În data de 29 octombrie 2019, Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, a participat la ceremonii organizate în cinstea eroilor români, desfăşurate în localităţile Micherechi (Mehkerek), Şercad (Sarkad) şi Jula (Gyula), (jud. Bekes), cu prilejul sărbătorii “Ziua morţilor “ (sărbătoarea tuturor sfinţilor, tradiţională în creştinătatea occidentală), în preajma Zilei Armatei Române.
La Micherechi, în prezenţa multor localnici, reprezentanţi ai primăriei locale, profesori, pedagogi, elevi şi preşcolari de la şcoala şi grădiniţa din localitate, au fost depuse coroane de flori la monumentul ostaşilor români din cimitirul localităţii, căzuţi în septembrie 1944 în luptele purtate după trecerea frontierei româno-ungare, la “Monumentul strămoşilor”, (inaugurat în anul 2016 în centrul localităţii, donaţie a pr. Nicolae Bordaşiu din Bucureşti) şi la monumentul ostaşilor ungari, etnici români din Micherechi, căzuţi în cel de-al doilea război mondial, aflat în centrul localităţii, lângă primărie. Elevi ai şcolii din Micherechi au prezentat un program de poezii în lb. română. Au depus coroane Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula; Margareta Tat, primarul comunei Micherechi; conducerea şcolii şi grădiniţei din localitate, reprezentanţi ai altor instituţii locale. Preotul Ioan Bun, parohul Parohiei Ortodoxe Romane din Micherechi a oficiat slujbe de pomenire a eroilor.
Consulul general Florin Vasiloni, a fost primit la sediul Primăriei Sarkad, de către conducerea acesteia. Apoi, oficialii au participat la o ceremonie religioasă, urmată de depuneri de coroane de flori la monumentul ostaşilor români neidentificaţi, şapte la număr, căzuţi în septembrie 1944, în luptele purtate după trecerea frontierei româno-ungare. Monumentul, ridicat în urmă cu câţiva ani prin grija Autoguvernării Române din Sarkad în cimitirul orăşenesc, este situat alături de un altul dedicat soldaţilor ungari căzuţi în zonă şi de un obelisc în cinstea soldaţilor sovietici decedaţi, mutat după 1990 din centrul oraşului Sarkad.
Au depus coroane consulul general Florin Vasiloni; Istvan Mokan, primarul oraşului Sarkad; Ioan Tat, preşedintele Autoguvernării Minoritare Române ş.a. Preotul Ioan Bun, parohul Parohiei Ortodoxe Române de la Micherechi, pr. Visarion Tuderici, secretarul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU) şi preotul romano-catolic din localitate (născut în România), au oficiat slujbe de pomenire a eroilor. La manifestare au participat şi alţi reprezentanţi ai primăriei locale, dar si alți locuitori din Şercad, mulţi dintre ei membri ai Autoguvernării Româneşti din localitate.
În aceiaşi zi, în organizarea Consulatului General al României la Gyula, în cimitirul din cartierul “Oraşul Mic Românesc din Gyula”, a avut loc un serviciu religios comemorativ, cu depunere de coroane de flori, organizat în memoria Excelenţei Sale Simion Pop, fostul ambasador al României în Ungaria, în perioada 1990-1992. Slujba a fost celebrată de către pr. Petru Puşcaş, parohul Bisericii “Sf. Parascheva” din Gyula şi pr. Visarion Tuderici, secretarul EORU. S-a evocat astfel memoria ilustrului diplomat, decedat şi înmormântat în cimitirul din Gyula în luna mai 2008. Simion Pop, jurnalist şi scriitor, a fost printre altele, redactor la Radiodifuziunea Română, redactor-şef al revistei “România pitorească”, vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor. Din opera sa, care cuprinde proză şi versuri, amintim volumele “Paralela 45”, “Amfora sabină”, “Fotograful de îngeri” şi “ Sinele-Câinele”. Au depus coroane de flori Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula; Gheorghe Cozma, directorul Oficiului Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU), Beata Kondoros, vicepreședintele Autoguvernării Românești din Gyula, Eva Iova, directorul “Foii Româneşti”, Corina Olaru, redactor la publicația ”Cronica”.
În data de 24 octombrie. Florin Vasiloni, consul general al României la Gyula a participat la un ceremonial militar româno-ungar dedicat Zilei Armatei Române, la Budapesta. Au fost depuse coroane la Monumentul Eroilor Români, ridicat în memoria ostaşilor români care şi-au pierdut viaţa pe teritoriul Ungariei, în timpul celui de-al doilea război mondial. Ceremonialul s-a desfăşurat în prezenţa unor membrii ai corpului diplomatic acreditat la Budapesta, a reprezentanţilor Ministerului Apărării din România şi din Ungaria, precum şi a unor ataşaţi militari acreditaţi în capitală ungară.
Au participat printre alţii Marius Lazurca, ambasadorul României la Budapesta; Simona Teodorescu, directorul Institutului Cultural Român Budapesta; Daniel Banu, consulul general al României la Szeged. Părintele Marius Maghiaru, preşedintele Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria, a celebrat o slujbă religioasă în memoria eroilor români. La eveniment a participat şi o delegaţie militară română, condusă de generalul Dan Ionescu (Timişoara). Manifestarea, care a cuprins şi defilarea soldaţilor români şi magiari, a continuat cu o recepţie la Ambasada României la Budapesta.
RADOR – 30 octombrie