După ultima rundă de negocieri dintre liderul USR, Dan Barna, și premierul desemnat Ludovic Orban a ieșit fum alb. Cei doi au încheiat un acord politic ”prin strângere de mână”, care va mai fi retușat zilele următoare.
Acorduri de colaborare vor fi încheiate și cu celelalte partide care vor acorda votul de învestitură guvernului, iar apoi îl vor susține din parlament. E vorba de UDMR, ALDE și PMP. Aceste acorduri urmează să fie validate de conducerile partidelor.
Acordul politic propus de USR conține 16 puncte, grupate pe 4 mari teme de interes general. Scopul acestuia este ”înfăptuirea unor reforme reale de care România are nevoie – în domeniul Justiției, economiei, legislației electorale și mediului -, cât și condiții pe care trebuie să le îndeplinească viitoarea echipă guvernamentală”.
USR a propus PNL, se spune în preambulul Acordului, ”ca ambele partide să susțină măsuri privind profesionalizarea administrației prin eliminarea provizoratului și numirilor politice în funcții publice de conducere, inclusiv în Educație, concursuri organizate transparent, guvernanță corporativă reală pentru companiile de stat”.
Ludovic Orban a acceptat, de principiu, condițiile USR, care vor fi introduse în acordul politic, inclusiv organizarea de alegeri anticipate imediat după prezidențiale, iar USR așteaptă lista guvernului.
Potrivit lui Dan Barna ”Am căzut la un acord, e clar exprimat: alegeri anticipate imediat dupa prezidentiale (…) Am ajuns la finalul discuției la un acord, mai sunt mici retușuri și probabil joi sau vineri va fi prezentată lista guvernului și programul de guvernare, iar atunci vom lua o decizie în privința votului. (…) Am ajuns la un acord prin strângerea de mână, urmând să așteptăm lista guvernului.”
Ludovic Orban, care a avut întâlniri și cu ALDE, PMP și UDMR, s-a arătat optimist în ce privește validarea guvernului. ”Suntem pe drumul cel bun, am făcut pași serioși înainte. Șansele noastre de a reuși validarea guvernului sunt foarte mari”, a declarat Orban.
Astfel, s-a ajuns la o înțelege cu ALDE și UDMR, partide cu care se va semna un acord scris, așa cum se va semna și USR.
Singurele dezacorduri au fost la negocierile cu PMP, care și-a dorit un minister special pentru relația cu Republica Moldova, dar pe care Orban l-a refuzat cu argumentul că ar fi mărit schema guvernului.
Cât privește lista miniștrilor care vor face parte din noul cabinet, ea nu este încă finalizată, candidații fiind la ”evaluarea finală”. În tot cazul guvernul va fi unul monocolor PNL.
EUROPA LIBERĂ, 22 octombrie