Partidul Naţional Liberal câştigă votul de încredere punând capăt unei nesiguranţe politice
FINANCIAL TIMES (Marea Britanie), 4 noiembrie 2019 – Ludovic Orban a fost instalat în funcţia de premier, al patrulea din ultimii trei ani, el îndepărtând astfel nesiguranţa politică apărută în ţară după ce, luna trecută, guvernul său de centru-stânga a fost demis şi deblocând totodată procesul de formare al noii Comisii Europene, amânat tocmai din cauza incertitudinilor de la Bucureşti.
În cursul unui vot de încredere desfăşurat luni, liderul Partidului Naţional Liberal a primit 240 de voturi, cu şapte peste necesarul de 233. „Vă mulţumesc. Puteţi avea încredere în noi”, le-a spus dl Orban parlamentarilor după votare.
Administraţia dlui Orban va fi urmărită îndeaproape, dorindu-se astfel să se vadă dacă ea va putea depăşi tulburările politice din ultimii ani. Aflaţi la putere, social-democraţii au trecut la scoaterea de sub incidenţă penală a faptelor de corupţie şi au întărit controlul asupra justiţiei, ceea ce a provocat proteste în masă, făcând totodată Comisia Europeană să ameninţe cu acţiuni juridice.
Viorica Dancilă, predecesoarea social-democrată a dlui Orban, a fost înlăturată în luna octombrie în urma unei moţiuni de neîncredere, a patra pe care un guvern al României a suferit-o începând din 2017. Ea a fost cel de-al treilea premier al ţării de la venirea la putere a Partiduluii Social Democrat, în 2016.
Totuşi, potrivit analiştilor, majoritatea la limită a dlui Orban i-ar putea îngreuna mandatul până la alegerile generale din toamna anului viitor.
„Misiunea dlui Orban va deveni tot mai dificilă, având în vedere că toate partidele care l-au sprijinit până acum au opinii diferite… în privinţa modului de guvernare al actualului cabinet”, a declarat Radu Magdin, un analist politic din Bucureşti. El a adăugat că „o restreucturare ministerială ar putea duce la nişte blocaje administrative importante”,
Veronica Anghel, cercetător în domeniul Europei Centrale şi de Est la Universitatea John Hopkins, a declarat că dl Orban va avea de luptat pentru a face nişte schimbări relevante, iar spectrul unor alegeri anticipate pluteşte deasupra sa.
„Deşi este un guvern politic cu sprijin prezidenţial, de fapt, ei vor fi interimari”, a spus ea. „Partidul Liberal va fi expus multor riscuri şi se va concentra mai mult…. asupra alegerilor legislative viitoare decât asupra unei politici efective”.
Dl Orban a fost numit ca premier de către preşedintele Klaus Iohannis, care, înainte de a deveni preşedinte, a fost membru al aceluiaşi partid de dreapta. Dl Iohannis este sigur că va câştiga încă din prima rundă alegerile prezindeţiale, care vor avea loc duminică.
Dna Dăncilă, candidată la preşedinţie din partea social-democraţilor, a criticat anterior demiterea sa din funcţia de premier, calificând-o drept o manevră preelectorală.
Social-democraţii, inclusiv preşedinţii celor două camere ale parlamentului, au boicotat şedinţa de luni în speranţa că nu va fi întrunit cvorumul necesar.
Alegerea dlui Orban a deschis totodată calea spre finalizarea Comisiei Europene. Comisia condusă de Ursula von der Leyen, preşedinta acestui for, urma să-şi înceapă activitatea pe data de 1 noiembrie. Totuşi, trei dintre candidaţii nominalizaţi de guvernul anterior al Romăniei au fost declaraţi de Bruxelles drept inacceptabili.
Dl Orban a anunţat că prima şedinţă de cabinet va avea loc imediat şi că principala sa prioritate va fi numirea unui comisar, deşi el a refuzat să precizeze numele eventualilor nominalizaţi.
Dl Orban a mai spus că guvernul va fi restructurat, unele ministere vor fuziona şi va fi propus spre adoptare un buget modificat.
Articol de Valerie Hopkins
https://www.ft.com/content/468d40dc-ff1a-11e9-b7bc-f3fa4e77dd47
Traducerea: Alexandru Danga