În judeţul Sălaj, pompierii atrag atenţia asupra pericolului pe care în reprezintă incendiile de vegetaţie. În opina autorităţilor, doar amenzile usturătoare îi pot convinge pe oameni să nu mai dea foc miriştilor.
Reporter: Adrian Lungu – Utilizarea focului pentru igienizarea suprafețelor agricole este periculoasă, mai ales în zilele cu vânt, iar riscurile sunt mari în această perioadă secetoasă, când focul se poate extinde cu repeziciune.
Căpitan Lucian Jacodi, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență „Porolissum” Sălaj: Chiar și o rafală slabă de vânt ar putea să modifice direcția focului, îndreptând flăcările spre vegetație sau transportând scântei incandescente la distanțe mari. Trebuie supravegheaţi, de asemenea, copiii, pentru a preveni jocul acestora cu focul.
Reporter: Pompierii efectuează periodic verificări și îi îndeamnă pe proprietarii de terenuri să înțeleagă că pot utiliza focul, dar numai cu respectarea unor reguli clare.
Locotenent colonelul Adrian Dobocan: Anual ne-am confruntat cu intervenţii multiple și cu pagube însemnate. Inspectoratul nostru a derulat o serie de acțiuni începând de la instruirea cetățenilor, instruirea primarilor, serviciilor voluntare, inclusiv prin mess-media am derulat o serie de măsuri de prevenire; s-au aplicat și amenzi.
Reporter: Potrivit pompierilor, numai aplicarea unor sancțiuni majorate poate înlătura problema incendiilor de vegetație, dar, din păcate, de multe ori este dificil de stabilit cine sunt autorii acestor incendii./cpodea/gpodea
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 octombrie