Vedete PRO TV, Digi 24 și Digi Sport s-au alăturat Team Hope pentru a ajuta două familii să își păstreze copiii alături
În 12 și 13 octombrie, peste 400 de alergători s-au alăturat Team Hope, echipa de alergători-fundraiseri ai Fundației Hope and Homes for Children, la cea de-a XII-a ediție a Raiffeisen Bank Maratonul București și au adunat peste 220.000 de lei pentru a susține două familii aflate în programul de prevenire a separării copilului de familie derulat de Hope and Homes for Children: un tată cu trei copii și o mamă cu șapte copii care au nevoie de case pentru a-și păstra copiii alături de ei, acolo unde le este locul.
Printre alergători s-au numărat vedetele PRO TV: Omid Ghannadi, Ambasador Team Hope și arhitect în echipa „Visuri la cheie”, actorii Andi Vasluianu, protagonistul serialului „Profu’”, Olimpia Melinte, Victoria Răileanu, Adrian Nartea, Anghel Damian, George Piștereanu și Ștefan Iancu din serialul „Vlad”. Lor li s-au alăturat și actorul Dorian Boguță și vedete ale postului Digi24 – jurnalistul Florin Negruțiu, unul dintre prezentatorii emisiunii „În fața ta”, Andreea Trușcă, Digi Sport, Ioana Țigănilă, prezentatoare Digi 24 și Dan Filoti, realizator Digi Sport Matinal.
Cea de-a XII-a ediție a Raiffeisen Bank Maratonul București a atras peste 20.000 de alergători în cele două zile de competiție.
Team Hope este echipa de alergători fundraiseri ai Hope and Homes for Children și a luat naștere din dorința de a extinde eforturile de fundraising și awareness ale Fundației în comunitate, propunând noi moduri prin care oamenii – sportivi pasionați sau începători, sponsori, parteneri, voluntari sau endorseri – să susțină programele din domeniul protecției copilului.
La cea de-a XII-a ediție a Raiffeisen Bank Bucharest Marathon, peste 400 de alergători, angajați ai companiilor partenere și alergători individuali, s-au alăturat Team Hope și au adunat peste 220.000 de lei pentru a ajuta două familii să îți construiască două case și să asigure condițiile de trai necesare pentru a-și păstra copiii alături.
Iuliu Apetrei este un tată singur cu trei copii: Aurora (5 ani) și gemenii Dumitru și Marcu (3 ani). Din cauza situației materiale precare și a faptului că nu aveau o locuință a lor, Iuliu și soția lui au plecat în străinătate. După plecarea părinților, copiii au rămas în grija bunicilor paterni. După revenirea în țară, mama a decis să se stabilească în altă localitate și să ia copiii cu ea. Copleșită de îndatoririle de mamă singură, a încercat să lase copiii în grija statului. Nu a reușit să facă asta, așa că i-a lăsat pe Aurora și Dumitru la Iuliu. Din păcate, nici Marcu nu a rămas mult timp alături de mamă, care a plecat de acasă din nou și l-a lăsat în grija bunicii materne.
Iuliu și cei doi copii rămași în grija lui au locuit o vreme în casa bunicilor paterni. Din nefericire, la finalul anului 2018, casa acestora a ars în totalitate, iar tatăl și copiii au ajuns să locuiască cu chirie la un consătean. Iuliu nu are un loc de muncă stabil, însă prestează diverse munci cu ziua în comunitate pentru a-și crește resursele financiare și primește ajutor social și alocațiile copiilor. Dar banii nu îi ajungeau pentru a construi o casă în care să revină și Marcu.
Iuliu și copiii lui au fost susținuți de o parte din alergătorii Team Hope. Printre aceștia s-au numărat jurnaliștii Digi 24, Florin Negruțiu – unul dintre cei doi prezentatori ai emisiunii „În fața ta”, Andreea Trușcă, Ioana Țigănilă și Anca Mireanu membru al board-ului Digi 24, care au alergat în proba de ștafetă iar în cursa de 10 km a alergat Dan Filoti, realizator Digi Sport Matinal. Tot pentru familia lui Iuliu a alergat și solistul Marian Vasilescu, concurent în emisiunea „Vocea României” de la PRO TV.
