O serie de evenimente care vor avea loc astăzi, dar şi conflictele intrate de-acum în cotidian au atras atenţia presei internaţionale, iar informaţiile sunt variate deşi, uneori, contradictorii.
„Miercuri, conducătorul Revoluţiei Islamice din Iran, Ayatolahul Ali Khamenei, i-a sfătuit pe protestatarii din Irak şi din Liban ca, înainte de orice, să acorde prioritate întăririi securităţii şi să treacă pe planul al doilea orice altă problemă”, informează oficiosul iranian de limbă engleză Tehran Times. Potrivit aceluiaşi ziar, „ayatolahul a mai spus că, deşi justificate, doleanţele irakienilor şi cele ale libanezilor nu se pot soluţiona decât într-un cadru legal”. În privinţa Libanului, cotidianul libanez Daily Star relatează că, „miercuri, premierul Saad Hariri, şi-a anunţat demisia, dar susţuinătorii a două grupări şiite şi-au continuat violenţele”. În ceea ce priveşte Irakul, publicaţia irakiană The Baghdad Post informează că, tot miercuri, „clericul Muqtada al-Sadr s-a alăturat unor mii de demonstranţi, care, începând de marţi, au protestat în oraşul Najaf, şi a cerut demisia premierului Adil Abdul Mahdi, dar premierul a respins cererea înaltului prelat în sprijinul unor alegeri anticipate”.
Să revenim însă în Europa, unde Ucraina şi conflictul cu care se confruntă au ajuns din nou în atenţia presei. O publicaţie locală, Evropeiska pravda, titrează: „Consiliul Nord-Atlantic începe o vizită de două zile în Ucraina”. Acelaşi ziar precizează că „delegaţia, formată din reprezentanți ai tuturor celor 29 de state membre, este condusă de Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO”. Din ziarul canadian Montreal Gazette aflăm că, miercuri, potrivit unei declaraţii a lui Stoltenberg, „NATO a salutat retragerea forţelor ucrainene şi a celor sprijinite de ruşi din estul Ucrainei şi a cerut Rusiei să respecte acordurile de pace de la Minsk”. Pe de altă parte, aflăm însă că, cităm, „prin vocea ministrului său de externe, Péter Szijjártó, guvernul Ungariei a blocat o declaraţie comună a NATO pe tema Ucrainei, întrucât nu i-a convins pe aliaţi ca, în declaraţie, să fie inclusă şi o referire la minorităţile etnice din fosta republică sovietică”, relatează ziarul local Hungary Today. Acelaşi ziar precizează că „ministrul ungar a recurs la acest gest cu ocazia Forumului cu privire la Eurasia, ale cărui lucrări s-au încheiat ieri, la Budapesta”.
În sfârşit, după cum era de aşteptat, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, nu a putut scăpa nici astăzi atenţiei manifestate de presă. Iată titlurile unor articole apărute în ziarele americane: „Chile a contramandat o reuniune internaţională la care Trump spera să semneze un acord comercial cu China”, titrează cotidianul american The Washington Post. „Trump doreşte să ştiţi că este îndeajuns de inteligent ca să se implice într-un quid pro quo”, afirmă ziarul USA Today. Şi tot în USA Today, celebrul actor Alec Baldwin consideră că „pentru cei care în ultimii trei ani au fost mereu şocaţi de spectacolul preşedinţiei lui Trump, apariţia, într-un sfârşit, a procedurilor de demitere este o veste îndeajuns de bună”. Iar ziarul francez Libération pune o întrebare: „Peste un an, Trump – actul II sau ieşirea din scenă?”
(Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR)