviu pentru CNN, orice implicare a ţării sale în atacurile asupra facilităţilor petroliere saudite şi a avertizat că orice eventuale lovituri de ripostă riscă să provoace o vărsare de sânge semnificativă, scrie The Washington Post. Între timp, secretarul american de state Mike Pompeo discută cu aliaţii Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite despre un posibil răspuns la atacuri, reţine Gulf News. Administraţia Trump ar lua în considerare inclusiv un atac cibernetic sau o lovitură tactică asupra infrastructurii petroliere iraniene sau asupra Gărzilor Revoluţionare, notează Middle East Online, citând surse ale NBC News.
În România, festivalul Enescu este mândria ţării, titrează France Musique şi subliniază că peste o mie de artişti români au fost invitaţi să participe la manifestarea culutrală, care presupune şi promovarea creaţiilor actuale. La rândul său, France Bleu menţionează că, după ce a evoluat în peste 30 de ţări, Orchestra Naţională din Lille participă pentru prima dată la Festivalul Enescu, una din cele mai mari întâlniri din lume pentru amatorii de muzică clasică, într-o călătorie încărcată de emoţie pentru vioara întâi solo a orchestrei, care revine la Bucureşti după 37 de ani de la fuga de regimul comunist de atunci al ţării.
(Cristina Zaharia – RADOR)