Saga Brexit marchează un nou episod în Marea Britanie, unde opoziția laburistă acceptă organizarea de alegeri anticipate în decembrie. Decizia laburiştilor „oferă un sprijin determinant premierului Johnson să organizeze alegeri pentru a scoate Brexit din impas”, notează La Libre Belgique. „După a treia amânare a ieșirii din Uniunea Europeană acordată de aceasta, prim-ministrul conservator s-a lansat într-o nouă încercare de a-i chema pe britanici la urne. El speră astfel să recâștige majoritatea absolută, ceea ce i-ar permite să pună în practică Brexit, pentru care britanicii au votat în proporție de 52% la referendumul din iunie 2016”. În timp ce opoziţia laburistă propune organizarea de alegeri pe 9 decembrie, guvernul insistă pe data de 12 decembrie. „Trei zile nu par a fi mult – consideră CNN – însă Laburiştii şi Liberal Democraţii sunt îngrijoraţi că data avansată de guvern i-ar putea împiedica să voteze pe unii tineri care pleacă acasă, având în vedere că 12 decembrie coincide cu încheierea semestrului în multe universităţi din Marea Britanie”.
Două dintre cele trei posturi de comisar european rămase vacante par să îşi fi găsit titularul, noile propuneri formulate de Franţa şi Ungaria primind aprobarea preşedintelui-ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Thierry Breton şi Oliver Varhelyi, un om de afaceri francez şi un diplomat ungur, trebuie să primească şi acordul membrilor Parlamentului European”, scrie Euronews şi adaugă că al treilea portofoliu vacant, cel al transporturilor, aşteaptă o nouă propunere a Bucureştiului. „Procesul de nominalizare a comisarului din partea României a fost amânat după ce guvernul a fost demis în urma unei moţiuni de cenzură pe 10 octombrie”, aminteşte Euronews. „Europa aşteaptă România”, titrează siteul Politico.eu şi arată că „Dacă Ursula von der Leyen reuşeşte sau nu să devină în acest an preşedinta Comisiei Europene, asta depinde de capriciile politicii româneşti”. „Pentru von der Leyen, cel mai bun scenariu ar fi acela ca un guvern minoritar al Partidului Naţional Liberal să obţină sprijinul majorităţii parlamentarilor. Dacă se va întâmpla asta, iar ei vor înainta un nume la sfârşitul săptămânii viitoare, ar mai fi necesare încă trei săptămâni pentru ca întreg procesul să fie finalizat, astfel încât Comisia să se poată instala până la 1 decembrie – cea mai apropiată dată convenită de europarlamentari”, comentează Politico.eu.
Presa internaţională continuă să urmărească atent situaţia din Siria, cu accent pe luptele care au izbucnit între forţele armate turceşti şi cele ale guvernului sirian, dar şi pe operaţiunile prin care SUA au neutralizat doi lideri de vârf ai organizaţiei ISIS. „Lupte violente au opus în nordul Siriei forțele regimului de la Damasc și cele ale Turciei, prima dată de la declanșarea, pe 9 octombrie, a unei ofensive turcești în zona de frontieră”, anunţă ONG-ul Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, citat de Hürriyet. „Tiruri de artilerie ale forțelor Ankarei au țintit trupele regimului sirian și s-au înregistrat tiruri de mitralieră în cursul dimineții în apropierea satului Al-Assadiya, lângă frontiera siriano-turcă”, scrie Le Soir. Pe de altă parte, la doar câteva zile după ce a anunţat uciderea liderului ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, într-o operaţiune secretă americană, preşedintele SUA a informat că a fost ucis şi principalul înlocuitor al lui Baghdadi, notează La Libre Belgique. Daily Mail scrie că Donald Trump nu a menţionat numele celui ucis, însă ar putea fi vorba de Abu al-Hassan al-Muhajir, purtătorul de cuvânt al ISIS. „Muhajir a fost ucis într-o operaţiune separată în nordul Siriei, în cursul unui raid efectuat de forţele kurde şi americane”, precizează Daily Mail. Ziarul turc Milliyet cataloghează uciderea lui Baghdadi drept „o operaţiune de succes, de lăsare fără lider”. „Uciderea lui Baghdadi are cu siguranţă un efect în lupta antiteroristă. Obţinerea unui rezultat la nivel strategic va fi legată de modul în care vor fi administrate viitoarele procese şi de felul în care se va încheia povestea de succes”. „SUA l-au neutralizat pe Baghdadi, liderul ‘fructului otrăvit’ pe care chiar ele l-au creat, printr-o operaţiune militară de succes. ‘Fructul’ a fost atât de otrăvit încât şi-a luat locul în istorie prin acţiunile sale teroriste care au şocat lumea, nu doar în Irak şi în Siria, ci din Afganistan până la Ankara, de la Istanbul până la Berlin, de la Paris până la Londra, din Libia până în Nigeria”, comentează Milliyet.
În Chile noi proteste au izbucnit în mai multe oraşe, pe fondul nemulţumirilor legate de serviciile sociale deficitare şi de costurile de trai, scrie The Washington Post. Mii de protestatari au incendiat clădiri şi mijloace de transport, „în pofida anunţului preşedintelui Sebastián Piñera că a schimbat mai mulţi membri importanţi ai cabinetului şi i-a înlocuit cu personaje cu orientare de centru”. Potrivit CNN, protestele „demonstrează furia acumulată de chilienii de rând, care se simt excluşi de la creşterea economică a ţării. Mulţi sunt frustraţi de inechităţile economice, de costurile de trai, de creşterea datoriei şi a corupţiei, într-o ţară care se află printre cele mai prospere şi stabile din America Latină”.
Ample proteste de stradă şi în Liban, care au culminat cu demisia premierului Saad Hariri, anunţă RAINews. „Copleșit de protestele anti-guvernamentale, care au ajuns în cea de-a 13-a zi, Saad Hariri și-a prezentat demisia. Până în acest moment, guvernul nu a făcut concesii semnificative furiei populare, care a început în ziua de 17 octombrie, după anunțarea unei taxe pe apelurile telefonice gratuite prin serviciile online cum ar fi Whatsapp; protestele s-au extins apoi împotriva corupției, a serviciilor publice deficitare și a unei economii aflate în dificultate”, mai arată RAINews.
Presa internaţională informează totodată că Agenția Internațională a Energiei Atomice are un nou director, în persoana argentinianului Rafael Mariano Grossi. Potrivit agenţiei Xinhua, „Într-o ședință cu ușile închise, Grossi a primit sprijinul a 24 de membri ai consiliului de 35 de țări. Românul Cornel Feruță (actualul director general interimar al agenţiei) a primit 10 voturi. O nouă ședință a consiliului, deschisă tuturor membrilor AIEA, va avea loc miercuri pentru numirea lui Grossi. Noul director general, numit pentru un mandat de patru ani, va fi al șaselea șef al AIEA de la fondarea ei în 1957. Grossi își va prelua efectiv funcția nu mai târziu de 1 ianuarie 2020”, mai scrie Xinhua.
Florin Matei