Adriana este o mamă cu șapte copii din județul Prahova pe care Omid Ghannadi, architect în emisiunea „Visuri la cheie” de la PRO TV și Ambasador Team Hope, a întâlnit-o în anul 2017 când filma pentru emisiunea „Visuri la cheie” (PRO TV). Din momentul în care a cunoscut-o, pe ea și pe cei 7 copii ai săi, a știut că trebuie să facă ceva să o ajute. Așa că a apelat la Hope and Homes for Children pentru a o ajuta să rămână împreună cu copiii ei și a le construi o casă și oferi o viață mai bună. Prima dată a adunat bani pentru Adriana și copiii ei la Semimaratonul București. Suma adunată atunci nu este suficientă pentru finalizarea lucrărilor de construcție, așa că Omid s-a mobilizat din nou la Maratonul București și și-a mobilizat și prietenii. Lui i s-au alăturat și alte vedete: actorii Andi Vasluianu, protagonistul serialului „Profu’” de la PRO TV și Dorian Boguță, toți patru alergând în cursa populară (3 km). Anghel Damian, Adrian Nartea, Olimpia Melinte, Victoria Răileanu, Ștefan Iancu și George Piștereanu din serialul „Vlad” de la PRO TV au alergat 10 km și au adunat fondurile necesare pentru achiziționarea materialelor cu care se va ridica locuința.
În cele două zile ale competiției, alergătorii Team Hope au fost susținuți de 50 de voluntari Hope and Homes for Children și voluntari din partea Societății Studenților Mediciniști din București (SSMB) atât la cortul Hope and Homes for Children, cât și pe traseu, la punctul de hidratare, unde au fost încurajați de voluntari ai Tășuleasa Social.
Participarea alergătorilor Hope and Homes for Children la cea de a XII-a ediție a Raiffeisen Bank Maratonul București a fost posibilă și datorită companiilor și partenerilor: Deutsche Bank Romania, Schneider Electric, Henkel, Grupul Digi/RCS RDS, Digi 24, IBM Romania, Softeligence, Holcim, Emia, Samsung Romania, Samsung Shared Services Central Europe, Banca Mondială, JYSK, Webhelp, COS, Arval, NAN Events, Radisson Blu Hotel, Fitio, Maison des Crepes. Susținător principal City Insurance.
În total, până acum peste 3.000 de alergători și 550 de voluntari s-au alăturat Team Hope, susținând astfel cauza copiilor vulnerabili ai României.
Declarații de presă:
„Energia pe care o emană alergătorii care se alătură Team Hope e dată, în primul rând, de mulțumirea pe care o ai când te asociezi unei cauze care știi că merită să fie servită. Fiecare aleargă pentru o familie, pentru un copil, pentru ceva care e aproape de sufletul lor. În acest caz, în acest an, efortul pe care l-am făcut mulți dintre noi e pentru un tată cu trei copii din Iași, care au nevoie de o casă pentru că acum efectiv dorm în drum și genul ăsta de cauze nu au cum să nu te facă să te implici, nu au cum să nu te facă să le zici altora că vrei să faci ceva pentru niște oameni sau pentru niște copii care sunt într-un mare necaz. Și cred că asta ne face să fim împreună, aici, de fiecare dată. Avem aceleași valori, cred că sunt oameni care au aceleași valori, care împărtășesc aceleași motivații în viață, dar și același gen de bucurii, se bucură de aceleași lucruri și lucrurile astea cred că țin de modul în care reușim să facem astfel încât și altora să le fie mai bine, nu doar nouă, de modul în care reușim ca și niște copii care trăiesc în chin și în suferință să aibă o viață mai bună. Știm că putem să facem asta. Fiecare dintre noi poate să facă asta. Și pe lângă această cauză pe care fiecare dintre noi o servim, mai e și faptul că te simți așa bine când vii aici, vezi că e o echipă și vezi că sunt mulți oameni care aleargă împreună cu tine în aceeași direcție, oameni care gândesc la fel, care vibrează la aceleași lucruri. Pe lângă o experiență extraordinară e și o amintire plăcută pe care o duci cu tine încă jumătate de an până la Semimaraton, după aceea încă jumătate de an până la Maraton și tot așa. – Ștefan Dărăbuș, Director regional Hope and Homes for Children, Europa Centrală și de Sud
