Creştinii cred că Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea spirituală a Moldovei, aşa cum este considerată, le aduce binecuvântare, sănătate şi spor în casă. Redactorul nostru, Remus Rădulescu, aminteşte cine este Sfânta Parascheva.
Reporter: Remus Rădulescu – Sfânta Cuvioasă Parascheva o călugăriță, care și-a încheiat viața la 27 de ani, în secolul al XI-lea, a devenit ocrotitoarea Moldovei în 1641, când moaștele sale au fost aduse la Iași de domnul Vasile Lupu. Din adolescență, Parascheva s-a simțit atrasă spre viața călugărească, și-a părăsit localitatea natală Epivat, de lângă Constantinopol, și a intrat într-o mănăstire din Ţara Sfântă. A revenit în locul natal și a mai trăit doi ani, fără să spună oamenilor cine este. A murit la 27 de ani și a fost înmormântată ca o străină. Abia după două secole, când sătenii din Epivat au vrut să îngroape un marinar aruncat de mare pe uscat, s-a descoperit trupul Paraschivei nedescompus. Moaștele au fost purtate la Târnovo în Bulgaria, la Belgrad în Serbia și la Constantinopol. De acolo au ajuns la Iași, în secolul al XVII-lea. Ele au fost dăruite de patriarhul ecumenic domnului moldovean Vasile Lupu, care plătise Înaltei Porți datoriile Patriarhiei ecumenice.
Realizator: Revenind la Iaşi, în ultimele zile aproximativ patru sute de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale. Totodată, echipaje de voluntari, ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, SMURD, Ambulanţă şi Crucea Roşie au patrulat în zona centrală a municipiului Iaşi şi au intervenit acolo unde a fost necesar. Un reportaj despre cel mai mare pelerinaj din România veţi asculta şi la Matinal, la ora 8:15./denisse
RRA – 14 octombrie