Deşi a pierdut alegerile, totuşi Benjamin Netanyahu are prima şansă să formeze guvernul, având în vedere că acesta a fost propus pentru postul de prim-ministru de 55 de deputaţi, în timp ce Beni Ganz (liderul formaţiunii politice Alb-Albastru, partidul care a obţinut cele mai multe mandate), a fost susţinut doar de 54 de parlamentari. Astfel preşedintele Israelului, Reuvem Rivlin l-a desemnat miercuri pe actualul premier şi preşedinte al partidului de dreapta Likud să formeze guvernul – scrie The Jerusalem Post. Cu toate acestea, nu se știe cu siguranță dacă Netanyahu va rămâne în fotoliul de premier.
Teoretic, Beni Ganz – fostul şef de stat major al Israelului – trebuia să obţină mai multe recomandări din partea parlamentarilor decât rivalul său, însă trei deputaţi din coaliţia partidelor care reprezintă comunitatea arabilor din Israel, numită Lista Unită, au decis să nu facă nicio propunere pentru postul de premier. Lista Unită are 13 deputaţi şi este cea de a treia cea mai puternică forţă din Knesset (parlamentul israelian). Şeful statului a declarat că nimeni nu deține majoritatea absolută – 61 de mandate în parlamentul cu 120 de membri. Rivlin a adăugat că atât Likud, cât şi coaliţia Alb-Albastru s-au obligat că în ipoteza în care nu ar reuşi să formeze guvernul, atunci își vor da înapoi mandatul lor, pentru ca preşedintele să poată oferi şansa unui alt candidat să creeze un executiv care să aibă susţinere parlamentară, şi că niciunul dintre cele două partide nu va vota pentru convocarea din nou a alegerilor anticipate. Atunci când a fost desemnat, Netanyahu a promis ca, în spiritul reconcilierii, va realiza în scurt timp un guvern de uniune naţională de largă susţinere parlamentară, şi acest guvern va fi capabil să facă faţa ameninţărilor Iranului. Netanyahu are la dispoziţie un termen de 28 de zile, pe care preşedintele mai poate să-l prelungească cu încă două zile. În caz de eşec, preşedintele poate să desemneze pe altcineva şi dacă nici după două tentative nu se va reuşi formarea guvernului, atunci se vor convoca noi alegeri parlamentare.
Reuven Rivlin, bazându-se pe rezultatele alegerilor parlamentare, a sugerat în ultimele zile crearea unui guvern de uniune naţională cu participarea celor două mari partide, dar fără rezultat. Partidul Alb Albastru a obţinut 33 de mandate, iar Likud 32. Potrivit analiştilor, pentru fiecare dintre cele două mari partide este mai avantajos, dacă liderii lor vor fi desemnaţi pentru formarea guvernului, după ce tentativa rivalului lor a eşuat deja. Potrivit informaţiilor postului de televiziune comercial Canal 13, planul lui Netanyahu e, că dacă va constata că nu are şanse pentru formarea guvernului, atunci după câteva zile va da înapoi mandatul preşedintelui Rivlin. După cum este cunoscut, în urma alegerilor anticipate din luna aprilie, tot Netanyahu a fost desemnat pentru formarea guvernului, dar când a văzut că nu reuşeşte, atunci a convocat rapid alegeri anticipate. Potrivit opiniei experţilor, este foarte puţin probabil ca actualui premier să repete acest scenariu, dat fiind că popularitatea sa şi a partidului său este în scădere, ca atare e posibil ca după noi alegeri să aibă şanse şi mai mici să rămână premier. După votul de săptămâna trecută, blocul partidelor de dreapta şi al partidelor religioase au pierdut cinci mandate parlamentare, deci numărul deputaţilor lor a scăzut de la 60 la 55. Potrivit rezultatelor finale, după Alb-Albastru şi Likud cea de-a treia forţă este Lista Unită a partidelor arabe cu 13 deputaţi, urmată de partidul evreilor sefarzi (ultraortodocşi orientali), numit Sas, care are 9 mandate, partidul naţionalist de dreapta, Israel Betenu condus de Avigdor Liberman cu 8 mandate, Evreimea Torei, un partid al evreilor de rit aşkenaz ce are 7 mandate. Tot același număr de mandate îl are şi partidul Yamina (Dreapta) al colonizatorilor, iar coaliţia partidelor de stânga şi liberală a obţinut 5 mandate.
Székely Ervin, Rador