Călătoriile sunt menite a le arăta votanţilor de acasă că ei (candidaţii) au acces la înalţii oficiali din SUA
POLITICO (Belgia), 3 octombrie 2019 – Pentru prezidenţiabilii României, cea mai bună modalitate de a-şi spori şansele de victorie este o călătorie peste Atlantic. Cel puţin aşa cred primii trei clasaţi candidaţi la alegerile prezidenţiale din noiembrie ale ţării – toţi au călătorit în Statele Unite săptămâna trecută.
Preşedintele în exerciţiu, Klaus Iohannis, a fost la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite. Premierul Viorica Dăncilă a fost în apropiere, întâlnindu-se cu primarul din Jersey City şi cu secretarul Energiei al SUA, Rick Perry. Iar candidatul alianţei de opoziţie USR-Plus, Dan Barna, a avut întâlniri atât la Washington, D.C., cât şi la New York.
Pentru candidaţi, este o modalitate bună de a le arăta românilor că au acces la oficiali de top ai Statelor Unite, lucru important având în vedere că preşedintele este responsabil de politica externă, potrivit lui Radu Magdin, consultant politic. Dacă aceste călătorii aduc beneficii concrete României este discutabil. Însă a avea o relaţie amicală cu SUA nu este un lucru pe care mulţi lideri din UE îl pot susţine în acest moment, a declarat Cristian Pârvulescu, analist politic şi profesor la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administraţie Publică din Bucureşti. Cu toate acestea, Magdin a criticat călătoriile ca fiind o simplă ocazie de făcut fotografii, spunând: „Vor să facă poze de bună calitate, pe care le pot pune pe Facebook”, mai degrabă decât să încerce să exercite o influenţă politică reală.
Faceţi România măreaţă din nou
După cum arată fotografiile, Iohannis, preşedintele în exerciţiu al României şi actualmente principalul candidat în alegeri, a obţinut premiul I – o întâlnire în august cu preşedintele american Donald Trump, care i-a înmânat o şapcă albă cu inscripţia „Faceţi România măreaţă din nou”, pe care Iohannis a acceptat-o râzând. Trump, la rândul său, părea fericit să-i ofere lui Iohannis un impuls în campanie. „Cred că acesta este un om care poate rezolva problema corupţiei din România”, a spus preşedintele SUA. „Şi am auzit că este în curs o perioadă politică mai asezonată în România, dar îmi imaginez că o să vă descurcaţi foarte bine, pentru că sunteţi foarte talentat şi iubiţi oamenii”. Deşi Iohannis nu este un personaj de tip Trump – încearcă să proiecteze o imagine socială liberală, progresivă în România – vidul ideologic dintre cei doi nu contează prea mult, a spus Pârvulescu. „Este vorba despre prietenia româno-americană mai mult decât numai despre Trump”.
Călătoria lui Dăncilă, actualul premier şi candidatul Partidului Social Democrat (PSD) la preşedinţie, nu a decurs la fel de lin. Ea s-a întâlnit cu Perry, săptămâna trecută, dar în postarea lui de pe Tweeter, despre întâlnire, secretarul Energiei a uitat să o menţioneze pe Dăncilă, determinând o ridiculizare de către unele dintre mass-media româneşti, critice la adresa premierului. Întâlnirea lui Dăncilă cu primarul din Jersey City, unde locuiesc aproximativ 35.000 de români, de asemnenea a provocat derâdere. Unele mass-media şi unii politicieni din opoziţie au remarcat că Jersey City este al doilea oraş ca mărime din statul New Jersey, susţinând că nu este suficient de important pentru ca prim-ministrul să aibă o întâlnire cu primarul oraşului. O întâlnirea cu vicepreşedintele SUA, Mike Pence, a fost, de asemenea, iniţial în cărţi pentru premier, dar a fost anulată în urma lansării unei anchete de punere sub acuzare împotriva lui Trump, a declarat o sursă a guvernului român. Înapoi în România, Dăncilă a prezentat acorduri pe care le-a semnat cu Banca Mondială şi cu Perry în timpul călătoriei sale ca fiind realizări. „Nu am mers în state pentru poze sau pălării. Am venit (înapoi) cu angajamente şi proiecţii ferme pentru ţară”, a spus ea, într-o împunsătură la adresa lui Iohannis.
Între timp, candidatul USR-Plus, Barna, a mers în SUA pentru a participa la un forum anual al Centrului pentru Analiza Politicii Europene, un institut de cercetare. „Nu a fost o vizită destinată oportunităţilor de fotografie”, a declarat Barna pentru Politico, la telefon, adăugând că a întâlnit oameni de la Departamentul de Stat şi din Congresul Statelor Unite, precum şi că think tank-uri de influenţă în definirea politicii Statelor Unite faţă de Europa şi de România. În ceea ce priveşte alegătorii de acasă, Barna a spus că vizita sa în SUA contează pentru că „oamenii vor să ştie că au candidaţi capabili să se angajeze într-un dialog credibil, capabili să interacţioneze cu alţi parteneri ai românilor, în special cu Statele Unite, care sunt un partener strategic pentru România, împreună cu Uniunea Europeană”. Dar pentru consultantul politic Magdin, pelerinajul în SUA al candidaţilor la preşedinţie contează mai mult în mintea lor decât la urne. „Nu cred că vreun sociolog poate spune că, după ce Iohannis a primit şapca MRGA (Make Romania Great Again), a urcat în sondaje”, a spus el.
Autor: Carmen Păun
https://www.politico.eu/article/romania-presidential-candidates-klaus-iohannis-viorica-dancila-make-pilgrimage-to-america/
Traducerea: Cristina Zaharia/czaharia/cciulu