Nici pe departe nu este sigur că preşedintele actual al Uniunii Creştin Democrate (CDU), Annegret Kramp-Karrenbauer va fi următorul cancelar al Germaniei. În interiorul principalei forţe a coaliţiei de guvernare, din ce în ce mai mulţi sunt nemulţumiţi de aceasta, inclusiv relaţia sa cu Angela Merkel s-a răcit.
Nu doar colegii de partid ai Annegretei Kramp-Karrenbauer – denumită de către o parte a presei germane AKK – au rezerve faţă de calităţile de lider ale preşedintelui CDU, dar nici opinia publică nu o consideră un conducător carismatic. Potrivit sondajului de opinie realizat de agenţia INSA, aproape două treimi dintre cei interogaţi, adică 63% au declarat că nu consideră că primul om al creştin-democraţilor este capabil de conducerea guvernului. Situaţia nu este cu mult diferită atunci când s-au contabilizat doar răspunsurile membrilor şi simpatizanţilor partidelor de guvernământ CDU, respectiv Uniunea Creştin Socială (CSU). Dintre aceştia 56% au declarat că nu o consideră potrivită pe Annegret Kramp-Karrenbauer pentru funcţia de cancelar. Doar fiecare al cincilea respondent a susţinut că politiciana ar fi un bun cancelar. Sondajul comandat de revista Der Spiegel şi publicat săptămâna trecută a dus la un rezultat similar, totuşi cu o nuanţă mai bună pentru Annegret Kramp-Karrenbauer, acolo 29% din respondenţi au avut o părere pozitivă despre aceasta. Cu toate acestea, scăderea în sondaje faţă de anul trecut, atunci când a fost aleasă, este evidentă. La acea vreme 50% dintre cei întrebaţi aveau o părere bună despre preşedintele CDU. Ştirea cu adevărat dramatică pentru fostul prim-ministru din Saar este că dintre cei cinci pretendenţi la fotoliul de cancelar, ea se situează cel mai defavorabil în sondaje. Este adevărat însă că nici unul dintre cei cinci nu are o imagine pozitivă. Contracandidaţii lui AKK sunt: prim-ministrul în Renania de Nord – Westfalia, Armin Laschet; prim ministrul bavarez şi preşedintele CSU Markus Söder; ministrul de finanţe federal, social-democratul Olaf Scholz şi preşedintele Verzilor, Robert Habeck.
Imediat după alegerea sa, Annegret Kramp-Karrenbauer încă se bucura de o popularitate mare în rândul CDU, însă entuziasmul de la început s-a răcit repede. Multe persoane i-au reproşat preşedintelui CDU că are o relaţie privilegiată cu aripa de dreapta a partidului. Şi relaţia cu Angela Merkel a devenit mai puţin cordială (deşi AKK a fost propunerea actualului cancelar), dar pentru a menţine aparenţele aceasta a primit portofoliul apărării, care a rămas vacant după ce Ursula von der Leyen a fost aleasă preşedintele Comisiei Europene. Săptămâna trecută a avut loc o întâlnire importantă la Berlin cu participarea Annegretei Kramp-Karrenbauer şi a adjuncţilor ei pentru a pregăti congresul partidului, care va avea loc în luna noiembrie. Este interesant faptul că Angela Merkel nu a fost invitată. Motivul oficial a fost că aceasta răspunde doar pentru guvernul federal. Este adevărat că Angela Merkel aşa a decis, că se va dedica doar guvernării, lăsând problemele de partid pe seama urmaşei sale, dar uzanţa ar fi cerut ca și ea să fie invitată. În ultimele zile o nouă întâmplare a arătat că între cele două – Merkel şi Kramp-Karrenbauer – există tensiuni. Preşedinta CDU a propus să călătorească la New York cu avionul lui Merkel unde aceasta mergea la Adunarea Generală a ONU, însă cancelarul a refuzat-o şi i-a solicitat ministrului apărării să meargă în Statele Unite cu propriul său avion. La sfârşitul săptămânii, în cadrul unui interviu acordat revistei Bild, Kramp-Karrenbauer a negat că ar exista probleme între ea şi cancelar pe această temă. Cu toate acestea, adjunctul purtătorului de cuvânt al cancelarului, Ulrike Demmer într-un articol publicat în Frankfurter Allgemeine Zeitung a scris că intenţia ministrului apărării nu a fost bine primită în cancelarie, care a vrut să meargă „cu ocazia” la New York. Motivul este că cei doi demnitari aveau programate întâlniri diferite şi vizitele lor aveau scopuri distincte, de aceea deplasările lor trebuiau organizate cu „profesionalism similar”, ceea ce în limbaj diplomatic, înseamnă că Merkel nu a fost mulţumită de felul în care și-a organizat vizita Kramp-Karrenbauer.
Lipsa de popularitate a Annegretei Kramp-Karrenbauer poate avea consecinţe internaţionale. În ultima perioadă tandemul franco-german funcţionează din ce în ce mai anevoios. Preşedintele francez Emmanuel Macron a devenit mult mai activ decât Angela Merkel pe scena politicii europene. Se pune problema dacă după retragerea lui Merkel din politică se va găsi sau nu un cancelar german care să păstreze prestigiul Germaniei în Europa şi în lume.