Exercițiul multinațional NEPTUNE STRIKE 2019 a avut loc în perioada 16-25 septembrie la Mangalia, cu participarea militarilor de la Forțele pentru Operații Speciale din România, Bulgaria, Grecia și Serbia.
Exercițiul s-a desfășurat pe baza unui scenariu fictiv, asociat războiului hibrid, având ca scop creșterea interoperabilității la nivel tactic în rândul țărilor participante. Neptune Strike 19DVDay a avut loc pe 25 septembrie, în Portul Militar Mangalia și a rezumat cele două săptămâni de antrenament comun al militarilor din cele patru țări. Exercițiul a demonstrat capacitatea militarilor forțelor speciale de a desfășura operații combinate în toate mediile de luptă – pe mare, pe teren și în aer.
Parașutiști militari, scafandri, forțe de asalt pe mare și pe uscat au fost angrenate simultan în atacarea unor ținte pe mare și pe țărm în mediu ostil. Principalul obiectiv al acestui exercițiu multinațional a fost acela de a îmbunătăți cooperarea între forțele pentru operații speciale din cele patru țări, creșterea nivelului de interoperabilitate și dezvoltarea abordării operaționale comune pentru suportul răspunsului efectiv la o situație de criză din regiunea Dobrogea.
Comandorul Lupașcu Adrian, comandantul Divizionului 164 Forțe Navale pentru Operații Speciale a fost Officer Conductor al exercițiului Neptune Strike, parte a exercițiului național anual Quadrilatera Aegis. Inițiativa a luat ființă în anul 2018, prima ediție a fost în Grecia, iar ediția de anul aceasta în garnizoana Mangalia, în locațiile Mangalia – Port Militar și Aerodromul Tuzla.
Participarea a fost din țările balcanice, militari pentru operații speciale, iar scopul a fost armonizarea procedurilor reacționale la nivel tactic între structurile pentru operații speciale atât de uscat, cât și navale.
”Din partea noastră au participat doar militari din forțele navale, iar din partea celorlalte țări au fost echipe mixte de operatori navali și de uscat. Ca și armonizare a procedurilor, la finalul exercițiului vrem să elaborăm un set de proceduri comune, regionale, pe care la următoarea ediție să le dezvoltăm astfel încât țările noastre să aibă un răspuns comun rapid și eficient. Am optat pentru această componență a exercițiului pentru că suntem țări vecine și trebuie să putem fi capabili să asigurăm stabilitate și securitate în regiune. Pentru asta trebuie să avem exerciții comune, indiferent că suntem membre NATO sau nu, astfel încât să dezvoltăm aceste tactici și proceduri”, a declarat cdor Lupașcu.
Potrivit cdor Lupașcu, cea mai puțin dificilă parte a exercițiului a fost la nivel acțional, iar cea mai grea a fost la nivel organizațional – cazare, mese, transport. O provocare a fost și vremea, care a pus probleme la inserția prin parașutare, dar gradul înalt de pregătire al militarilor participanți a asigurat buna desfășurare până la final.
”Vreau să reiterez sprijinul acordat de Forțele Navale și unitățile de la această structură în buna desfășurare a acestui exercițiu. Cele mai mari probleme au fost din cauza vremii, s-a realizat mai greu inserția prin parașutare a militarilor și din cauza condițiilor de landing. Inserția echipei de cercetare a fost deosebit de dificilă, recunosc că am avut emoții dar având în vedere toate antrenamentele, pot spune că a fost mult mai bine decât la primul antrenament, am fost cu adevărat ușurat la final”, a mai adăugat cdor Lupașcu.
Articol de Adelina Boboc
PHOTO CREDIT: Daniel I. Stoenciu