În anul 2013, a fost inițiat Concursul internațional “Talk! Talk! Korea” din dorința de a promova imaginea Republicii Coreea în întreaga lume. Organizatori au fost desemnați Ministerul Culturii, Sporturilor și Turismului, Serviciul Coreean de Informație și Cultură (KOCIS) și Ministerul Afacerilor Externe.
În 2019, pentru a ilustra cât mai sugestiv universul coreean, faniilor internaționali li s-a conferit posibilitatea de a participa la cât mai multe categorii: Talk About Korea (video), Hansik & I (foto)
Recommended Korean Songs (video), Illustrations of Peace (ilustrații), Speaking Korean (video), Webtoon on Koreans (webtoon) și Korea Experience (video). Concursul se desfășoară pe parcursul mai multor etape, iar la sfârșitul lunii septembrie se anunță premianții. Lucrările înscrise din întreaga lume sunt votate de un juriu (60%) dar și de public – online (40%). Anul acesta s-au înscris peste 30.000 de participanți, dintre care 126 au fost premiați!
Recompensele ediției 2019, “Talk! Talk! Korea-2019” sunt: Marele premiu pentru fiecare categorie, constând într-o invitație de a efectua o excursie de câteva zile în Coreea iar ocupanților celorlalte locuri diverse obiecte (laptopuri, tablete, camere video). În mod special anul acesta a fost introdusă o nouă distincție Premiul de popularitate, tot pentru fiecare categorie.
Și în România, concursul “Talk! Talk! Korea” este cunoscut, iar din 2014 și până acum numărul participanților a crescut. Și rezultatele au început să apară, ca de exemplu în 2015, Teodora Cobzaru din Focșani a câștigat premiul al treilea la categoria „Arirang”, în 2018, Alexandra Ștefania Grigorie a obținut locul al treilea la secțiunea „Korean food” și Teodora Vasilescu a ocupat al patrulea, la categoria Tema specială – “Pacea pe Peninsula Coreeană” iar în 2019 la categoria “Recommended Korean Songs” (video) s-a calificat grupul Pureun Narae cu Samulnori, la categoria “Speaking Korean” (video) printre finaliști s-a numărat Andra Bucur iar la categoria “Illustrations of Peace” (ilustrații) – Andrea Voiculescu cu Forging peace, a obținut premiul al doilea!
Despre ceea ce înseamnă câștigarea unei asemenea distincții, Andrea Voiculescu ne dezvăluie în următorul dialog:
Andrea Voiculescu: Sunt născută în Munchen, Germania, dar m-am mutat alături de părinți în Bucuresti în anul 2000. Sunt absolventă a Universitatii de Arhitectură și Urbansim “Ion Mincu” din Bucuresti.
O.G: Cum ați descoperit universul coreean ? Cum v-a schimbat această pasiune?
A.V: Am descoperit muzica Kpop în anul întâi de facultate printr-o colega, ca mai apoi pe Youtube am găsit trupe, precum Super Junior, Shinee, TVXQ, Girls Generation si F(x), datorită cărora m-am îndragostit de acest gen de muzică. Pasiunea pentru muzică o am din copilărie, fiind influențată mult de cunoștiințele tatălui meu, fost jurnalist de muzică la Radio Europa Libera, iar descoperirea kpop-ului a reprezentat un nou capitol al acestei pasiuni personale. M-a încântat în special energia mult mai pozitivă, față de ce se regăsește în muzica din vest, exprimată atât prin muzică, prin dans în cadrul clipurilor video și spectacolelor live ale muzicii kpop, prin combinațiile îndrăznețe ale diferitor elemente din diverse genuri muzicale dar și prin accentul mare pus pe calitatea vizuală și impactul acesteia. Cel mai mult m-a influentat apariția și munca trupei BTS, care mi-a confirmat că, deși societatea îți pune bețe în roate, poți reuși să îți îndeplinești visele și chiar merită să te lupți pentru ele, ramându-ți în același timp fidel ție însuți.
O.G: Cine v-a deschis calea spre această latură a civilizației coreene? V-a influențat sau v-a îndrumat cineva?
A.V: Nu am avut neapărat pe cineva care să mă îndrume în această lume a civilizației coreene. Călătoria a fost mai degrabă una singuratică până în ultimii ani, când a început să se formeze și în România o comunitate iubitoare de Kpop și a culturii coreene. Sunt foarte încantata de interacțiunea actuală dintre fani și mă bucur, că în momentul de față am cu cine să împart această pasiune și mai presus de asta, că am de la cine să învăț lucruri noi despre această cultură.
O.G: Ce v-a impresionat mai mult la universul coreana?