„În primul rând, e o provocare personală să alerg. În al doilea rând, am un scop, pot să arăt oamenilor, simbolic, că dacă începi o cursă în viață o duci până la capăt – e o motivație mai puternică decât provocarea personală. Simbolic vorbind, vreau să demonstrez că am început, am făcut tot ce am putut și am îndeplinit misiunea pe care mi-am asumat-o – pentru Adriana și pentru toți copiii de la Hope and Homes for Children care au nevoie de o casă a lor, de speranță că viața le va fi mai bună. Și noi putem să îi ajutăm.” – Adrian Nartea, actor
„E a doua oară când alerg cu Hope and Homes for Children, tot pentru Adriana. Am reușit deja să strângem o sumă la Semimaratonul București, dar nu îndeajuns, așa că am continuat și la Maratonul București. Sperăm că până la următorul Maraton visul Adrianei și alc copiilor ei să fie împlinit și să mergem către alte cauze, către alte familii, către alți copii. Mă bucur că efortul meu minimal de a alerga 10 kilometri adaugă un mic impuls la cauza mare, cauza noastră a tuturor, a celor care sprijinim Hope and Homes for Children și copiii incluși în programele Fundației.” – Anghel Damian, actor/regizor
„Am fost odată în America să îl caut pe Elvis în Memphis și în loc să ajung la casa lui, am ajuns la un spital. Acesta se numește ,,Saint Jude for Children Hospital” și este susținut din donații, iar 80% din acestea sunt de 20 de dolari, recurente. Ca să funcționeze, spitalul acesta are nevoie un milion de dolari pe zi. Și atunci mi-am dat seama cât de importantă este comunitatea, forța comunității, ce pot face cetățenii care nu așteaptă să li se dea, să li se facă, ci pun mână de la mână și ajută. Iar acel spital este un exemplu de cum o comunitate poate să aibă grijă de ea și de copiii ei. Lucrul acesta a început să prindă contur în ultimii ani și în România. Societatea aceasta civilă, noua societate civilă care suplinește statul, practic, care construiește spitale, școli, case pentru copii cum face Hope and Homes for Children. Acesta este unul dintre motivele pentru care noi alergăm astăzi, pentru că vrem să facem puțin mai bine în jurul nostrum și, evident, să terminăm cursa.” – Florin Negruțiu, jurnalist Digi24
„Pentru mine maratoanele nu doar că au devenit o tradiție, ele fac parte din primăvara și toamna mea. Mă gândesc că o să fac fundraising chiar dacă am un caz anume sau chiar dacă nu am. Cazul Adrianei este un caz special pentru mine în care m-am implicat foarte mult și vreau să demonstrez că realizările mari se pot face prin eforturi mici, dese și susținute.” – Omid Ghannadi, arhitect
Pentru mai multe informații:
Raluca Borcea, manager comunicare Hope and Homes for Children România, |
Despre Hope and Homes for Children România
Hope and Homes for Children activează în România din 1998, timp în care a contribuit în mod direct sau indirect la închiderea a 58 de instituții de tip vechi (orfelinate), în timp ce alte 10 sunt în curs de închidere. Prin serviciile dezvoltate de Hope and Homes for Children, copiii trec de la îngrijirea în instituţii-mamut în care nu beneficiază de atenţie şi afecţiune individuală, la sisteme bazate pe conceptul familial, printre care și case de tip familial, care le permit o viaţă apropiată de normalitate. Prin eforturile Fundației şi ale partenerilor săi, au fost dezvoltate 110 case de tip familial, 5.810 copii au fost scoși din orfelinate, iar alți 457 urmează să părăsească orfelinatele în curs de închidere.
În același timp, Fundația activează intens în prevenirea separării copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru susţinerea familiilor în care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Astfel, 31.580 de copii au fost salvaţi de la ruperea de familie, 1.168 tineri au fost sprijiniţi pentru o viaţă independentă, 1.964 de copii au fost primiţi în centrele de zi, iar 930 în regim de urgență. 8.998 de membri de personal din sistemul de protecţie al copilului au fost instruiţi de Hope and Homes for Children.
Până în acest moment, 54.974 de copii au beneficiat de serviciile Hope and Homes for Children România, al cărei obiectiv este ca până în 2026 să fie eliminată instituţionalizarea copiilor în țara noastră. Mai multe informații la www.hopeandhomes.ro.
RADOR – 15 octombrie