Liderii europeni au întrerupt în această dimineață discuțiile fără a ajunge la un acord în privinţa unei posibile demarări a negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord, în ciuda avertizărilor că un refuz ar dăuna reputației UE și ar pune în pericol regiunea Balcanilor de Vest.
Skopje și Tirana așteptau unda verde ca să înceapă discuțiile de aderare la UE, în condiţiile în care procesul de preaderare durează de ani de zile. Comisia Europeană, care a condus aceste negocieri, susţine că cele două țări au îndeplinit toate cerințele pentru obținerea unei date pentru începerea negocierilor. Liderii europeni au promis că decizia cu privire la Macedonia de Nord și Albania va fi adoptată până la sfârșitul lunii octombrie, dar vineri dimineaţă discuțiile au fost întrerupte.
Președintele francez Emmanuel Macron refuză primirea de noi membri până când o să se îmbunătățească procedurile de extindere a UE, în timp ce Olanda se opune candidaturii Albaniei și contestă estimările CE.
Liderii UE nu au reușit să să ajungă la un consens nici cu privire la mesajul comun care să impulsioneze Skopje și Tirana.
În timpul dezbaterilor din noaptea trecută, şefii de stat și de guvern ai Uniunii Europene nu au reușit să cadă de acord asupra unui text care ar trimite mesaje pozitive autorităţilor de la Skopje și Tirana, nici cu privire la decizia de a deschide negocieri cu Macedonia de Nord și Albania, scrie Radio Europa Liberă. Dezbaterile, care au durat aproape șapte ore, s-au încheiat cu un eșec complet, în absența unei poziţii unanime. Mai precis, potrivit informaţiilor furnizate de REL de la Bruxelles, la un moment dat în timpul ședinței a apărut ideea ca în locul unei decizii privind deschiderea negocierilor să se vină cu un text care să servească drept stimulent pentru angajarea în continuare pe această chestiune. Proiectul textului a circulat printre delegațiile statelor membre ale UE, dar nu a găsit în cele din urmă sprijin din partea tuturor liderilor.
În proiectul de text, la care REL a avut acces, se prevedea că liderii sunt de acord că este nevoie de o nouă abordare în procesul de extindere (în conformitate cu cererea franceză) și Comisia Europeană va fi invitată să elaboreze o nouă strategie până în ianuarie 2020.
„Pe această bază, Consiliul va lua o decizie înainte de summitul de la Zagreb pentru Balcanii de Vest din mai 2020” – se arăta în proiectul care nu a fost sprijinit. Liderii au dezbătut fără succes acest proiect timp de aproape patru ore.
Poziţionările pro și contra proiectului de text au fost de 25 la 3 – transmite REL din surse diplomatice. Conform acestor surse, Franța a fost împotriva oricărei formulări care ar avea un indiciu al unei posibile decizii cu privire la o extindere, iar Olanda și Danemarca s-au opus posibilităţii de a se trimite un semnal pozitiv şi pentru Albania./ciliu/cvanatoru
(www.beta.rs – 18 octombrie)