Bugetul pe anul viitor reprezintă o urgenţă, la fel şi consolidarea fiscală, fără de care există riscul ca în anii următori deficitul bugetar să crească foarte mult, iar România să intre în procedura de deficit excesiv, a declarat preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu. Vorbind la un seminar organizat la Sinaia de BNR şi de Asociaţia Română a Băncilor, Daniel Dăianu a estimat că în acest an deficitul bugetar ar putea urca la 3,7% din Produsul Intern Brut.
Daniel Dăianu: Nu ne putem încadra în ţinta de 3%. Avem un buget care are o încordare structurală foarte mare, care îşi are izvorul în puţinătatea resurselor şi presiunile foarte mari. Problema nu este atât de stoc, datoria publică în România, la 35% din PIB, aş zice că este încă rezonabilă. Problema este fluxuri. Angajamentele sunt copleşitoare şi nu sunt angajamente ipotice, nu este vorba de promisiuni, este vorba de angajamente care sunt statuate în acte normative.
Realizator: Daniel Dăianu precizează că deficitul bugetar ar putea ajunge, anul viitor, după creşterea punctului de pensie cu 40%, la peste patru procente. În condiţiile în care se profilează o apropiată perioadă de recesiune europeană şi globală, este esenţial ca deficitul bugetar de anul viitor să nu fie peste cel din acest an, transmite corespondetul Radio România Actualităţi, Iulian Olescu./ilixandru/gpodea
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 31 octombrie