Experiența mea în cadrul acestei comunități și mai ales în cadrul fandom-ului BTS, numit ARMY mi-a demonstrat că principiile, mentalitatea și mesajele acestor artiști se regăsesc și în natura majorității fanilor. Astfel, am reușit să găsesc printre ei, oameni asemănători mie, care cred în aceleași lucruri ca și mine, devenindu-mi astfel foarte buni prieteni, alături de care mă văd pentru mult timp. Astfel, am ajuns prin ei să îmi extind și cunoștiințele, descoperind măncarea coreeană, arhitectura coreeană, dramele coreene, produsele de îngrijire coreeană, stilul vestimentar coreean, și chiar și limba coreeana, pe care o studiez de un an de zile, cu ajutorul unei foarte bune prietene, absolventa a Masteratului de studii est-asiatice la Universitatea din București. De asemenea, am realizat cu surprindere că deja urmăream artiști plastici coreeni pe diverse platforme de social media, precum Kim Jung Gi, dar și alți artiști tineri care se ocupă de kpop fanart, care îmi servesc drept inspirație în propriile mele lucrări. Această cultură mă încântă pe zi ce trece din ce în ce mai mult și simbolizează pentru mine în primul rând o nouă speranță și o încurajare de a persevera în ceea ce vreau să realizez în viață. Conținutul media, legat de cultura coreeană găsit pe internet reușește de multe ori să îmi lumineze ziua fie că e vorba de muzica noua, clipuri amuzante ale artiștilor, mesaje ale acestora, o dramă captivantă sau lucrări minunate ale diverșilor artiști plastici.
O.G: Cum de ați aflat despre concursul “Talk Talk Korea – 2019” ?
A.V: Am aflat de concursul “Talk Talk Korea” tot de la prietena și profesoara mea de coreeană, iar în urma cercetării diferitelor categorii ale concursului, m-am decis să particip la categoria “Illustration for Peace”, ce implică crearea unei lucrări care să favorizeze și să reprezinte pacea dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud. Pregătirea și realizarea acestei lucrări a durat aproximativ o săptămâna. Titlul lucrării mele este “Forging Peace” (Forjând pacea) cu ideea că pacea nu este doar un rezultat ci trebuie obținută și menținută. Elementele de pământ, aer și foc pot forma prin mâinile omului, fie haos, fie armonie. Valul Hallyu sau Kpop are o influență mare în zilele noastre și de aceea l-am ales pe unul dintre cei mai de seamă lideri de grup Kpop – Kim Namjoon (BTS) pentru a reprezenta această forță, care menține lumea în echilibru și armonie prin yin și yangul elementelor, dar care se păstrează mișcarea acestora, dinamica îndrumând zborul continuu al coțofenelor (simbolul norocului, bucuriei și iubirii în cultura coreeană). Hallyu și Namjoon, ca idoli, m-au inspirat mult, dar nu numai pe mine, să obțin pacea și armonia interioară, ceea ce consider a fi un mesaj important pentru generația tânără de azi. Pentru această lucrare m-am inspirat din BTS – Persona MV, Avatar-The last airbender și The Legend of Korra pentru a contura elemente asiatice, dar cu un mesaj la nivel mondial.
O.G: Cum s-a desfășurat concursul în acest an?
A.V: Concursul a avut loc pe parcursul mai multor saptămâni existând șapte categorii deschise publicului larg. Înscrierea lucrărilor s-a realizat prin postarea publică a acestora pe platforma de social media preferată, la care s-a adăugat obligatoriu hashtag-urile #talktalkkorea2019 și cel specific categoriei alese. Pe lângă aceasta, s-a cerut și înscrierea pe site-ul oficial al concursului. Jurizarea s-a efectuat în două etape, prima constând în voturile publicului și a doua în evaluarea de către un juriu specializat.
O.G: Aveți un motto?
A.V: Nu am un anumit motto în viață. Nu am cum să pretind că am totul plănuit și că am totul sub control, dar consider că e bine să fii ambițios, să fii perseverent și să muncești mult pentru a-ți îndeplini visele și chiar dacă te simți de multe ori pierdut, cel mai important lucru este să nu te dai bătut. Urmărind succesul să nu îți dorești totuși să calci vreodata pe cadavrele altor persoane, ci dacă obții o reușită să fie pe baza propriilor tale abilități. Iar când dai greș, să știi să te accepți, să te apreciezi cu tot cu defectele tale și să înveți de pe urma greșelilor tale. Acest mesaj aș dori să îl transmit și altor tineri de vârsta mea. De asemenea, nu trebuie să fii mereu un lup singuratic, deoarece odată ce ai găsit oamenii potriviți, munca în echipă îți poate aduce cu atât mai multă satisfacție și ai posibilitatea de a cere ajutor unor oameni apropiați și de încredere atunci când ai un moment de slăbiciune. Nu poți mereu să realizezi totul singur.
O.G. Aveți deja alte proiecte în planul apropiat?
Pe viitor doresc să continui să creez piese frumoase, care să îi încânte cât se poate de mult pe fani și să creez legături colaborând din ce în ce mai mult și cu alți artiști, fie că sunt artiști plastici sau muzicieni autohtoni sau poate chiar coreeni. Următorul pas în ceea ce privește cultura coreană ar fi să vizitez cât de curând Coreea de Sud cu intenția de a înțelege cu atât mai mult această civilizație și de a judeca prin proprii mei ochi tot ce am aflat despre această cultură până în momentul de față. Aștept cu nerăbdare această experiență. Voi continua să promovez prin lucrările mele cultura coreana și orice altceva, ce consider că întruchipează conceptele și principiile mele personale.
Octavia Galescu